fbpx
 
Experimentele Facebook distrug presa liberă. Media profesională, eliminată din pagina principală de știri: „Este o catastrofă!”

Experimentele Facebook distrug presa liberă. Media profesională, eliminată din pagina principală de știri: „Este o catastrofă!”


Facebook a fost criticat pentru impactul îngrijorător asupra democrației în ceea ce privește decizia sa „de-a dreptul Orwelliană" de a lansa un experiment în care se vede media profesională eliminată din feed-ul de știri principal din șase țări.

 

Experimentul, care a început în 19 octombrie și este în curs de desfășurare, implică limitarea elementului central al rețelei sociale Facebook doar la postărrile personale și anunțurile plătite.

 

Așa-numitele posturi publice, cum ar fi cele de la paginile organizației media Facebook, sunt mutate într-o cronologie separată de „explorare" a fluxurilor. Ca urmare, organizațiile mass-media din cele șase țări care conțin 1% din populația lumii - Sri Lanka, Guatemala, Bolivia, Cambodgia, Serbia și Slovacia - au eliminat una dintre cele mai importante platforme de publicare peste noapte, scrie The Guardian.

 

„Pagina Explorează Facebook a ucis 66% din traficul nostru. Doar l-am distrus ... ani de muncă cu adevărat grei au fost șterși cu buretele ", spune Dina Fernandez, un jurnalist și membru al redacției la site-ul de știri Guatemalan Soy502. „A fost catastrofic, și sunt foarte, foarte îngrijorată".

 

În Slovacia, datele de pe site-ul de analiză CrowdTangle deținute de Facebook arată că „interacțiunile" - angajamente cum ar fi plăceri, acțiuni și comentarii - au scăzut cu peste 60% peste noapte pentru paginile Facebook dintr-o selecție largă de pagini de pe Facebook ale țării. Filip Struhárik, jurnalist slovac la site-ul de știri Denník N, declară că situația sa înrăutățit de atunci, scăzând cu încă 5%.

 

„Acoperirea mai mică poate fi o problemă pentru editorii mai mici, inițiativele cetățenilor, ONG-uri mici", a spus Struharik. „Ei nu își pot permite să plătească pentru distribuție pe Facebook prin stimularea posturilor - și nu au infrastructură pentru a ajunge la oameni în alte moduri".

 

Struhárik crede că angajatorul său va supraviețui schimbării. Denník N are venituri din abonament, ceea ce înseamnă că nu se bazează pe traficul vast pe care Facebook îl poate conduce pentru veniturile din publicitate și se asigură că cititorii cei mai dedicați merg direct la pagina de pornire pentru știrile lor. Dar Fernandez, din Guatemala, este mult mai îngrijorat.

 

Chiar dacă Facebook a inversat schimbarea de astăzi, ea spune: „Chiar nu știu cât va dura să recupereze audiența. Dacă o vor face destul de repede, va fi mai puțin dificilă. Dacă va dura mult timp, s-ar putea să nu o mai recuperăm niciodată ". Soy502 este un nou site într-o democrație instabilă în care jurnaliștii și grupurile societății civile se confruntă deja cu o bătălie în ascensiune pentru a fi auzite.

 

„În prezent, avem o campanie de scandal care vizează jurnaliștii, ceea ce este cu adevărat vicios, alimentat de grupurile de interese care se opun luptei anti-corupție din țara noastră", spune ea. „Suntem considerați în regiune ca o poveste de succes pe noile media pentru epoca digitală. Acest lucru ne poate distruge."

 

Știrile pe Facebook, greu de găsit

 Mutarea conținutului media pe fluxul de explorare, o secțiune secundară a site-ului care se derulează în întreaga lume, înseamnă că utilizatorii care doresc să vadă cu adevărat postările din site-urile pe care le urmează trebuie să facă clic pentru a le căuta - dacă le găsesc.

 

„Nu știu care sunt criteriile folosite pentru a arăta știrile. Văd o mulțime de știri de umplutură”, spune Fernandez. „Cel puțin cu algoritmi din trecut ai avut o idee despre ceea ce ar apărea. Cu acestea, este complet ciudat.

 

Fernandez a împărtășit exemple de feluri de postări care au completat fluxul de explorare: clipuri de show-uri de lupte și reality-show din pagini precum „Filosóraptor" și "Cabronazi" (ilustrate cu o imagine a lui Adolf Hitler într-o uniformă roz) paginile pe care ea și colegii ei au ales să le urmeze. „Cronologia mea îmi arată foarte puține știri locale".

 

În Slovacia, meme-urile și gif-urile reprezintă sfârșitul optim al spectrului. „Cercetarea mea este destul de normală, dar câțiva oameni mi-au spus că văd conținut concret aici - glume vechi, pagini altoite, articole postate de politicieni nestandardizați", a spus Struhárik. „Avem alegeri regionale în două săptămâni și mulți membri ai partidului fascist sunt candidați, deci nu este un moment potrivit să ascundem știrile serioase și să arătăm oamenilor un cocktail ciudat de postări aleatorii populare".

 

În cazul în care sunt învinși, există câștigători. Jim Anderson, directorul executiv al Facebook-ului mega-editor SocialFlow, spune că „milioane de editori de toate formele și dimensiunile au pagini pe Facebook”, deci poate fi cineva acolo care beneficiază de această schimbare.

 

Facebook a testat mult timp modificările aduse produsului pe subsecțiunile bazei sale de utilizatori. Când a vrut să lanseze o nouă poveste, de exemplu, a făcut-o în primul rând în Irlanda; când a vrut să încerce o nouă aplicație pentru camere, a făcut-o în Brazilia; când a vrut să testeze anunțuri în Messenger, Australia a fost subiectul.

 

Dar, în acest caz, practica standard a concentrării asupra țărilor mai mici, mai puțin dezvoltate, care contează mai puțin pentru linia de jos a companiei, înseamnă că națiunile care au fost lovite sunt cele care au cel mai mult un ecosistem media stabil.

 

„Mass-media independentă din țara mea este vitală pentru construirea unei noi democrații și combaterea corupției", spune Otto Angel, un jurnalist difuzat în Guatemala. „În prezent, folosim Facebook Live pentru a difuza audierile judiciare în cazurile de corupție. Cu această „catastrofă", pierdem aproximativ 57% din clicurile pe zi.

 

„Dacă aș putea să vorbesc cu un ofițer din Facebook, mă întreb dacă pot să reactivez acest proiect", a spus Angel.

 

Fernandez a acuzat Facebook că pur și simplu nu a îngrijit ce s-a întâmplat cu subiecții săi de testare. „E ca și cum am avea site-uri pe piețele emergente unde nu contează cu adevărat. Noi, de la Soy502, am muncit foarte mult pentru a deveni un site de știri viabil și respectabil acum patru ani și totul poate fi distrus imediat. "

 

Într-o declarație lansată luni, șeful Facebook al știrilor, Adam Mosseri, a declarat că firma „în prezent" nu a avut intenția de a continua testul. Dar a adăugat că scopul testului a fost acela de a vedea dacă utilizatorii Facebook preferă site-ul dacă sunt separate posturile "personale" și "publice". Dacă rezultatele sunt pozitive și Facebook constată că măsurătorile pe care încearcă să le optimizeze sunt îmbunătățite de experiment, atunci planurile sale s-ar putea schimba bine.

 

Pentru cei care se bazează pe Facebook pentru a-și desfășura o campanie politică, pentru a împărtăși știri sau pentru a fi la curent cu lumea, ar putea fi un gând în discuție. „Sunt îngrijorat de impactul Facebook asupra democrației", a spus Fernandez. „În special, o companie are un control gigantic asupra fluxului de informații din întreaga lume. Numai acest lucru ar trebui să fie îngrijorător. E chiar Orwellian”, a spus jurnalistul pentru The Guardian.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30