fbpx
 
Americanii de la Delphi, furaţi ca pe vremea lui Ceauşescu

Americanii de la Delphi, furaţi ca pe vremea lui Ceauşescu


Cum ne facem de râs în faţa principalul angajator privat din judeţul Iaşi. Furt ca în fabricile comuniste: cutii de injectoare date peste gard, piese ascunse în rucsac sau printre deşeuri. Sunt doar câteva dintre modalităţile prin care angajaţi ai companiei americane Delphi au sustras produse din fabrică. Până în prezent, peste 15 persoane au fost trimise în judecată de procurori sau au încheiat cu aceştia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei după ce au fost acuzaţi de furt din fabrică.

 

Câţiva angajaţi inventivi au reuşit să fure piese de sute de euro sau chiar zeci de mii de euro de la producătorul de piese auto Delphi Systems România a cărui fabrică se află la ieşirea din Iaşi, la Miroslava. Pentru a sustrage bunurile stivuitori, agenţi de pază, şefi de depozit, şoferi sau alţi salariaţi au folosit metode care dintre care mai diverse. Cele mai multe dintre fapte au fost descoperite, iar oamenii au rămas şi fără serviciu şi s-au ales şi cu dosare penale. O parte dintre hoţi au fost deja condamnaţi de instanţă.

 

Prins de un coleg, din întâmplare

Un stivuitor de la Delphi a scos 96 de piese din fabrică pe sub gardul societăţii. Gheorghiţă Pavel s-a oferit, în noaptea de 29 spre 30 iunie 2011, să ajute un coleg şi i-a cerut cheile de la un motostivuitor. Cu utilajul a transportat două cutii de regulatoare de presiune IMV din depozit până la gardul împrejmuitor al societăţii, scoţându-le apoi în exterior, potrivit Parchetului. Bărbatul nu a reuşit să-şi ducă planul până la capăt pentru că pe drumul de întoarcere a fost observat de un electrician, care a anunţat agenţii de pază. Cutiile cu piese au fost găsite lângă gard şi aduse înapoi în fabrică.

Pavel a fost cercetat şi trimis ulterior în judecată pentru furt calificat, recunoscându-şi faptele. Judecătoria Iaşi l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare şi l-a obligat să plătească 4.067 lei pentru cele 96 de piese sustrase, pentru că acestea nu au mai putut fi folosite. Bărbatul a contestat decizia, iar următorul termen al procesului va fi la Curtea de Apel Iaşi pe 19 septembrie.

 

În timpul rutinei de la muncă răsar gândurile infracţionale

 

Angajat fidel, prins la furat

George Bogdan Airinei a fost prins, în 17 ianuarie 2017, la ieşirea din tură, cu 77 de piese nozzle, folosite la injectoarele autoturismelor. Bărbatul a lucrat la compania americană din 2010 şi şi-a dat demisia după ce a fost depistat cu bunurile asupra sa. “La data de 17 ianuarie a intrat în serviciu în schimbul II şi când a mers la toaletă a găsit ascunse lângă coşul de gunoi mai multe mănuşi din plastic în care erau depozitate piese nozzle. A luat mănuşile şi le-a ascuns în buzunarul halatului de lucru. Ulterior, a decis să sustragă piesele şi le-a ambalat pe o bandă izoler“, se arată în rechizioriu. Valoarea bunurilor era de aproximtiv 200 de euro. În faţa anchetatorilor, Airinei a recunoscut faptele. Bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt, iar primul termen al procesului va fi la Judecătoria Iaşi în 27 septembrie.

 

Furt de 22.000 de euro

Cel mai mare furt de la compania americană a fost înregistrat la sfârşitul anului trecut, protagonişti fiind 11 foşti angajaţi, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 22.000 de euro. Aceştia au dat lovitura, în noaptea de 20 spre 21 decembrie 2016, după un plan stabilit anterior în cel mai mic detaliu. Ideea jafului i-ar fi aparţinut lui Remus Viţalariu, angajat al companiei şi care şi ar fi găsit şi cumpărătorul pentru injectoare, potrivit anchetatorilor. 

Iniţial, injectoarele au fost transportate cu un utilaj, de unul dintre autori, într-un loc care nu erau camere de supraveghere video. Acesta a modificat, ulterior, seriile bunurilor pe un process-verbal de predare/primire pentru ca să nu poată fi urmărite.

Cei doi paleţi cu injectoare diesel nu ar fi fost înregistraţi în gestiune de către Rareş Drăghici, şeful de depozit aflat de serviciu în acea seară. Cu un transpalet, Ioan Foca ar fi mutat 16 cutii verzi cu 448 de injectoare din zona Depozit în zona Magazie şi le-ar fi predat lui Cristian Socoleanu şi lui Andrei Florea. Aceştia din urmă ar fi mutat “marfa” în cutii portocalii, destinate spălării, şi le-ar fi stivuit într-un palet, care a fost dus în zona “Expediţie”. De aici, Cătălin Marcu ar fi dus injectoarele la compartimentul de Shipping, transportul nefiind verificat de agentul de pază care ar fi ştiut ce conţine, de fapt.

 

Aveau acasă componente de 100.000 de euro

Marcu ar fi ambalat paletul în folie şi l-ar fi transportat în curtea interioară, de unde ar fi fost dus de un alt complice în zona de depozitare a ambalajelor folosite şi încărcate într-un camion condus de un alt inculpat.

Injectoarele au fost transportate până în zona Avicola, unde Remus Viţalariu le-ar fi predate cumpărătorului, primind 15.000 de euro. Viţalariu ar fi schimbat banii şi şi-ar fi oprit 8.100 de lei, iar restul sumei ar fi împărţit-o Rareş Drăghici astfel: Andrei Mahu, Ioan Foca, Cristian Socoloeanu, Andrei Florea, Cătălin Marcu câte 8.000 de lei, Andrei Dumitru- 3.000 de lei,  Marius Procovanu -2.000 de lei şi Ioan Moisa- 1.000 de lei. Pe 8 ianuarie, anchetatorii au efectuat percheziţii la locuinţele a trei dintre inculpaţi de unde ar fi ridicat piese şi componente în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Bărbaţii au recunoscut faptele, iar în timpul urmăririi penale începuseră să plătească prejudiciile imputate. “În acest caz s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au fost trimise în instanţă”, a precizat Monica Palaghia, prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Iaşi.

Pe 12 octombrie, Judecătoria Iaşi ar putea decide dacă va confirma acordurile semnate de cei 11 inculpaţi.

Fabrica Delphi are o cifră de afaceri de trei ori cât bugetul municipiului Iaşi pe 2017

 

Piese ascunse în rucsac

La opt luni de închisoare pentru furt a fost condamnat definitiv un fost operator maşini unelte de la Delphi care a ascuns mai multe piese în rucsac şi a încercat să le scoată din fabrică. Un număr de 92 de valve a sustras Marius Petronel Buhăescu, în mai 2012, de pe linia unde lucra. A fost depistat, însă, de către agentul de pază.

Judecătorii l-au obligat pe fostul angajat să plătească 671  de euro companiei pentru piesele sustrase.

„Managementul fabricii Delphi colaborează strâns cu autoritățile în contextul investigațiilor. Nu comentăm despre detaliile acestor proceduri. Între timp, am luat toate măsurile posibile pentru a preveni reaparitia acestor situatii pe viitor”, este răspunsul celor de la Dephi.

Anul trecut, firma din Iaşi a avut o cifră de afaceri de 1,9 miliarde lei şi circa 1.700 de angajaţi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: