fbpx
 
Vila lui Fenechiu, scoasă la licitație cu 1 milion de lei

Vila lui Fenechiu, scoasă la licitație cu 1 milion de lei


Răzbunare? Fenechiu se luptă din răsputeri să nu achite niciun leu din prejudiciile stabilite de judecători. După mai mulţi ani de procese, un executor judecătoresc „a reuşit imposibilul”. Luna viitoare, el va scoate la licitaţie, pentru 956.300 lei, o vilă a lui Fenechiu în vederea recuperării prejudiciului din Dosarul „Transformatorul”. Pe de altă parte, fostul lider al PNL Iaşi a pornit o cruciadă în justiţie, contestând atât această licitaţie, cât şi faptul că ANAF i-a pus sechestru pe acţiunile de la fosta Fene Grup, cea mai importantă societate din grupul său de firme. Motivul: n-ar mai avea din ce trăi.

 

Relu Fenechiu le dă din nou de furcă „portăreilor” care încearcă să recupereze  prejudicii de aproape 10 milioane de lei din cele două dosare penale în care a fost condamnat. După ce un executor judecătoresc i-a scos o casă la licitaţie, iar ANAF i-a pus sechestru pe părţile sociale deţinute la firma ENGEKO (fosta Fene Grup), fostul lider liberal a contestat procedurile în instanţă. Fenechiu a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare şi a fost eliberat condiţionat în această lună după ce a executat trei ani şi jumătate din pedeapsă.

 

Licitaţie amânată

Fostul ministru al Transporturilor încearcă pe toate căile să evite recuperarea prejudiciului în cele două dosare de corupţie în care a fost condamnat. De niciun leu din averea lui Fenechiu nu s-a putut atinge Statul vreme de peste trei ani, iar situaţia pare să nu se schimbe prea curând.

Executorul judecătoresc Dragoş Iovu, la care a apelat lichidatorul judiciar al Electrica Moldova (SISEE Moldova) să recupereze cele 5,7 milioane de lei stabilite drept prejudiciu în dosarul „Transformatorul”, făcuse un prim pas. Pe 21 august la sediul biroului său trebuia să aibă loc vânzarea la licitaţie a unei  proprietăţi de 1.101 metri pătraţi de pe Aleea Teilor, aparţinând exclusiv lui Fenechiu. Pe aceasta era situată o casă de 160,95 de metri pătraţi (parter şi mansardă) plus un garaj si un foişor, iar alţi 870 de metri pătraţi erau teren arabil.

Proprietatea fusese evaluată la 956.300 de lei, acesta fiind şi preţul de pornire al licitaţiei. Însă, procedura a fost amânată pentru 4 septembrie.

 

Ca şi cum n-ar fi fost: după ce a ieşit din puşcărie, Fenechiu a vorbit la Zilele comunei Rediu şi se plimbă prin oraş cu un BMW, oprind, uneori, la Hotelul International al naşului său Dan Radu Ruşanu

 

A contestat executarea

Fostul lider liberal nu a stat cu mâinile în sân şi s-a adresat instanţei, contestând executarea silită şi solicitând desfiinţarea publicaţiei de vânzare. Acesta a motivat că vila şi terenul din Aleea Teilor nr. 1 sunt disputate într-un proces de partaj pe care îl are la Judecătoria Iaşi, cu soţia sa, Mariana. Asta deşi, potrivit datelor furnizate, în iulie, saptămânalului REPORTER DE IAŞI de executorul judecătoresc Dragoş Iovu proprietatea este „bun propriu” al fostului liberal. Mai mult, acesta susţine că executarea silită a imobilului este nulă pentru că executorul nu i-ar fi comunicat actele la Penitenciarul Vaslui, unde a fost încarcerat, ci la adresa din buletin. „Apreciez că actul de executare publicaţie de vânzare nu a fost comunicat cu respectarea exigenţelor legale privind locul comunicării acestora. Mai mult, niciun alt act de urmărire silită imobiliară nu mi-a fost comunicat la locul de deţinere, astfel că avem toate motivele să credem că executarea silită imobiliară împotriva bunului indicat în publicaţia de vânzare s-a făcut în mod ascuns faţă de  subsemnatul”, a arătat Fenechiu, în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi.

 

Bunuri puse de două ori sub sechestru

Pe lângă prejudiciul din Dosarul „Transformatorul”, Statul trebuie să recupereze alţi 4 milioane lei în Dosarul „Siveco”, de această procedură ocupându-se  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). În cele două dosare în care a fost condamnat fostul lider liberal, anchetatorii au indisponibilizat aceleaşi bunuri: un BMW X6 - valoare de achiziţie de 223.352 de lei (aproximativ 49.000 de euro), jumătate dintr-un teren de 1.567 de metri pătraţi, jumătate dintr-o vilă de 343 de metri pătraţi, a cărei valoare declarată a investiţiei este 816.755 de lei, fără TVA, vila şi terenul de mai sus, precum şi un teren de 2.000 de metri pătraţi situat în Fundac Socola, unde se află spaţii de recreere, valoarea menţionată fiind de 75.000 de euro. Astfel, bunurile deţinute de Fenechiu sunt indisponibilizate cu rang I în Dosarul „Transformatorul”, iar ANAF are ipotecă de rang II. Cu alte cuvinte, ANAF trebuie să stea la rând după executorul Iovu, pentru că judecătorii din cele două dosare au pus sechestru pe aceleaşi bunuri. Mai mult, o parte nu pot fi executate până nu este soluţionat un dosar de partaj dintre Fenechiu şi soţia sa. În plus, REPORTER DE IAŞI a calculat că valoarea bunurilor sechestrate este departe de cele 9,7 milioane de lei stabilite drept prejudiciu în cele două dosare.

 

ANAF l-a luat cu binişorul. N-a mers

ANAF i-a trimis o somaţie fostului ministru al Transporturilor, în februarie, pentru a plăti prejudiciul. Cum acesta nu s-a conformat şi nu s-a putut atinge de bunuri, Fiscul a pus sechestru pe părţile sociale pe care Fenechiu le deţine la SC Engineering and General Constructing (ENGEKO) SA, fosta Fene Grup.

Fenechiu a cerut şi în acest caz, la Judecătoria Iaşi, desfiinţarea executării silite şi a sechestrului. Acesta susţine că nu a fost somat şi nu a fost respectat nici termenul de graţie de 15 zile, prevăzut de lege. „În momentul de faţă, având în vedere situaţia particulară a subsemnatului, dividentele obţinute din societăţile comerciale la care am participaţii sunt singurele şi principalele surse de venit, iar sechestrarea şi ulterior valorificarea acestor bunuri în condiţiile unei proceduri de vânzare silită este aptă să îmi suprime principala sursă de venit”, arătat Relu Fenechiu, în plângerea adresată instanţei.

 

Vilele din Cartierul „I.C. Brătianu” i-au adus lui Fenechiu bani frumoşi

 

Statul cel prost: din închisoare, Fenechiu a făcut milioane

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat, în ianuarie 2014, la 5 ani de închisoare în Dosarul „Transformatorul” şi la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în 2016, în cazul „Siveco”. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare. Relu Fenechiu a fost eliberat condiţionat, pe 7 august 2017, în urma unei decizii a Tribunalului Vaslui, după ce a executat trei ani şi jumătate din pedeapsă.

REPORTER DE IAŞI a dezvăluit recent că în perioada de detenţie, prin firma ENGEKO, lăsată pe mâna soţiei sale, Fenechiu a vândut proprietăţi imobiliare de 1,2 milioane de euro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: