fbpx
 
Președinția, reacție la afirmațiile CSM cu privire la numirea Danei Gîrbovan: Opinia Secţiei pentru judecători e îngrijorătoare şi de natură să vulnerabilizeze justiţia

Președinția, reacție la afirmațiile CSM cu privire la numirea Danei Gîrbovan: Opinia Secţiei pentru judecători e îngrijorătoare şi de natură să vulnerabilizeze justiţia


Administraţia Prezidenţială transmite, ca replică la scrisoarea judecătorilor din CSM, că preşedintele nu a respins-o pe Dana Gîrbovan judecătorul, ci cetăţeanul, precizând că opinia CSM e îngrijorătoare deoarece induce ideea că şeful de stat ar fi putut numi un magistrat în Guvern.

„Preşedintele României nu a justificat respingerea propunerii în funcţia de ministru al justiţiei a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetăţeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcţie de ministru într-un guvern politic şi care a şi înaintat demisia din magistratură. Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcţia de ministru al justiţiei era în contradicţie flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional", a transmis Administraţia Prezidenţială, referitor la comunicatul de presă al Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Klaus Iohannis precizează că „întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcţie de ministru, opinia Secţiei pentru judecători a CSM este îngrijorătoare şi de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăşi, independenţa şi prestigiul justiţiei şi al statutului de judecător".

Administraţia Prezidenţială subliniază că Secţia pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut preşedintele să numească în funcţia de ministru un judecător.

„Ingerinţe cu adevărat grave la adresa independenţei justiţiei sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesionişti ai actului de justiţie, care par să condamne tocmai faptul că Preşedintele României a respectat legile şi Constituţia ţării. Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcţie politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendinţă politică, în detrimentul independenţei. Comisia de la Veneţia consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziţie în care independenţa sau imparţialitatea lor ar putea fi periclitate", transmite preşedintele.

klaus Iohannis avertizează că, prin opiniile exprimate, Secţia pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independenţa justiţiei şi a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor şi în limitele competenţelor sale constituţionale.

Reacţia preşedintelui vine după ce Secţia pentru judecători a CSM a condamnat public, joi, printr-un comunicat de presă, declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis după respingerea Danei Gîrbovan la ministerul Justiţiei ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei. Ulterior, trei judecători CSM, Andrea Chiş, Bogdan Mateescu şi Mihai Bălan, s-au delimitat de comunicatul Secţiei pentru judecători privind refuzul preşedintelui de a o numi pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei şi subliniază că informarea de presă poate plasa Consiliul în contextul campaniei electorale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. De asemenea, preşedintele a declarat că actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.

 

Sursa: Mediafax


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: