fbpx
 
CFR Marfă moare, Anchidin se ocupă de afacerile private

CFR Marfă moare, Anchidin se ocupă de afacerile private


Este inexplicabil cum de autorităţile Statului nu au cercetat conflictul de interese evident de la vârful unei firme cu mari probleme financiare. Dumitru Anchidin este vătaf la stat cu interes privat: transbordarea mărfurilor din Terminalul Suceava a fost externalizată pe firma cumnatului! Alt cumnat face milioane de lei profit, cu un singur angajat, din subvențiile pe călătorii plătite de stat. Directorul CFR Marfă nici nu mai stă la serviciu, se ocupă numai de afacerile proprii. Anchidin nu se ascunde: ba e administrator la o firmă, ba acționar la cealaltă. În același timp, firmele-căpușă au datorii de sute de mii de lei tot la CFR. Clasic: afacerea de stat e în picaj și muncitorii tremură pentru ziua de mâine.

 

Directorul CFR Marfă Iaşi, Dumitru Anchidin, este acuzat de mai mulţi angajaţi că desfăşoară activităţi în deserviciul sucursalei pe care o conduce şi în folosul propriului buzunar.

 

Afaceri în Terminalul Suceava

Angajaţii susţin că Anchidin are o adevărată caracatiţă de firme cu obiect de activitate în domeniul feroviar şi căpuşează regionala ieşeană, banii intrând în conturile sale şi nu în cele ale CFR Marfă Iaşi, instituţia de stat pe care o conduce.

Astfel, acesta ar câştiga lunar bani frumoşi de pe urma firmei Feroviar T.F.I. SRL, ce este administrată de cumnatul său, Ionuţ Todirică. Firma, cu sediul la Valea Lupului, desfăşoară activităţi în Terminalul de Trafic de la Suceava. Într-un document al administratorilor de infrastructură feroviară publică, Anchidin figurează ca director general al firmei patronate de cumnatul său.

„Ca acţionar pot să-mi trec orice funcţie în cadrul acelei firme: preşedinte, director... E treaba mea! Nu sunt angajat şi nu am contracte cu Statul“, spune, vizibil deranjat, Anchidin.

 

Ajutat de prietenul de la Rofersped

Afacerea în care sunt implicaţi cei doi se desfăşoară de mai bine de patru ani în terminalul Suceava şi constă în transbordarea containerelor. Pentru a desfăşura această activitate, firma lui Todirică avea nevoie de o macara. Aceasta a fost închiriată, prin intermediar, de la Anchidin. Astfel, pentru a nu bate la ochi, utilajul a fost închiriat de la CFR Marfă, pe o sumă modică, de Ion Traian Stoian, şeful societăţii de stat Rofersped.

Stoian este bun prieten cu Anchidin. Rofersped, la rândul său, a închiriat-o către Feroviar T.F.I. Astfel, lucrările de transbordare a containerelor sunt efectuate cu acea macara ce aparţine, de fapt, CFR Marfă Iaşi. „Profitul intră în buzunarele lui Anchidin şi a familiei sale, deşi ar trebui să ajungă la CFR Marfă sau la Rofersped, care este tot o societate a statului“, susţin angajaţi ai CFR Marfă Iaşi.

 

În timp ce CFR Marfă este unul dintre marii datornici la buget, şeful de la Iaşi, Dumitru Anchidin, face bani cu lopata în mod dubios. Ca interpuși figurează cumnaţii săi (foto mic, unul dintre ei, Victor Ospiru)

 

„Ce treabă am eu cui închiriază?”

Legat de această problemă, şeful CFR Marfă Iaşi nu doreşte să facă prea multe comentarii, susţinând că este o afacere a cumnatului său. „Terminalul Suceava este închiriat, în baza unei dispoziţii a directorului general, celor de la Rofersped. Noi le-am predat legal acel terminal şi nu mai avem nicio treabă. Eu nu am nicio legătură. Ce treabă am eu cui închiriază cei de la Rofersped o macara?!“, spune Anchidin, care nu vede vreo problemă în faptul că apare ca director general la această societate privată.

Cu toată ingineria de la Suceava, firma Feroviar T.F.I. merge prost în ultimii ani. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 269.404 lei şi pierderi de 56.645 lei. În 2015, firma lui Todirică declarase pierderi de 78.513 lei, dar cu un an înainte, avusese un profit de 165.460 lei.

 

Sediu închis

Întreaga activitate de transbordare este desfăşurată de doi macaragii. „Lucrăm în schimburi de 12 cu 24 de ore. Eu lucrez de patru ani la firma asta. Se fac transbordări în medie de două-trei pe lună. Pot fi două trenuri cu 60 de containere, pot să fie 90 sau pot fi 120 pe lună. Oricine poate aduce containere, noi suntem numai manipulatori. Un fel de manager la Iaşi este doamna Cătălina Iacob. Procedurile financiar-contabile pentru transbordări sunt făcute de clienţii firmei. Zilele trecute am lucrat cu o firmă denumită «Orient»“, zice R.P., unul dintre macaragii din Suceava.

Feroviar T.F.I. are biroul într-o cămăruţă dintr-o clădire a Staţiei Marfă Suceava, însă acolo nu a fost nimeni de găsit timp de mai multe zile.

 

Todirică: „Ei au apelat la noi“

Ionuţ Todirică susţine că firma Rofersped a apelat la serviciile sale pentru a desfăşura activitatea de transbordare. „După ce au închiriat terminalul, cei de la Rofersped au apelat la noi pentru că suntem mai aproape de Suceava. Având sediul central la Bucureşti, lor le era dificil să se ocupe de această activitate. Macaraua este închiriată de la Rofersped, iar contractul este reînnoit anual. Nu ştiu dacă este o macara închiriată de la CFR Marfă. Nu e problema mea! De-abia plătim salariile macaragiilor şi curentul consumat. Firma are şi alte activităţi, nu stă în încărcarea unor containere în Terminalul Suceava“, afirmă Todirică.

Acesta îşi contrazice cumnatul şi neagă orice implicare în afacere a lui Anchidin: „Ce treabă are Anchidin cu firma mea?! Eu sunt unicul asociat în firmă încă din 2009“

 

Alt cumnat, altă firmă

O altă afacere în care este implicat Anchidin este cea a firmei Ferotrans TFI, administrată de Victor Ospiru, un alt cumnat de-al său. Angajaţi ai CFR Marfă Iaşi susţin că Anchidin se ocupă, împreună cu Ospiru, mai mult de afacerile proprii decât să stea la serviciu.

„Este plecat aproape tot timpul în căutare de clienţi pentru a vinde vagoanele de la Holboca sau locomotivele aduse de la Cluj. Ferotrans TFI are peste 70 de vagoane de călători pe liniile industriale de la CET Holboca, scoase la vânzare din 2014. Interesant este faptul că acelaşi tip de vagoane le-am văzut în curtea de la Remar Paşcani, însă modernizate“, susţine un subordonat al lui Anchidin.

„Vagoanele au fost achiziţionate din Comunitatea Europeană, în perioada 2013-2014, şi nu au nicio legătură cu Statul român. Sunt vagoane de călători şi nu fac vreo concurenţă activităţii CFR Marfă“, explică Anchidin.

Având un singur angajat, firma administrată de Ospiru a dat lovitura anul trecut, având o cifră de afaceri de 5,8 milioane lei, un profit de 4,1 milioane lei şi un singur angajat! Rata profitului, raportată la cifra de afaceri, este excepţională. În trecut, Anchidin a fost administrator atât la Ferotrans TFI, cât şi la Feroviar T.F.I.

 

Sediul Ferotrans din Terminalul Suceava (stânga), locul de unde este coordonată activitatea macaralelor (dreapta)

 

Anchetat de Poliţia TF

Pe de altă parte, angajaţi ai CFR Marfă Iaşi susţin că firma lui Anchidin, Ferotrans TFI, are o datorie de câteva sute de mii de lei către CFR Călători. O arată şi mai multe cereri de încuviinţare a executării silite, cereri depuse la instanţă de CFR Călători. Banii sunt datorii de pe vremea când Ferotrans a închiriat linii pentru a asigura transport privat de călători. Problemele Ferotrans nu se opresc aici. „Există, într-adevăr, o anchetă a celor de la Poliţia TF, dar locaţia unde stau acum vagoanele nu aparţine CFR-ului. Nu fac niciun abuz. S-au făcut tot felul de speculaţii că aş fi folosit transportul feroviar de la CFR Marfă… Nu e nimic adevărat!“, zice Anchidin.

Surse din cadrul companiei susţin că, datorită sprijinului pe care îl are la Bucureşti, Anchidin a ieşit basma curată după mai multe controale venite de la CFR Marfă. „Este bun prieten cu Răzvan Radu Alexandrescu, om important prin Ministerul Transporturilor, care vine să-l controleze pe Anchidin dar niciodată nu găseşte nimic. Acesta are grijă să-l anunţe pe Anchidin dinainte să-şi pregătească documentele“, susţin surse din cadrul companiei.

 

Cumnatul concediat şi reangajat

Victor Ospiru a fost subiectul unui întreg scandal în 2014, când a fost dat afară de la CFR Marfă. Angajat ca şofer al Terminalului Suceava, acesta stătea mai mult prin Iaşi, fiind şoferul lui Anchidin. El a contestat concedierea, dar a pierdut definitiv procesul. În prezent, Ospiru lucrează din nou la CFR Marfă Iaşi, fapt confirmat de mai mulţi angajaţi şi neinfirmat de Anchidin: „Nu pot să vorbesc despre angajaţii CFR Marfă! Nu vreau să am probleme că dau informaţii presei şi încalc dispoziţiile conducerii.“

 

Cine să-l verifice? Mafia la București e și mai mare

Firma Ferotrans TFI SRL a fost înfiinţată în 2009, iar în 2010 a obţinut contracte de transport de călători pe calea ferată, urmând să opereze câteva trasee din Suceava. Deşi a primit subvenţii de la stat de 4,4 milioane lei, realizând venituri proprii de doar 687.140 lei, firma a renunţat să mai facă investiţiile promise.

În iulie 2011, Anchidin a preluat 95% din acţiuni dar, odată cu revenirea pe postul de şef la CFR Marfă, de afacere a continuat să se ocupe Ospiru.

REPORTER DE IAŞI a încercat să ia legătura cu reprezentanţii CFR Marfă de la Bucureşti. „Nu ştiu cu cine aţi putea vorbi. E perioada concediilor şi e mai greu în această perioadă“, a spus secretara directorului general Mihai Manole, cel numit interimar luna trecută, după ce fostul şef, Mihuţ Crăciun, a intrat în vizorul DIICOT pentru vânzarea de vagoane la fier vechi.

 

Un adevărat moşier

Potrivit cele mai recente declaraţii de avere, şeful CFR Marfă Iaşi deţine un apartament în Iaşi, de 53 mp, pe strada Zugravi şi două case, de 120 mp, respectiv 115 mp, la Valea Lupului şi Dobrovăţ.

Pe lângă acestea, Anchidin deţine mai multe terenuri în judeţ, la Miroslava, Târgu Frumos, Valea Lupului şi Victoria. La capitolul credite, Anchidin are trei împrumuturi, în valoare de 40.000 de franci elveţieni şi 15.000 de euro.

 

Fina, pe post de secretară

Lanţul rubedeniilor lui Anchidin din CFR Marfă este continuat de fina sa, Alexandra Rotaru, care lucrează ca secretară în cadrul CFR Marfă Iaşi.

Surse din cadrul companiei susţin că aceasta se ocupă şi de anumite chestiuni din firmele private unde este implicat Anchidin. „Alexandra Rotaru ştie foarte bine limba engleză şi este cea care negociază pentru Anchidin cu clienţii din străinătate“, susţin surse din interiorul CFR Marfă.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30