fbpx
 
Atrași de vest: Cluj – 70.000 de studenți, Iași – 45.000 de studenți

Atrași de vest: Cluj – 70.000 de studenți, Iași – 45.000 de studenți


Cuza și UTI resimt în ultimii trei ani o scădere lentă a numărului de studenți. „Babeș Bolyai” a devenit cea mai mare universitate din țară, cu 36.000 de cursanți la toate formele de învățământ superior. „Cuza” a ajuns la 23.000 de studenți, de la 42.000, în momentul de vârf, 2007. Trendul descendent de la Iași îngrijorează, pentru că la Cluj, București și Craiova situația s-a stabilizat n Ieșenii care fac facultatea în Ardeal e cel mai mare semnal de alarmă pentru situația economică a Moldovei.

 

În timp ce la București, Cluj sau, mai nou, Craiova, universitățile au fost nevoite să suplimenteze numărul de locuri scoase la concurs, universitățile ieșene se confruntă cu o scădere masivă a numărului de studenți în ultimii ani.

Numărul cel mai mare studenți înregistrați în universitățile ieșene s-a consemnat în perioada 2007-2009, când Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) se mândrea cu un total de 42.319 de studenți, dintre care 5.385 pe locurile cu taxă.

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași erau aproape 6.000 de studenți, dintre care peste 3.000 pe locuri cu taxă.

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ (UTI), erau 17.497 de studenți, dintre care 3.754 pe locuri cu taxă.

 

Numărul studenților scade

Au urmat șase ani în care cele mai mari universități ieșene, UAIC, UTI și UMF au avut o scăderea masivă a numărului de studenți. Potrivit unui raport al Ministerului Educației Nationale, în anul universitar 2013/2014, la UAIC, numărul de studenți înscriși a fost de 26.200, cu peste 16.000 mai puțin decât în 2007. Dintre cei 26.200, 9.188 au fost pe locurile cu taxă.

La UTI au fost 14.758 de studenți. LA UMF, erau înscriși în 2014, 5.163 de studenți, dintre care pe locurile cu taxă 3.196, în timp ce la USAMV erau 3.874 de studenți, dintre care 780 la taxă.

 

Patru ani de stagnare

Din 2014 și până în prezent, numărul de studenți a cunoscut modificări minore, la UAIC fiind înregistrați 23.132 de studenți, dintre care 810 cu taxă, la UTI 13.269 de studenți, dintre care 4.101 pe locurile cu taxă. La MF, sunt în prezent înscriși 4.347 de studenți, dintre care pe locurile cu taxă 2.377.

 

 

„Babeş-Bolyai“, cea mai mare

Dacă la Iași universitățile se confruntă cu scăderea numărului de studenți, la București, Cluj și Craiova, trendul este ascendent.

Astfel, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj avea în 2014 36.391 de studenţi, Universitatea din Bucureşti - 30.487 de studenţi, , Universitatea Politehnică din Bucureşti - 25.382 de studenţi, Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti - 23.678 de studenţi, și Universitatea din Craiova - 20.088 de studenți.

În ultimii trei ani, la universitățile din București, Cluj și Craiova a crescut numărul de studenți cu aproximativ 1.000. Astfel, la UBB s-au înscris anul trecut, în anul I, la licență, 10.980 de studenţi, dintre care 4.499 au fost admişi pe locuri cu taxă.

 

Scripcariu: calitate nu cantitate

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, susține că numărul de studenți a scăzut la nivel național și că la universitatea pe care o conduce se pune preț doar pe calitate, nu și pe cantitate.

„La UMF Iași nu este vorba despre scăderi dramatice ale numărului de studenți. Să nu uităm că la UMF Iași se intră numai pe bază de examen de admitere, iar anul trecut acesta a fost semnificativ mai complex decât cele din anii precedenți: s-a introdus a doua disciplină de examen și ponderea Bacalaureatului a scăzut la 10%. În al doilea rând, numărul de candidați a fost mai mic în 2016 din cauza scăderii populației școlare. Cifrele publicate de Ministerul Educației Naționale arătau că, în 2016, populația școlară era mai mică cu 23.4% decât în 2015, iar promoția 2016 de bacalaureați este cu 22.98% mai mică decât cea din 2015. Dacă ne dorim studenți buni, trebuie să-i căutăm cu maximă seriozitate și să punem mai presus argumentul calitativ în defavoarea celui cantitativ”, precizează Viorel Scripcariu.

 

Prea puțini absolvenți de liceu

Și noul ordonator de credite de la UAIC, Mihaela Onofrei, pune reducerea numărului de studenți pe seama scăderii numărului de absolvenți de liceu.

„Cifra de școlarizare a cunoscut o evoluție stabilă în ultimii trei ani. În prezent, numărul studenților înmatriculați este mai scăzut față de nivelul anilor 2007/2008, însă, dacă în acea perioadă, numărul absolvenților de studii liceale era, în medie, de 170.000 elevi/an, în prezent, numărul acestora s-a redus sub 96.000“, spune Mihaela Onofrei.

 

 

Programe de atragere a tinerilor

Eugen Seghedin, prorector Activitate Didactică la UTI, menționează că universitatea ieșeană are numeroase programe în liceele din Iași și din zona Moldovei pentru atragerea de studenți.

„Într-adevăr, față de anul 2008, numărul de studenți a scăzut cu aproximativ 3.000. Cauzele sunt aceleași ca și la celelalte universități: scăderea numărului de absolvenți de liceu și Bacalaureatul mai puțin permisiv. Noi ne bazăm pe un nucleu de absolvenți care nu se tem de matematică și fizică. Studenții noștri provin, în principal, din județele din zona Moldovei și din Republica Moldova. De aceea, în ultimii ani, am organizat caravane, formate din profesorii și studenții noștri, în mai multe licee din zona Moldovei, unde am mers și ne-am prezentat oferta academică“, precizează Eugen Seghedin.

 

Clujul atrage din punct de vedere economic

Reprezentantul UTI Iași consideră că absolvenții de liceu din zona Moldovei aleg Clujul deoarece acolo este altă dezvoltare economică.

„Studenții au ales Clujul în detrimentul Iașului deoarece dispune de mediu economic mai dinamic. Marile companii au ajuns acolo cu câțiva ani înainte de a se orienta spre Iași. În plus, în zonă sunt mai multe centre industriale, care oferă locuri de muncă pentru tinerii absolvenți. Amplasarea geografică a Clujului reprezintă un alt avantaj. Altele sunt oportunitățile în acea zonă față de Iași“, zice Seghedin.

 

Creșteri la USAMV

Singura universitate ieșeană unde numărul de studenți a cunoscut un trend ascendent în ultimii ani este USAMV: „Sesiunile de admitere din ultimii 3 ani au fost de succes, datorită programelor de studii pliate pe cerințele pieței muncii, condițiilor de studiu și de cazare oferite“, precizează Vasile Vîntu, rectorul USAMV.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: