fbpx
 
ANI: primarul din Târgu frumos este în conflict de interese

ANI: primarul din Târgu frumos este în conflict de interese


Reprezentanţii ANI au anunţat, miercuri, că primarul oraşului Târgu Frumos, Ionel Vătămanu, este în conflict de interese administrativ.

 

„În calitate de primar, a semnat contractul de concesiune având ca obiect concesionarea unui teren în suprafaţă de 98 de metri pătraţi către S.C. Ţac Ţac S.R.L., societate comercială al cărei administrator şi asociat este soţia persoanei evaluate”, precizează reprezentanţii ANI.

 

Potrivit ANI, primarul a încălcat dispoziţiile art. 76, alin.(1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

 

Primarul a transmis punctul său de vedere cu privire la constatarea ANI.

 

La începutul acestui an, REPORTER DE IAȘI a prezentat într-un amplu reportaj, cum a reușit un primar condamnat să rămână în funcție și cum a transformat un oraș întreg într-o afacere în interes personal.

 

Citește VATAMANISTAN: orașul cucerit de un primar penal care așteaptă grațierea

 

Primarul condamnat de la Târgu Frumos deține monopolul într-o comunitate cu 13.000 de oameni, aberația fiind că toți locuitorii sunt obligați să mănânce un singur tip de pâine: a primarului. Cine nu vinde pâine de la Țac Țac poate închide afacerea. O brutărie concurentă a fost îngropată definitiv.

Secretara CL Târgu Frumos a spus-o clar: nu vrea să redacteze referatul prin care Prefectura să fie informată despre încetarea mandatului, chiar dacă edilul a fost condamnat în octombrie 2016, pentru conflict de interese.

În zona din spatele Primăriei Târgu Frumos există o piață, iar peste drum de aceasta o clădire imensă. Este brutăria primarului. O afacere de 413.000 de lei profit în 2015. Numai valoarea mașinilor afișate de șefii firmei într-o zi de muncă trece de această sumă. Mercedesul GLE din 2016, pe care îl conduce primarul, depășește ca valoare profitul firmei.

Sediul brutăriei este impresionant: o clădire de 3.000 de mp, cu etaje, vizavi de o piață în care câțiva oameni vând ce mai au prin casă ca să treacă încă o lună de iarnă.

Brutăria vinde în oraș și în toate comunele din jur, iar oamenii povestesc, având pretenția să nu o facă oficial, că toate magazinele care au încercat să vândă altfel de pâine au fost amenințate cu controale. „Până la urmă, au renunțat la alte firme”, ne-a spus un angajat al Primăriei Târgu Frumos.

Țac Țac este implicată și în programul cornul și laptele. În toamna anului trecut, Agropan Impex a câștigat unul dintre loturile din program, având drept subcontractanți pe Vel Pitar și Țac Țac. Valoarea contractului este de 1,66 milioane de lei cu TVA.

 

Pe 27 octombrie 2016, judecătorii l-au condamnat pe Ionel Vatamanu la 1 an de închisoare cu suspendare și 3 ani de încercare pentru conflict de interese în formă continuată.

Pe scurt, în anul 2011, firma sa a concesionat un teren de la Primărie, acolo unde este un sediu al firmei, dar a extins o clădire peste suprafața stabilită inițial. În anul 2012, primarul Vatamanu l-a împuternicit pe viceprimarul orașului să vândă terenul concesionat de Primărie către firma sa, Țac Țac. O altă acuzație din dosar a fost că, în 2009, când era președinte al unei comisii de licitație, a permis cumnatului său să cumpere un utilaj.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30