fbpx
 
Ciudățenii subacvatice: pești care-și țin respirația pe fundul mării (VIDEO)

Ciudățenii subacvatice: pești care-și țin respirația pe fundul mării (VIDEO)


O expediţie realizată de Administraţia Naţională a Oceanului şi Atmosferei din SUA (NOAA) a observat o specie de peşti care stau pe fundul mării fără să respire.

Există un grup de peşti cam ciudaţi, ce par a fi făcuţi din plastilină roşie, care sunt capabili să rămână pe fundul mării fără să respire până la patru minute.

Lophiiformes:Chaunacidae locuiesc pe fundul tuturor oceanelor din întreaga lume. Ei rămân aproape nemişcaţi, şi din cauza acestui comportament sunt consideraţi leneşi. Peştii au nevoie de oxigen pentru a supravieţui. Aparatul respirator la cei mai mulţi peşti este reprezentat de aparatul branhial. În timpul inspiraţiei, apa pătrunde prin gură în cavitatea branhială şi scaldă branhiile. În timpul expiraţiei, gura se închide şi apa, fiind împinsă prin lamelele branhiilor, se elimină de sub opercule.

Cercetătorii au descoperit acum că aceşti peşti speciali îşi „ţin" respiraţia sub apă. Imaginile au fost luate în cadrul unei expediţii realizate de Administraţia Naţională a Oceanului şi Atmosferei (National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA / NOAA).

Clipul video publicat pe siteul web al revistei Science arată opt peşti Lophiiformes: Chaunacidae de mare adâncime, care reţin cantităţi mari de apă în cavitatea branhială, fără să prezinte vreun semn de inhalare sau expiraţie. Atunci când eliberează apa, după câteva minute, corpurile lor se dezumflă în proporţie de 20% - 30%. Potrivit explicaţiilor date de cercetători în Journal of Biology Fish, imensele cavităţi branhiale ale acestor peşti le permite să înmagazineze cantităţile mari de apă.

Dar se pune întrebarea: de ce ar trebui un peşte să-şi ţină respiraţia sub apă?

Cercetătorii consideră că acest comportament îl poate ajuta să piardă mai puţină energie. În plus, faptul că se umflă ca un balon cu o asemenea dimensiune mare poate servi drept avertisment potenţialilor prădători. Şi toate acestea în linişte, fără să mişte o „aripioară".

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30