fbpx
 
Concluziile parlamentarilor PSD-ALDE din Comisia „Alegeri 2009”: Traian Băsescu și Guvernul Boc au fraudat prezidențialele

Concluziile parlamentarilor PSD-ALDE din Comisia „Alegeri 2009”: Traian Băsescu și Guvernul Boc au fraudat prezidențialele


Guvernul Boc şi Traian Băsescu au întreprins „acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor", acuză majoritatea PSD-ALDE din cadrul Comisiei de anchetă pentru prezidenţiale din 2009, care indică şi o serie de posibile infracţiuni comise în acest context.

 

Administraţia prezidenţială şi Guvernul Boc ar fi favorizat fraudarea alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu, reiese din raportul adoptat de majoritatea PSD-ALDE din Comisia de anchetă a prezidenţialelor din 2009. În replică, liberalii au părăsit sala de şedinţe a controversatei comisii, acuzând reprezentanţii puterii că şi-au impus propriul document "gata făcut" drept raport final.

 

Raportul comisiei urmează să fie votat şi de plenul reunit al Parlamentului.

 

„Comisia a constatat acţiuni concrete ale instituţiei prezidenţiale reprezentate de Traian Băsescu şi ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acţiuni ale celor două instituţii au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, acţiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidenţiale, reprezentanţii celor două instituţii au acţionat în forţă, cu rea credinţă, în total dispreţ faţă de lege. Pe cale de consecinţă, ţinând cont de faptul că diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost doar de 70.321, care reprezintă aproximativ 0,68 % din voturile valabil exprimate, şi acţiunile de natură a determina fraudarea alegerilor fiind în favoarea candidatului Traian Băsescu, concluzionăm că amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor", se precizează în concluziile raportului, citat de Agerpres.

 

În acelaşi timp, Comisia de anchetă a prezentat şi o serie de posibilele infracţiuni comise, prima pe listă fiind constituirea unui grup infracţional organizat.

 

„Astfel, Preşedintele României - Traian Băsescu- , împreună cu primul ministru al Guvernului - Emil Boc - şi cu ceilalţi membri ai Guvernului României - Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă - , s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni care să aibă drept consecinţă favorizarea comiterii de infracţiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu", se arată în raport.

 

Fostul preşedinte Traian Băsescu mai este acuzat şi de fals intelectual şi uz de fals, în timp ce membrii Guvernului Boc ar fi comis infracţiunea de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecţilor.

 

Comisia susţine că numai Parchetul General poate decide dacă se impune sau nu începerea urmării penale în cazul fostului şef de stat, iar, în ceea ce-i priveşte pe foştii miniştri ai lui Boc, rămâne la latitudinea preşedintelui Klaus Iohannis dacă va lua sau nu măsuri în acest caz.

 

„Rămâne la latitudinea Preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă şi rămâne la latitudinea Camerei Deputaţilor dacă cere urmărirea penală a lui Cătălin Marian Predoiu, fost membru al Guvernului care în prezent are calitatea de deputat", a transmis comisia condusă de Oana Florea.

 

În replică, membrii PNL din comisie au părăsit şedinţa, retrăgându-se astfel de la votul final al raportului.

 

„Motivele retragerii sunt cât se poate de clare. Astăzi, majoritatea PSD - ALDE a venit cu un raport pe care nu vrea să-l discute şi pe care să-l supună la vot, neţinând cont de solicitarea noastră de a se discuta punct cu punct fiecare element al concluziei şi să amânăm adoptarea raportului pentru mâine, pentru ca noi să exprimăm în scris lucrurile cu care nu suntem de acord", a explicat senatorul Daniel Fenechiu.

 

Nemulţumirea PSD – „Raportul este parţial"

„Raportul este parţial pentru că unul dintre obiectivele comisiei nu a fost atins, respectiv nu am putut afla adevărul dacă se susţine acuzaţia publică, respectiv de implicare a SRI şi DNA în favorizarea fraudării alegerilor. Ne referim la prezenţa conducătorilor acestor instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor. De ce? Refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că există o anchetă în desfăşurare, refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că există o anchetă în desfăşurare, refuzul doamnei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5 - 6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea şi refuzul domnului Augustin Lazăr, procuror general, de a răspunde afirmativ solicitării comisiei de a transmite o copie după dosarul 213/2017, dosar care fusese clasat.

 

O copie a acestui raport va fi depus la Parchetul General, la CSM, la Administraţia Prezidenţială şi aceste autorităţi, după ce vor citi tot raportul, are aproximativ 100 de pagini, aceste instituţii vor decide în consecinţă. Noi ne-am făcut datoria să expunem ceea ce am găsit la dosar, decizia le aparţine. Noi nu avem atribuţii de sesizare. Comisia de anchetă nu anchetează persoane şi nu stabileşte vinovăţii. Din posibilele infracţiuni constatate de noi ar fi constituirea unui grup infracţional organizat, nişte persoane s-au asociat ca să comită aceste încălcări ale legii pentru a favoriza un candidat, respectiv Traian Băsescu, la alegeri, altă posibilă infracţiune ar fi falsul intelectual, uzul de fals, abuzul în serviciu.

 

Rămâne la latitudinea Parchetului General dacă începe sau nu o urmărire penală. Deoarece faptele sus menţionate sunt săvârşite de foşti membri ai Guvenului în exerciţiul funcţiilor, rămâne la decizia preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai Guvernului care nu au calitatea de parlamentar şi rămâne la decizia Camerei Deputaţilor dacă cere sau nu urmărirea penală a lui Cătălin Predoiu, fost membru al Guvernului, care în acest moment este deputat", a declarat şefa Comisiei, pesedista Oana Florea.

 

Reacţia lui Dragnea

„Cred că discutăm de un raport parţial, pentru că practic activitatea comisiei a fost blocată. Activitatea comisiei, dacă discutăm foarte procedural, este suspendată pentru faptul că nu au venit cei care trebuiau să vină, pentru că nu au primit de la Parchetul General ce au solicitat. Practic, nu pot să meargă până la capăt. O să adoptăm o hotărâre în Parlament în perioada următoare, cred că o să primim ceva de la comisie, după ce primim acest raport parţial. De asemenea, o să vorbesc astăzi cu dl Tăriceanu să ne sfătuim, pentru că trebuie să dăm curs solicitării comisiei de a sesiza CCR cu privire la un conflict juridic de natură constituţională", a precizat liderul PSD Liviu Dragnea.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: