fbpx
 
ARIA, lovitura de adio a lui Fenechiu

ARIA, lovitura de adio a lui Fenechiu


Clădirea de birouri clasă A s-a ocupat cu chiriași din prima lună și produce 40.000 de euro lunar. Clădirea a fost finanțată de UE și Guvernul României în proporție de 50%, circa 5 milioane de euro. Fene Grup și Vega ’93, a cumătrilor Fenechiu și Istrate, au câștigat licitația de construire, având profit din adaosul comercial încă de la început. Oficial, administratorii afacerii cu birouri sunt Alina Hăilă, fosta asistentă a liderului PNL, și Bogdan Alexandru, angajat al lui Dan Radu Rușanu. Incubatorul de afaceri produce din prima lună de închiriere profituri de zeci de mii de euro. E practic o afacere pe viață, finantață din bani publici.

 

Turnul Aria Office Center, construit de „copiii” Alina Hăilă și Bogdan Alexandru sub atenta supraveghere a „părinților” protectori Relu Fenechiu și Dan Radu Rușanu, reprezintă o lovitură pe viață. Clădirea de birouri din Splai Bahlui s-a umplut cu chiriași încă din prima lună, cei peste 6.000 mp fiind ocupați în proporție de 90%, conform cifrelor oficiale. Informațiile din piață spun că suma lunară încasată de administratorii clădirii este de peste 50.000 de euro, aducând un profit de 40.000 de euro/lună.


Clasa A

Clădirea Aria, construită parțial cu fonduri europene și guvernamentale, e un fel de lovitură de retragere la pensie, dar Relu Fenechiu a spus categoric că nu are nicio legătură cu această afacere. Turnul o ridică pe fosta asistentă personală a lui Fenechiu în topul dezvoltatorilor imobiliari din Iași.
Aria Office Center dispune de cele mai avansate dotări și tehnologii, locuri de parcare subterane, sistem de aer condiționat integrat, cu răcire separată, și de camere pentru echipamentul IT pe fiecare etaj. Clădirea dispuse pe 9 nivele are o suprafaţă închiriabilă de 6.405 mp, prețul de închiriere vehiculat în piață fiind între 7 și 10 euro/mp. 

 

Aria Office Center, o inginerie financiară interesantă din care Relu Fenechiu spune că nu are niciun beneficiu

 

Incubator de infrastructură

Mare parte dintre chiriași sunt companii care provin din București sau Timișoara, atrase de pepiniera IT de a Iași, dar și de forța de muncă mai ieftină, fiind șanse ca aceste companii să se ducă mai departe și în Republica Moldova. „Turnul nostru funcționează ca facilitator de incubator de afaceri. Nu funcționează ca un incubator de afaceri, așa cum funcționează cele care oferă susținere pentru afaceri de la bugetul de stat. Acele incubatoare nu oferă infrastructură pentru afaceri, ci mai mult ajutoare financiare de la Guvern și, oricum, nu au niciun rezultat. Nu pot să vă zic cât este un metru pătrat de închiriat, oricum variază în funcție de suprafață sau de perioada de închiriere. Oricum, este mult mai mic decât prețul de la Palas sau de la Moldova Mall. Uneori ajunge aproape la jumate față de aceste prețuri”, a spus Alexandru Chitimuș, administratorul Aria Office Center.

 

Prețul estimat în proiectul european a fost de 1.600 de euro/mp, extrem de generos, clădirea fiind construită în criza imobiliară, când costurile în construcții au scăzut spectaculos

 

Fenechiu: „Nu mai am afaceri”

Chitimuș confirmă că în acest moment spațiile sunt ocupate în proporție de 90%, dar a precizat că există o fluctuație mare de chiriași, care se mută o dată pe an. La acest moment, printre chiriașii Aria se numără mai multe firme de IT - Issco, Softvision, Cegeka sau Allied Telesis, Școala Informală de IT, compania Blue Air și trei posturi de radio - Kiss, Magic și Rock FM.
Fiind construită din fonduri europene, clădirea se află sub monitorizare timp de 5 ani, contractul obligând administratorii la un număr fix de angajați.
Contactat telefonic în legătură cu afacerea Aria, Relu Fenechiu a susținut că nu are nicio legătură cu acest turn de birouri. „Nu am avut niciodată vreo legătură. Eu nu mai am nicio afacere, nici nu am voie să administrez vreo firmă. Singura mea legătură cu acel turn a fost prin prisma faptului că am câștigat o licitație. Nu am fost nici măcar antreprenor, acest rol fiind al firmei Vega 93. Eu am fost doar constructor. În afară de această calitate, nu am avut vreo altă implicare acolo”, a declarat Relu Fenechiu. Contactată în legătură cu același subiect, Alina Hăilă nu a răspuns invitației de a oferi un punct de vedere.

Alina Hăilă, asistenta de-o viață a lui Relu Fenechiu, apoi consultantă pe fonduri europene, acum milionară discretă

 

Istoricul unui tun cu un turn

Turnul aparține SC Profie Business Consulting SRL și a fost ridicat printr-o contribuție de 40% finanţare europeană, 10% Ministerul Dezvoltării Regionale şi 50% asiguraţi de beneficiarii oficiali, respectiv Alina Hăilă, fosta șefă de cabinet al lui Relu Fenechiu,  şi Bogdan Alexandru, director al unei firme controlate de Dan Radu Ruşanu, nimeni altul decât naşul lui Fenechiu.
Clădirea de 10 milioane de euro a fost construită de consorţiul Fene – Vega 93, patronii acestora, respectiv Relu Fenechiu și Corneliu Istrate, fiind cumătri.
Istoria acestui turn începe în anul 2006, atunci când firma lui Fenechiu a obţinut un PUZ de la Primăria Iaşi pentru a construi o clădire de birouri pe Şoseaua Naţională nr. 37. Se renunță la proiect, iar în 2011 apare  firma Profile Business Consulting (PBC), la care asociat unic era Alina Hăilă. Firma acesteia depune proiectul pentru un incubator de afaceri pe axa 4.1 a POR.
Un an mai târziu, proiectul este aprobat și se organizează licitaţia pentru desemnarea constructorului. Clădirea a primit dublă finanțare europeană și guvernamentală în perioada în care Relu Fenechiu și Dan Radu Rușanu erau la apogeul carierelor politice, când PNL era la guvernare.
Valoarea estimată era de 46,5 milioane lei, din care contribuţia UE era de 20 milioane lei, Guvernul asigura 2,3 milioane de lei, iar firma PBC, cea care în anul 2008, atunci când a fost constituită, îl avea ca acționar majoritar doar pe Relu Fenechiu, venea cu 24,2 milioane lei.

 

Fenechiu se bucură de libertate și neagă implicarea la Aria, deși e invidiat pentru această afacere

 

Amortizare într-un deceniu

Suma pe care investitorii au de recuperat este de 5 milioane de euro, contribuția proprie la ridicarea turnului. Conform calculelor actuale, amortizarea s-ar putea produce între 7 și 10 ani.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30