fbpx
 

Items filtered by date: Vineri, 12 Ianuarie 2018

Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă, în cadrul unei declaraţii de presă, că antreprenorii care şi-au pus speranţele în programul guvernamental Start-Up Nation vor ajunge să suporte un preţ mai mare decât afacerea în sine, din cauza condiţionalităţilor şi birocraţiei programului. „Eşecul acestei scheme de minimis era un final aşteptat", susţine parlamentarul ieşean, care condamnă lipsa de seriozitate a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, precum şi „minţirea populaţiei prin amânarea plăţilor la nesfârşit".


Redăm integral declaraţia de presă:​

„În 2017, programul Start-Up Nation a reprezentat una dintre principalele arme de propagandă ale guvernării PSD-ALDE. A fost folosit pentru a atenua reacția la retorica anti-business a actualei puteri, prin faptul că oferă 40.000 de euro celor care îşi asumă rolul de antreprenori.

Eșecul acestei scheme de minimis era un final așteptat. Dincolo de perdelele de fum lansate de ministrul Laufer, realitatea este sub ochii noștri: abia 145 de firme, din cele peste 4000 selectate în program, au primit banii. Doar atât! Mulţi antreprenori, aflați la început de drum, rămân cu speranţa că, într-o zi, îşi vor vedea recuperate sumele luate cu împrumut de la bănci pentru a demara afacerea. Alţii au renunţat deja la proiecte sau încearcă să le vândă pe site-urile de anunţuri online.

De la bun început, comunicarea informațiilor despre Start-Up Nation a fost una defectuoasă, lansându-se promisiunea unui cadou de până la 40.000 de euro pentru aproape 10.000 de oameni de afaceri. Mulţi români de bună credinţă și-au pus speranțele în aceste fonduri, neștiind că investițiile pe care le-au făcut din fonduri proprii nu vor putea să fie susținute din schema de minimis sau că va trebui să suporte un preț mai mare decât afacerea în sine, din cauza condiţionalităţilor și birocrației programului. Așa încât, deziluziile nu au întârziat să apară.

Concluzia este una: un minister nu poate fi condus doar ca ministrul să aibă cu ce se lăuda în media. Lipsa de seriozitate a ministrului Ilan Laufer, mințirea populaţiei pentru contractarea unor „credite de angajament" şi amânarea plăţilor la nesfârșit pot afecta, pe termen lung, încrederea antreprenorilor debutanţi în statul român. Iar, pentru ca minciuna să fie dusă la extremă, li s-a promis că, în 2018, celor 700 de milioane prevăzute în buget li se vor adăuga, printr-o rectificare bugetară, diferenţa până la cele 2 miliarde anunțate inițial. Cine s-o mai creadă şi pe asta? 

Încheiem în acelaşi stil sorescian: Au existat numai nişte poveşti frumoase!"


Publicat in Actualitate

Peripeţii bahice cu un „portărel” din Iaşi. Executorul judecătoresc s-ar fi urcat beat la volan, a fost protagonistul unui accident rutier şi a plecat de la locul evenimentului cu un taxi. A fost găsit de poliţişti şi a refuzat să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Pentru faptele sale, Ştefan Leonid Damian a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Colega sa Andreea Darie a primit cam aceeaşi pedeapsă după ce a falsificat o licitaţie.

Executorul judecătoresc Ştefan Leonid Damian a fost acuzat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi că, în 29 iulie 2016, ar fi condus beat.

 

A fugit din a doua încercare

Aflat la volanul unui Opel Corsa, în jurul orei 06.37, bărbatul nu a oprit la un indicator „Stop” şi a lovit o Dacie 1305. În urma impactului, maşina condusă de executor a fost proiectată într-un tramvai, iar celălalt autoturism a fost împins pe linii, s-a răsturnat pe o parte, iar apoi a revenit pe roţi. Şoferul şi pasagerul din Dacie au fost răniţi uşor, având nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale, după cum aveau să arate ulterior actele medicale. Damian şi-ar fi parcat apoi maşina pe un trotuar şi a încercat să plece de la locul accidentului cu un taxi. Acesta a fost oprit de martori, care i-au spus şoferului ce venise să-l ia că executorul judecătoresc a fost implicat într-un accident rutier. Cum taximetristul i-a cerut să coboare din maşină, Leonid Damian s-a urcat într-un alt taxi şi a plecat din zonă.

 

A refuzat să i se recolteze probe biologice

Peripeţiile executorului au fost însă departe de a se fi terminat. Acesta a fost găsit în faţa locuinţei sale de către agenţi şi dus la sediul Poliţiei Rutiere. Aici însă a refuzat expres să sufle în alcooltest sau să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Mai mulţi martori au susţinut însă că Leonard Damian mirosea puternic a alcool, era agitat, râdea şi solicita insistent să fie lăsat să plece acasă pentru a face duş şi a-şi schimba hainele, aspecte consemnate şi într-un proces verbal întocmit de procuror.

Leonard Damian a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. În faţa instanţei, executorul nu a negat vina producerii accidentului, dar nu a recunoscut că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi a susţinut că nu şi-ar fi dat seama că accidentul era unul cu victime. De asemenea, a susţinut că a plecat de la locul accidentului pentru că dorea „să meargă acasă să facă rost de o platformă pentru ridicarea propriului autoturism”.

 

Condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Leonid Damian, la sfârşitul anului trecut, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi l-a obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a reţinut că din probele din dosar rezultă „dincolo de orice dubiu că executorul era sub influenţa băuturilor alcoolice.”

Instanţa are în vedere şi faptul că prin întreaga sa conduită procesuală (nu a recunoscut faptele comise, a încercat să găsească «scăpări» ale organelor de urmărire penală în cercetarea sa în loc să-şi asume faptele, acuzând martorii din dosar că ar fi mincinoşi) inculpatul pare să nu fi conştientizat gravitatea faptelor comise şi consecinţele inevitabile ale acestora”, se precizează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Iaşi.

Damian a contestat decizia, urmând ca procesul să fie reluat în 9 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda insistenţelor, executorul judecătoresc nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Acuzaţii de abuz în serviciu şi fals

Andreea Darie este un alt executor judecătoresc care a fost condamnată, la sfârşitul anului trecut, de Curtea de Apel Iaşi, la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals şi abuz în serviciu. Aceasta a fost obligată şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Andreea Darie a primit această pedeapsă după ce şi-a recunoscut faptele. Decizia nu este însă definitivă şi a fost deja atacată de executorul judecătoresc.

Darie a fost acuzată de procurori că, în 31 august 2015, în cadrul unei proceduri de executare silită, ar fi întocmit în fals, în lipsa părţilor, un proces-verbal de distribuire a sumei şi unul privind cheltuielile referitoare la executare.

 

Damian, soartă aproape pecetluită

Cei doi executori judecătoreşti condamnaţi în primă instanţă ar putea fi suspendaţi din profesie. „În cazul în care un executor judecătoresc este condamnat, în primă instanţă, pentru o infracţiune cu intenţie, Ministrul Justiţiei va lua măsura suspendării acestuia până la soluţionarea procesului penal. În cazul colegului Leonid Damian, Camera Executorilor Judecătoreşti a sesizat deja Consiliul Uniunii”, a precizat executorul judecătoresc Cristian Lupu Nicolăiţă. Acesta a menţionat că situaţia Andreei Darie va fi discutată în prima şedinţă din acest an al Colegiului Director, urmând ca şi în cazul acesteia să fie sesizat Consiliul Uniunii.

Pipernea, cel mai condamnat dintre executorii ieşeni

 

Peste 100 de plângeri împotriva executorilor

Din Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Iaşi fac parte 35 de executori judecătoreşti, distribuiţi în două judeţe, Iaşi şi Vaslui. O parte dintre aceştia au fost vizaţi de plângeri penale, însă situaţiile în care acestea s-au confirmat au fost rare. „În perioada 2016-2017 au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi 115 cauze privind executorii judecătoreşti. Majoritatea plângerilor vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi fals”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Lăcrămioara Mereuţă, unul dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din Iaşi, este cercetată de anchetatori pentru că ar fi vândut bunuri la preţuri mai mici decât cele reale. La unele licitaţii ar fi participat şi persoane care aveau rolul de „mână moartă”.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Iaşi a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosare care îi vizează pe executorii judecătoreşti Lucian Angheluţă şi Andrei Cezar.

Cel mai faimos, din acest punct de vedere, este Călin Pipernea. În prezent avocat, fostul executor judecătoresc a fost trimis de două ori în judecată de DNA, inlcusiv pentru spălare de bani.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Peripeţii bahice cu un „portărel” din Iaşi. Executorul judecătoresc s-ar fi urcat beat la volan, a fost protagonistul unui accident rutier şi a plecat de la locul evenimentului cu un taxi. A fost găsit de poliţişti şi a refuzat să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Pentru faptele sale, Ştefan Leonid Damian a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Colega sa Andreea Darie a primit cam aceeaşi pedeapsă după ce a falsificat o licitaţie.

Executorul judecătoresc Ştefan Leonid Damian a fost acuzat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi că, în 29 iulie 2016, ar fi condus beat.

 

A fugit din a doua încercare

Aflat la volanul unui Opel Corsa, în jurul orei 06.37, bărbatul nu a oprit la un indicator „Stop” şi a lovit o Dacie 1305. În urma impactului, maşina condusă de executor a fost proiectată într-un tramvai, iar celălalt autoturism a fost împins pe linii, s-a răsturnat pe o parte, iar apoi a revenit pe roţi. Şoferul şi pasagerul din Dacie au fost răniţi uşor, având nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale, după cum aveau să arate ulterior actele medicale. Damian şi-ar fi parcat apoi maşina pe un trotuar şi a încercat să plece de la locul accidentului cu un taxi. Acesta a fost oprit de martori, care i-au spus şoferului ce venise să-l ia că executorul judecătoresc a fost implicat într-un accident rutier. Cum taximetristul i-a cerut să coboare din maşină, Leonid Damian s-a urcat într-un alt taxi şi a plecat din zonă.

 

A refuzat să i se recolteze probe biologice

Peripeţiile executorului au fost însă departe de a se fi terminat. Acesta a fost găsit în faţa locuinţei sale de către agenţi şi dus la sediul Poliţiei Rutiere. Aici însă a refuzat expres să sufle în alcooltest sau să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Mai mulţi martori au susţinut însă că Leonard Damian mirosea puternic a alcool, era agitat, râdea şi solicita insistent să fie lăsat să plece acasă pentru a face duş şi a-şi schimba hainele, aspecte consemnate şi într-un proces verbal întocmit de procuror.

Leonard Damian a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. În faţa instanţei, executorul nu a negat vina producerii accidentului, dar nu a recunoscut că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi a susţinut că nu şi-ar fi dat seama că accidentul era unul cu victime. De asemenea, a susţinut că a plecat de la locul accidentului pentru că dorea „să meargă acasă să facă rost de o platformă pentru ridicarea propriului autoturism”.

 

Condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Leonid Damian, la sfârşitul anului trecut, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi l-a obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a reţinut că din probele din dosar rezultă „dincolo de orice dubiu că executorul era sub influenţa băuturilor alcoolice.”

Instanţa are în vedere şi faptul că prin întreaga sa conduită procesuală (nu a recunoscut faptele comise, a încercat să găsească «scăpări» ale organelor de urmărire penală în cercetarea sa în loc să-şi asume faptele, acuzând martorii din dosar că ar fi mincinoşi) inculpatul pare să nu fi conştientizat gravitatea faptelor comise şi consecinţele inevitabile ale acestora”, se precizează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Iaşi.

Damian a contestat decizia, urmând ca procesul să fie reluat în 9 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda insistenţelor, executorul judecătoresc nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Acuzaţii de abuz în serviciu şi fals

Andreea Darie este un alt executor judecătoresc care a fost condamnată, la sfârşitul anului trecut, de Curtea de Apel Iaşi, la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals şi abuz în serviciu. Aceasta a fost obligată şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Andreea Darie a primit această pedeapsă după ce şi-a recunoscut faptele. Decizia nu este însă definitivă şi a fost deja atacată de executorul judecătoresc.

Darie a fost acuzată de procurori că, în 31 august 2015, în cadrul unei proceduri de executare silită, ar fi întocmit în fals, în lipsa părţilor, un proces-verbal de distribuire a sumei şi unul privind cheltuielile referitoare la executare.

 

Damian, soartă aproape pecetluită

Cei doi executori judecătoreşti condamnaţi în primă instanţă ar putea fi suspendaţi din profesie. „În cazul în care un executor judecătoresc este condamnat, în primă instanţă, pentru o infracţiune cu intenţie, Ministrul Justiţiei va lua măsura suspendării acestuia până la soluţionarea procesului penal. În cazul colegului Leonid Damian, Camera Executorilor Judecătoreşti a sesizat deja Consiliul Uniunii”, a precizat executorul judecătoresc Cristian Lupu Nicolăiţă. Acesta a menţionat că situaţia Andreei Darie va fi discutată în prima şedinţă din acest an al Colegiului Director, urmând ca şi în cazul acesteia să fie sesizat Consiliul Uniunii.

Pipernea, cel mai condamnat dintre executorii ieşeni

 

Peste 100 de plângeri împotriva executorilor

Din Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Iaşi fac parte 35 de executori judecătoreşti, distribuiţi în două judeţe, Iaşi şi Vaslui. O parte dintre aceştia au fost vizaţi de plângeri penale, însă situaţiile în care acestea s-au confirmat au fost rare. „În perioada 2016-2017 au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi 115 cauze privind executorii judecătoreşti. Majoritatea plângerilor vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi fals”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Lăcrămioara Mereuţă, unul dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din Iaşi, este cercetată de anchetatori pentru că ar fi vândut bunuri la preţuri mai mici decât cele reale. La unele licitaţii ar fi participat şi persoane care aveau rolul de „mână moartă”.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Iaşi a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosare care îi vizează pe executorii judecătoreşti Lucian Angheluţă şi Andrei Cezar.

Cel mai faimos, din acest punct de vedere, este Călin Pipernea. În prezent avocat, fostul executor judecătoresc a fost trimis de două ori în judecată de DNA, inlcusiv pentru spălare de bani.


Publicat in Reportaje

Pădurarul din Goruni are dosar penal pentru că a atacat cu sabia un om din sat şi l-a băgat în spital. Victima povesteşte că a avut tăieturi la ureche şi la mână. Pădurarul susţine că era un cuţit de mici dimensiuni, cel pe care l-a tăiat spune că era o sabie cu mâner negru.  Direcţia Silvică nu ştie despre incident, pentru că nu a avut loc în pădure, ci în sat.

 

Pădurarul Dumitru Răileanu din Tomeşti a tăiat un om cu sabia şi are acum dosar penal. La serviciu, la Direcţia Silvică, nimeni nu ştia despre incident. Victima nu s-a dus nici măcar la Poliţie la Tomeşti: „Sunt toţi mână în mână, nu am avut încredere”.

S-a dus direct la Parchet şi a semnat o plângere în care povesteşte tot ce s-a întâmplat. Recunoaşte că este posibil să fi greşit că a luat un târnăcop după el, provocând gresiunea. Doar că, tot el spune, târnăcopul i-a salvat viaţa, deoarece pădurarul era decis „să-l termine”.

Eugen Gafiţa, cel care a fost tăiat, are şi certificat medico-legal care atestă faptul că a fost victima unei agresiuni cu o sabie şi a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale. „El spune că era un cuţit mai lung, aşa se apără. Eu ştiu ce a scos din maşină şi cu ce a dat în mine. Voia să mă omoare. Nu mă las până nu-l văd condamnat pentru ce a făcut”, spune Gafiţa.

 

Cum a început

Pe 7 decembrie, Eugen Gafiţa, din Goruni-Tomeşti, lucra în faţa porţii. În acest timp, a apărut de după colţ maşina pădurarului Dumitru Răileanu. „I-am făcut semn să meargă cu grijă, mai încet. Nici nu m-a băgat în seamă, ba, mai mult, a accelerat, să-mi arate că nu-l interesează. A făcut-o intenţionat”, mai spune Gafiţa.

Omul povesteşte că, după aceea, pădurarul s-a oprit şi i-a făcut semn să vină la portieră. „M-am îndreptat spre maşină. Greşeala mea, luasem târnăcopul după mine. Dar îl târâiam, în urmă, nu-l aveam ridicat. S-a dat jos şi l-am auzit: ce, mă, vrei bătaie? Şi poc, un pumn în urechea stângă, unde aveam aparatul auditiv. Am văzut stele verzi, a spart aparatul, pe mine m-a ameţit”, afirmă Gafiţa.

 

O sabie în maşină

După primul atac, pădurarul s-a aplecat în maşină, a apucat un obiect şi a revenit la atac. „Atunci am văzut că-i o sabie. El a spus apoi că-i cuţit, dar cuţitul arată altfel, este mai mic. Ce am văzut la el în mână era la vreo 40-50 de centimetri doar lama, cu mâner negru. Şi a încercat să mă lovească. M-a nimerit la ureche, apoi m-am apărat cu coada târnăcopului. A lovit în ea de 4-5 ori în coada târnăcopului, au rămas urme. Când a văzut că nu are succes să mă lovească la cap, a încercat să dea în corp. Mi-a dat în burtă, mi-a tăiat geaca, şi în umăr, încerca să mă omoare”, susţine Gafiţa. Omul a aruncat târnăcopul şi a apucat tăişul sabiei. Când pădurarul a tras arma, l-a tăiat la mâna dreaptă: i-a retezat un tendon.

A ţâşnit sângele, pădurarul s-a retras spre maşină, s-a urcat şi a plecat, cu tot cu târnăcopul lui Gafiţa. „Când m-a tăiat, nu a văzut nimeni ce s-a întâmplat. Abia după aceea a apărut pe drum un om care m-a văzut plin de sânge. Soţia mea mi-a pus un prosop la mână, omul acela a sunat la Salvare şi am plecat la spital”, povesteşte Gafiţa.

 

Nu are încredere în Poliţie

La spital, medicii l-au consultat şi l-au operat. Pentru tăieturile de la mână şi de la urechea dreaptă. L-au intrebat ce s-a întâmplat, apoi i-au spus să cheme Poliţia, să dea declaraţie.

Acum îmi pare rău, eu am înţeles că ar chema Poliţia din Tomeşti să-mi ia declaraţii, când de fapt îi chemau pe cei din Iaşi. În cei de la Tomeşti nu am încredere, sunt prieteni cu pădurarul. De altfel, el mi-a spus deja că nu am nici o şansă împotriva lui. Aşa că nici măcar nu m-am dus la Poliţie la Tomeşti, să fac plângere. Am făcut plângere la Iaşi, la Parchet”, mai spune victima sabiei pădurarului.

Plângerea a fost depusă pe 13 decembrie 2017, iar procurorii încă aşteaptă certificatul medico-legal care atestă leziunile pentru a începe dosarul.

Între timp, Eugen Gafiţa şi-a luat avocat şi este decis să obţină o condamnare a pădurarului. „Ce-i asta, junglă? Fiecare face ce vrea? El spune oamenilor că scapă nepedepsit. Normal, are bani, pădurea este a lui, ia de acolo tot ce vrea şi vinde. Deja transmite peste tot că eu sunt vinovat, că am sărit la el cu târnăcopul”, mai spune Gafiţa.

Medicii au apreciat că a avut nevoie de 9-10 zile de îngrijiri medicale, ceea ce încadrează fapta pădurarului la vătămare corporală.

 

Fără legătură cu serviciul

Răileanu nu a făcut raport pentru acest incident la Direcţia Silvică Iaşi sau la superiorii ierarhici, şefii Ocolului Silvic Ciurea. „Dacă nu are legătură cu pădurea, nici nu avea de ce să facă raport. Ce se întâmplă în altă parte îl priveşte direct şi personal, este răspunzător. De aceea nu am auzit nimic până acum”, explică Corneliu Parascan, directorul Direcţiei Silvice Iaşi. „Nu am auzit de nici un incident în care să fie implicat”, spune şi Petru Andonesei de la Ocolul Silvic Ciurea.

Pădurarul Răileanu nu a putut fi contactat. Şefii Direcţiei Silvice şi ai Ocolului Silvic Ciurea ne-au explicat că nu ar deţine un telefon. Acelaşi lucru îl spune şi fratele său, singurul apropiat contactat de REPORTER DE IAŞI.

Aceasta ar fi ţeava care ar fi „responsabilă” de incident.

S-au luat de la o ţeavă?

De fapt, tot scandalul, spun vecinii lui Eugen Gafiţa, ar fi pornit de la ţeavă de fier înfiptă în pământ de acesta. La începutul lunii decembrie, fiii pădurarului veneau acasă, după ce ar fi vândut două căruţe cu lemne în Tomeşti. Drumul către cantonul silvic din pădure, care le este şi locuinţă, trece prin faţa casei lui Gafiţa şi au atins gardul acestuia. L-au rupt. A doua zi, Eugen Gafiţa a bătut o ţeavă în pământ, a legat o sârmă de ea şi a ancorat gardul. Din acea zi, pădurarul tot a insistat să scoată ţeava înfiptă în pământ, i-a făcut reclamaţie la Poliţie, la Primărie, spunând că este drum public, deşi obiectul nu era pe drum, ci într-o parte. „Este posibil să fi fost deranjat de asta, oricum, am scos-o din pământ, nu mai vreau scandal sau să mă trezesc cu vreo amendă”, spune Gafiţa.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Pădurarul din Goruni are dosar penal pentru că a atacat cu sabia un om din sat şi l-a băgat în spital. Victima povesteşte că a avut tăieturi la ureche şi la mână. Pădurarul susţine că era un cuţit de mici dimensiuni, cel pe care l-a tăiat spune că era o sabie cu mâner negru.  Direcţia Silvică nu ştie despre incident, pentru că nu a avut loc în pădure, ci în sat.

 

Pădurarul Dumitru Răileanu din Tomeşti a tăiat un om cu sabia şi are acum dosar penal. La serviciu, la Direcţia Silvică, nimeni nu ştia despre incident. Victima nu s-a dus nici măcar la Poliţie la Tomeşti: „Sunt toţi mână în mână, nu am avut încredere”.

S-a dus direct la Parchet şi a semnat o plângere în care povesteşte tot ce s-a întâmplat. Recunoaşte că este posibil să fi greşit că a luat un târnăcop după el, provocând gresiunea. Doar că, tot el spune, târnăcopul i-a salvat viaţa, deoarece pădurarul era decis „să-l termine”.

Eugen Gafiţa, cel care a fost tăiat, are şi certificat medico-legal care atestă faptul că a fost victima unei agresiuni cu o sabie şi a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale. „El spune că era un cuţit mai lung, aşa se apără. Eu ştiu ce a scos din maşină şi cu ce a dat în mine. Voia să mă omoare. Nu mă las până nu-l văd condamnat pentru ce a făcut”, spune Gafiţa.

 

Cum a început

Pe 7 decembrie, Eugen Gafiţa, din Goruni-Tomeşti, lucra în faţa porţii. În acest timp, a apărut de după colţ maşina pădurarului Dumitru Răileanu. „I-am făcut semn să meargă cu grijă, mai încet. Nici nu m-a băgat în seamă, ba, mai mult, a accelerat, să-mi arate că nu-l interesează. A făcut-o intenţionat”, mai spune Gafiţa.

Omul povesteşte că, după aceea, pădurarul s-a oprit şi i-a făcut semn să vină la portieră. „M-am îndreptat spre maşină. Greşeala mea, luasem târnăcopul după mine. Dar îl târâiam, în urmă, nu-l aveam ridicat. S-a dat jos şi l-am auzit: ce, mă, vrei bătaie? Şi poc, un pumn în urechea stângă, unde aveam aparatul auditiv. Am văzut stele verzi, a spart aparatul, pe mine m-a ameţit”, afirmă Gafiţa.

 

O sabie în maşină

După primul atac, pădurarul s-a aplecat în maşină, a apucat un obiect şi a revenit la atac. „Atunci am văzut că-i o sabie. El a spus apoi că-i cuţit, dar cuţitul arată altfel, este mai mic. Ce am văzut la el în mână era la vreo 40-50 de centimetri doar lama, cu mâner negru. Şi a încercat să mă lovească. M-a nimerit la ureche, apoi m-am apărat cu coada târnăcopului. A lovit în ea de 4-5 ori în coada târnăcopului, au rămas urme. Când a văzut că nu are succes să mă lovească la cap, a încercat să dea în corp. Mi-a dat în burtă, mi-a tăiat geaca, şi în umăr, încerca să mă omoare”, susţine Gafiţa. Omul a aruncat târnăcopul şi a apucat tăişul sabiei. Când pădurarul a tras arma, l-a tăiat la mâna dreaptă: i-a retezat un tendon.

A ţâşnit sângele, pădurarul s-a retras spre maşină, s-a urcat şi a plecat, cu tot cu târnăcopul lui Gafiţa. „Când m-a tăiat, nu a văzut nimeni ce s-a întâmplat. Abia după aceea a apărut pe drum un om care m-a văzut plin de sânge. Soţia mea mi-a pus un prosop la mână, omul acela a sunat la Salvare şi am plecat la spital”, povesteşte Gafiţa.

 

Nu are încredere în Poliţie

La spital, medicii l-au consultat şi l-au operat. Pentru tăieturile de la mână şi de la urechea dreaptă. L-au intrebat ce s-a întâmplat, apoi i-au spus să cheme Poliţia, să dea declaraţie.

Acum îmi pare rău, eu am înţeles că ar chema Poliţia din Tomeşti să-mi ia declaraţii, când de fapt îi chemau pe cei din Iaşi. În cei de la Tomeşti nu am încredere, sunt prieteni cu pădurarul. De altfel, el mi-a spus deja că nu am nici o şansă împotriva lui. Aşa că nici măcar nu m-am dus la Poliţie la Tomeşti, să fac plângere. Am făcut plângere la Iaşi, la Parchet”, mai spune victima sabiei pădurarului.

Plângerea a fost depusă pe 13 decembrie 2017, iar procurorii încă aşteaptă certificatul medico-legal care atestă leziunile pentru a începe dosarul.

Între timp, Eugen Gafiţa şi-a luat avocat şi este decis să obţină o condamnare a pădurarului. „Ce-i asta, junglă? Fiecare face ce vrea? El spune oamenilor că scapă nepedepsit. Normal, are bani, pădurea este a lui, ia de acolo tot ce vrea şi vinde. Deja transmite peste tot că eu sunt vinovat, că am sărit la el cu târnăcopul”, mai spune Gafiţa.

Medicii au apreciat că a avut nevoie de 9-10 zile de îngrijiri medicale, ceea ce încadrează fapta pădurarului la vătămare corporală.

 

Fără legătură cu serviciul

Răileanu nu a făcut raport pentru acest incident la Direcţia Silvică Iaşi sau la superiorii ierarhici, şefii Ocolului Silvic Ciurea. „Dacă nu are legătură cu pădurea, nici nu avea de ce să facă raport. Ce se întâmplă în altă parte îl priveşte direct şi personal, este răspunzător. De aceea nu am auzit nimic până acum”, explică Corneliu Parascan, directorul Direcţiei Silvice Iaşi. „Nu am auzit de nici un incident în care să fie implicat”, spune şi Petru Andonesei de la Ocolul Silvic Ciurea.

Pădurarul Răileanu nu a putut fi contactat. Şefii Direcţiei Silvice şi ai Ocolului Silvic Ciurea ne-au explicat că nu ar deţine un telefon. Acelaşi lucru îl spune şi fratele său, singurul apropiat contactat de REPORTER DE IAŞI.

Aceasta ar fi ţeava care ar fi „responsabilă” de incident.

S-au luat de la o ţeavă?

De fapt, tot scandalul, spun vecinii lui Eugen Gafiţa, ar fi pornit de la ţeavă de fier înfiptă în pământ de acesta. La începutul lunii decembrie, fiii pădurarului veneau acasă, după ce ar fi vândut două căruţe cu lemne în Tomeşti. Drumul către cantonul silvic din pădure, care le este şi locuinţă, trece prin faţa casei lui Gafiţa şi au atins gardul acestuia. L-au rupt. A doua zi, Eugen Gafiţa a bătut o ţeavă în pământ, a legat o sârmă de ea şi a ancorat gardul. Din acea zi, pădurarul tot a insistat să scoată ţeava înfiptă în pământ, i-a făcut reclamaţie la Poliţie, la Primărie, spunând că este drum public, deşi obiectul nu era pe drum, ci într-o parte. „Este posibil să fi fost deranjat de asta, oricum, am scos-o din pământ, nu mai vreau scandal sau să mă trezesc cu vreo amendă”, spune Gafiţa.


Publicat in Reportaje

Răzvan Timofciuc, consilier local din partea PNL Iaşi, i-a cerut demisia viceprimarului Harabagiu, ca urmare a „şmecheriilor” imobiliare prin care soacra sa a primit 1.5 hectare teren în Moara de Vânt, în baza Legii 10 (Legea privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989).

„Este un caz strigător la cer de utilizare a funcţiei publice în interes privat. Practic, din poziţia sa de viceprimar, Gabriel Harabagiu s-a ocupat personal şi, astfel, soacra sa a pus mâna pe un teren de 1.5 hectare în Moara de Vânt, lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă. Acest lucru s-a întâmplat după o serie de malversaţiuni imobiliare ale familiei Harabagiu, orchestrate de către viceprimarul Iaşului. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât sunt sute de ieşeni care au făcut solicitări de retrocedare, solicitări care au fost respinse chiar în perioada când familia viceprimarului Harabagiu primea această suprafaţă de teren de la Primărie, în baza Legii 10. Totodată, această situaţie confirmă ceea ce noi, liberalii, am spus din 2016: amplasamentul de la Moara de Vânt a fost ales pentru că serveşte rechinilor imobilari şi intereselor imobiliare ale celor din anturajul primarului şi din conducerea Primăriei”, a spus Răzvan Timofciuc.

Acesta a solicitat demisia viceprimarului Gabriel Harabagiu.

„Îi solicit demisia viceprimarului Harabagiu pentru că se află într-un flagrant caz de incompatibilitate morală şi la limita legii. În acest moment, dumnealui foloseşte funcţia publică pentru îmbogăţirea sa şi a familiei sale. Dacă acest gest de onoare nu se va întâmpla, voi întocmi un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru înlocuirea din funcţie a viceprimarului Harabagiu”, a mai spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iaşi.


Publicat in Actualitate

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Bodea, deputat PNL, a criticat anunţul prim-ministrului Tudose prin care a înlocuit traseul autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş cu traseul traseul Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov.

„Se pare că declaraţiile ministrului Stroe de la finalul anului trecut au devenit politica oficială a actulului Guvern. Anunţul arată clar îngroparea proiectului autostrazii Ungheni- Iaşi – Tg. Mureş. Iaşul, Vasluiul, Botoşani, Suceava, Neamţ, până şi Bacăul sunt umiliţe, din nou. Un Shrek al politicii româneşti (Mihai Tudose), personaj corpolent şi în realitate inofensiv, decide simplu şi fără emoţii ca moldovenii, dacă tot sunt cei mai săraci români, să ajungă în vestul ţării şi vestul Europei pe un drum cu mult mai lung. Iar pentru asta să şi mai plăteasca lucrările din banii lor, ca ia tătucul Tudose credit de la Banca Mondială”, a spus Marius Bodea.

Acesta a mai precizat că nu există studii de impact pentru noul traseu al autostrăzii.

„Guvernul a deturnat spre Bacău proiectul autostrăzii Iaşi - Tg. Mureş într-un mod INEXPLICABIL!  Nu există nicio justificare pentru acest traseu, niciun studiu care să spună care ar fi costul acestui proiect.

 Anunţul, în acest moment, nu are nicio bază legală pentru că MasterPlanul General de Transport al României, aprobat prin H.G. nr. 666/2016, prevede foarte clar că proiectul autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni este unul prioritar.

 Statul Român a cheltuit 16.8 mil. euro pentru studiile de pre-fezabilitate şi fezabilitate (inclusiv actualizare/revizuiri), iar traseul autostrăzii Moldova – Transilvania este un coriodor prioritar pentru care UE oferă finanţare pentru realizarea proiectului. De ce trebuie sa plateasca romanii pentru disputele de putere in interiorul psd?Cine raspunde pentru risipirea fonduri?

Nu există niciun argument logic, raţional, nu există nicio argumentare pentru această schimbare a priorităţilor din MasterPlanul General de Transport al României decât rea-credinţă şi sfidare a noastră, a celor din Regiunea de Nord-Est, de către cei care conduc acum România.

  • În eventualitatea în care acest proiect va deveni realitate, drumul ieşenilor spre vestul Europei va fi astfel mai lung cu 150-200 de kilometri, iar judeţele din nordul Moldovei vor fi, practic, excluse dintre beneficiarii proiectului, se anihilează orice şansă ca Republica Moldova să beneficieze de o cale de acces în regim de autostradă către Vestul Europei. Eu inteleg ca PSD tine cu Moscova, dar ce vina au romanii din regiunea Moldova?
  • Să vii să dirijezi traficul din Moldova prin centrul ţării - care şi aşa este supraaglomerat - arată oamenii ăstia nu au în cap interesul public, ci interesul privat. Cum sa fii competitiv ca transportator, ca exportator , cand ai 200 de km in plus de parcurs. Si unde in lumea asta mare ati mai vazut asa strategie rutiera? Autostrazile sunt drumuri drepte de mare viteza, cu cel mai scurt traseu. Asta este definitia autostrazii. Si asa Ungheni Iasi Tg Mures facea un ocol, in drumul spre vest.De ce ne mai chinuim? Hai sa facem o autostrada care sa treaca prin Braila, apoi prin Teleorman , apoi sa treaca si pe la Olguta la Craiova si de acolo sa scoatem moldovenii spre vest!".

Marius Bodea a mai spus că „autostrada, în accepţiunea lui Tudose, Stroe şi toţi pesediştii, nu este pentru moldoveni, nu este pentru ca noi să transportăm competitiv mărfurile în Europa de Vest, nu este pentru dezvoltarea economică a extremităţii estice a ţării, este doar pentru a rezolva interesele financiare ale ministrului Stroe în zona Oneşti şi Braşov, este pentru a rezolva orgoliul de baron local al lui Benea, care nu înţelege că şi pentru transportatorii băcăoani distanţa spre vestul României si vestul țării va fi mai lungă cu peste 100 de km”.

Totodată, Marius Bodea l-a criticat pe Mihai Tudose pentru decizia schimbării traseului autostrăzii.

„Nu l-am bănuit niciodată pe premierul Tudose de valenţe deosebite. Este cel mult un personaj mediocru, si puteti să vedeti în lunga sa carieră profesională că efectiv nu a făcut nimic. Sincer, având în vedere condiţiile de guvernare pesedista, îl regret pe Sorin Grindeanu”, a mai spus Marius Bodea.

Marius Bodea a criticat şi liderii locali ai PSD.

„Filiala PSD Iasi nu contează, Maricel Popa are absolvită şcoala politică de servilism profesionist, el nu a negociat niciodată nimic pentru comunitate. Radiografia polului de putere Bacău vs. Iaşi este evidentă: Benea, un individ influent în PSD, Vlase- vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, un al doilea Dragnea în Camera Deputaţior, Lucian Şova- Ministrul telecomunicatiilor, si acum si Stroe, băcăoan aclimatizat prin interese financiare persoanale. La Iasi, te pufneşte râsul: Maricel Popa un ilustru necunoscut secretar de stat, actual consilier judeţean, care este toată ziua în avionul spre Bucureşti mai mult de teamă să nu nu îl citeze DNA  Iasi pe nepregătite, Chirica, un individ care atunci când nu se cearta cu colegii lui pe la televizor, surpa Iaşul prin abuzuri urbanistice şi face hora samsarilor imobiliari cât mai mare. Primarul celui mai mare municipiu din tara, după Bucureşti, nu a mai călcat pe la Guvern de un an de zile

Îi solicit public domnului Chirica să trimită emisari, sau se se deplaseze chiar dumnealui la Mihai Tudose, dacă tot îl sustine asa cum se laudă, pentru a-l convinge să nu continue cu această aberaţie. În acest moment, dumnealui trimite emisari pe la Guvern pentru a o pune de-o răzmeriţă în Guvern, însă nu prea este băgat în seamă. Poate va fi băgat în seamă daca va veni cu lucruri mai serioase.

Îi solicit public domnului Maricel Popa, Presedintele PSD Iasi, să nu mai accepte oganizarea CEX-ul PSD la Iaşi în această situaţie pentru că suntem realmente batjocuriţi. PSD nu are ce căuta la Iaşi în condiţiile în care ne îndepărtează cu 150 km de graniţa vestică.

 Cât mai doarme oare Iaşul ăsta? De ce să nu îi luăm noi pe ei la întrebări şi „palme” (metaforic vorbind) când vin aici la Iaşi? De ce nu cerem noi cei din Moldova alocarea de fiecare dată a 30%  din bugetul anual de investiţii a României, până când regiunea noastră va ajunge din urmă celelalte regiuni?

Eu voi merge personal să îi huidui pe cei din Guvern, dacă vor veni la Iaşi şi îi invit pe toţi ieşenii responsabili să facă la fel. Îi invit respectuos pe pesediştii ieşeni să facă acelaşi lucru, daca tot sunt câtă frunza si iarba în Iasi. Ei i-au votat, ei să răspundă primii si să ia atitudine.

Îl invit pe Chirica să renunţe la teatru şi iaraşi să fugă din Iaşi, cand vin jupânii, deja acesta antamând o plecare din ţară fix la sfârsitul lunii. Să fie barbat politic şi să meargă în mijlocul CEX PSD, de care aparţine ca membru, să spună răspicat că nu se mai poate aşa  şi sa îşi dea demisia din PSD acolo, în fata lor, cu camerele TV pe el, aşa cum îi place domniei sale.

Îl invit pe domnul Popa, preşedintele PSD Iasi, să aibă o reacţie oficială la anunţul lui Tudose şi să anunţe spuma neagra a PSD-imii ca nu mai organizează nimic la Iaşi, daca Tudose nu retracteaza declaratiile sale umilitoare”, a conchis Marius Bodea.


Publicat in Actualitate