fbpx
 
„Marea mahmureală” de la Holboca - o aventură de tot râsul

„Marea mahmureală” de la Holboca - o aventură de tot râsul


Bere şi vin la discreţie: pe unde le-au trecut paşii au distrus şi au furat, într-o aventură de tot râsul. Patru hoţi au fost protagoniştii unor scene desprinse parcă din filmele de comedie. Au consumat alcool şi au vandalizat un parc, iar apoi li s-a făcut „poftă” de o plimbare prin oraş, dar cu maşinile altora. Au spart trei Dacii, iar cu una dintre ele au ajuns până la Holboca, oprindu-se într-un şanţ n Au fost treziţi din mahmureală de poliţişti.

 

„Aventura” vieţii s-a terminat pentru patru ieşeni în faţa magistraţilor. Tinerii au fost trimişi în judecată, zilele trecute, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi după ce, în cinci ore, au „bifat” o sumedenie de infracţiuni.

 

Preludiu cu o distrugere

Marian Bogdan Chiriac (21 de ani), Andrei Cornel Luca (17 ani), ambii din comuna Holboca şi Ştefan Alexandru (18 ani) şi Mihai Todică (26 ani), amândoi din Iaşi s-au întâlnit, în noaptea de 5 spre 6 martie, cu alţi doi prieteni şi ar fi consumat şase litri de bere în parcul Ciurchi din cartierul Tătăraşi. Apoi „pentru a-şi măsura forţele” au smuls din suporţi şi au demontat mai multe bănci şi le-au aruncat peste gard. În jurul orei 2.30, cei patru tineri au hotărât, de comun acord, să fure o Dacie, ceilalţi doi amici refuzând să meargă cu ei. Cum Chiriac a susţinut că ştie să ponească autoturismul „la fire”, au mers pe strada Ciurchi, iar acesta a forţat portiera unui autoturism Break şi şi-a pus în aplicare planul, ceilalţi inculpaţi asigurând paza.

 

Furt filmat cu telefonul

„(...) Inculpatul Chiriac Bogdan- Marian i-a chemat la autoturism pe ceilalţi trei inculpaţi, solicitând-le să împingă autoturismul pentru a-l pune în mişcare întrucât nu reuşea să pornească maşina direct de la firele de contact. În acest fel, Chiriac Bogdan Marian a reuşit să pornească autoturismul conducând, fără a deţine permis de conducere, pe o distanţă de 20 de metri până când motorul maşinii s-a oprit”, se arată în rechizitoriu, cei patru abandonând maşina după o nouă încercare nereuşită de a o porni. Întreaga ispravă a fost înregistrată audio-video cu un telefon mobil de ceilalţi doi prieteni care refuzaseră să ia parte la spargeri, dar care au rămas în apropiere pentru a vedea ce se întâmplă.

Cei patru tineri nu au renunţat însă la ideea de a se plimba cu maşina prin oraş. Astfel, Bogdan Chiriac a deschis o portieră nesigurată a unei Dacii 1310, parcată pe strada Dr. Savini, a pornit-o, însă nu a pus-o în mişcare „întrucât la manevrarea volanului acesta s-a blocat”.

 

Cei patru teribilişti au avut noroc: au fost prinşi de-abia după cinci ore 

 

A treia încercare, cu noroc

Mergând pe strada Ciric, tânărul a găsit parcată o maşină de acelaşi tip, având o portieră neasigurată, iar după ce a intrat în autoturism, a reuşit să o pornească prin conectarea firelor, arată anchetatorii. În cele din urmă, şi amicii tânărului s-au urcat în maşină şi au pornit spre comuna Holboca. „Toţi cei patru inculpaţi au declarat că autoturismul Dacia 1310 a fost oprit în zona lacului de acumulare Chiriţa, în scopul de a căuta în portbagajul spate al maşinii o bandă pentru a prinde firele de contact efracţionate care, pe drum, se desfăceau, provocând oprirea motorului, funcţionând cu intermitenţe”, se menţionează în rechizitoriu.

Chiriţă ar fi spart şi portbagajul maşinii de unde a luat trei sticle de vin. Una dintre acestea a fost băută de toţi cei patru inculpaţi în timp ce mergeau spre satul Valea Lungă din comuna Holboca. Aici maşina s-a oprit, în jurul orei 5.00, iar Ştefan Alexandru şi Mihai Todică şi Andrei Cornel Luca au coborât să o împingă. Însă, mai spun procurorii, din cauza stării de ebrietate în care se afla Bogdan Chiriac, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un şanţ.

Tinerii au rămas în maşină până în jurul orei 8.00 când prin zonă a trecut un tractor, iar şoferul a fost de acord să tracteze Dacia din şanţ, drept răsplată primind o sticlă de vin.

 

Au recunoscut toţi

La scurt timp, însă, au venit şi poliţiştii, care au fost anunţaţi de proprietarul maşinii că aceasta a dispărut. Bogdan Chiriac a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i s-au prelevat două probe biologice. Valorile calculate de legişti au fost de 2,55 la mie în sânge la prima probă şi 2,40 la a doua probă.

Toţi cei patru tineri au susţinut că Bogdan Chiriac a băut vin după producerea accidentului, iar un calcul retroactiv al alcoolemiei nu s-a putut face, fiind luat în considerare rezultatul buletinului de analiză toxicologică.

În faţa anchetatorilor, tânărul a recunoscut faptele, dar a încercat să minimalizeze implicarea sa, susţinând că prima maşină nu a pornit, iar ultima a condus-o doar 50 de metri, apoi urcându-se la volan Alexandru Todică, aspecte neconfirmate de probe. Şi ceilalţi trei tineri au recunoscut faptele.

 

Devastarea parcului Ciuchi, încă în cercetări

 

Mai au un dosar

Chiriac a fost arestat preventiv de judecători la propunerea procurorilor imediat după comiterea faptelor. Ştefan Alexandru a ajuns şi el după gratii după ce, pe durata controlului judiciar, a comis o tentativă de furt.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi l-a trimis în judecată pe Bogdan Chiriac pentru furt în scop de folosinţă, conducerea unui vehicul fără permis, conducere cu alcoolemie, furt calificat şi tentativă la furt în scop de folosinţă. Todică, cunoscut cu antecedente penale, a fost acuzat de furt calificat, complicitate în furt în scop de folosinţă şi complicitate la furt calificat. Ultimele două infracţiuni au fost reţinute şi în cazul lui Andrei Luca şi a lui Mihai Todică, ultimul recidivist.

Proprietarii Daciilor s-au constituit părţi civile cu suma totală de 2.500 de lei şi 50 de lei contravaloarea vinului furat.

Procurorii au disjuns dosarul cu privire la vandalizarea parcului Ciurchi, astfel că cei patru inculpaţi vor fi cercetaţi în continuare, împreună cu alţi doi tineri, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: