fbpx
 
Dramă la CFR Iași: sute de muncitori dau banii înapoi

Dramă la CFR Iași: sute de muncitori dau banii înapoi


 

In 822 de procese şi au câştigat bani de la angajator, în primă instanţă n Au încasat o bună parte din ei, dar, în apel, judecătorii au decis că li se dăduse prea mult, aşa că trebuie să returneze, în total, 800.000 de lei n Cum mulţi nu au vrut, a urmat altă avalanşă de procese n Aşa spune legea: chiar dacă sentinţa nu este definitivă, angajatorul trebuie să plătească.

 

 

Talmeş-balmeş în relaţia dintre angajaţi şi angajator după ce o sentinţă a fost schimbată de instanţa superioară.

 

Lovitură pentru bugetul Regionalei

În decembrie 2013, 822 angajaţi de la CFR Regionala Iaşi au acţionat în instanţă societatea, într-un dosar, pentru neplata coeficientului K (diferenţele salariale de la o clasă salarială la alta) pentru perioada 2010-2012. Instanţa a decis disjungerea procesului, astfel că s-au judecat 822 de procese.

În septembrie 2014 au început să fie date primele hotărâri ale Tribunalului Iaşi, care le dădeau câştig de cauză salariaţilor. Deciziile erau executorii, chiar dacă erau supuse apelului. „Pentru fiecare salariat în parte, am făcut notificare societăţii prin care arătam că a fost câştigat procesul pe fond şi că trebuie să facă plata. Atfel, societatea ar fi fost executată silit“, menţionează liderul de sindicat Cristian Chiţimuş.

Sumele pe care trebuiau să le primească salariaţii variau între 7.000 şi 25.000 lei. La o medie de 16.000 de lei, a însemnat că aceşti angajaţi aveau de încasat circa 13 milioane de lei. „Directorul mi-a spus că nu sunt atâţia bani şi că plata se va face eşalonat, în şase rate, timp de trei ani. Oamenii au înţeles şi au semnat convenţia de eşalonare“, adaugă Chiţimuş.

 

Bani pierduţi la apel

Conform acordului dintre societate şi salariaţi, 16,5% din suma pe care trebuia să o primească fiecare a fost plătită în februarie 2015. A doua tranşă ar fi trebuit achitată în iulie, însă au fost achitaţi mai devreme, în aprilie 2015. Până să dea cea de-a doua tranşă de bani, compania făcuse apel la toate hotărârile date pe fond, lucru care a adus o mare surpriză. „La Curtea de Apel, în cazul primelor 40 dosare, în mai 2015, instanţa a decis să dea câştig de cauză societăţii, admiţând doar plata sumelor datorate pentru perioada septembrie-decembrie 2010. Săptămâna următoare am cerut recuzarea completelor de judecată, însă nu a fost acceptată“, spune liderul sindical.

În final, angajaţilor li s-a admis, prin sentinţă definitivă, doar plata unei părţi din sumele câştigate la Tribunal. În aceste condiţii, în toamna lui 2015 s-a făcut o şedinţă cu toţi salariaţii pentru a da banii înapoi. „Oamenii trebuiau să returneze aproximativ 55% din suma luată“, explică Cristian Chiţimuş.

 

Şeful: „Subiect delicat”

O parte dintre salariaţi, prin convenţie semnată cu conducerea, au fost de acord să returneze banii eşalonat. Aproximativ 400 de salariaţi, de la secţiile de întreţinere linii Roman, Bacău şi Iaşi nu au fost de acord să returneze banii. „Era vorba despre o sumă totală de aproximativ 800.000 lei“, precizează Chiţimuş.

Şeful Sucursalei Regionale CF Iaşi, Radu Pipa, a declarat că nu are voie să vorbească despre acest subiect. „Subiectul acestor sume de bani este unul delicat, iar eu nu am voie să vorbesc despre asta“, spune Radu Pipa.

REPORTER DE IAŞI a solicitat un punct de vedere din partea CNCF CFR, însă nu am primit niciun răspuns până la închiderea ediţiei.

 

Jurist de doi lei

Din toamna anului 2016, compania a dat în judecată toţi salariaţii care au refuzat să returneze banii. A urmat o sarabandă care a umplut de procese mai multe tribunale din ţară. „Societatea a dat în judecată angajaţii la instanţele unde îşi aveau domiciliu, deşi Codul Muncii spune că acţiunea trebuia depusă la instanţa unde îşi are sediul reclamantul, adică la Tribunalul Bucureşti. Noi am invocat lipsa de competenţă la toate tribunalele, la Iaşi, la Suceava, la Bacău. Toate instanţele au declarat necompetenţa teritorială şi au trimis dosarele la Tribunalul Bucureşti, la Secţia 8“, spune Cristian Chiţimuş, liderul sindical al Federaţiei Naţionale Drum de FIer.

La început, o parte dintre angajaţi au decis să se apere singuri sau să-şi angajeze avocaţi. Mare parte dintre ei au câştigat procesele la tribunalele unde s-a judecat, atât pe fond, cât şi la apel.

 

Hotărâri diferite la acelaşi tribunal

Au fost şi cazuri în care instanţa a dat dreptate CNCF CFR, folosind însă aceeaşi motivaţie ca în cazul unor hotărâri date în favoarea salariaţilor.

În alte cazuri, unele complete de judecată au considerat că suma este datorată, altele nu. „În cazul lui Mihael Butnaru, un complet de la Tribunalul Bucureşti a dat dreptate societăţii, considerând că «prestaţia a fost efectuată cu titlul de plată, plata nu a existat juridic în raporturile dintre părţi, iar plata nu a fost făcută din eroare». În schimb, în cazul lui Gheorghe Coţovan, alt complet de judecată a dat hotărârea în favoarea angajatului şi a decis că «pentru a se accepta noţiunea de plată nedatorată, prestaţia voluntară să fi fost realizată cu titlul de plată, datoria să nu existe din punct de vedere juridic între părţi, iar plata să fi fost făcută din eroare». Ce mai putem spune noi într-o asemenea situaţie?!“, se miră Chiţimuş.

 

Şeful de sindicat Chiţimuş este pregătit pentru o nouă confruntare

 

Se mai pregăteşte un proces

Cristian Chiţimuş spune că urmează să mai intenteze un proces companiei în legătură cu pauza de masă. „Pe regionala Iaşi, toţi salariaţii, cu excepţia ramurei de linie, au program de opt ore. Aproximativ 600 de oameni au program de la 7.00 la 15.30, fără a fi stipulată pauza de masă. Un salariat a dat deja în judecată compania şi a câştigat suma de 4.700 lei. Instanţa a considerat că acea jumătate de oră muncită în plus în fiecare zi intră în categoria ore muncite în plus. Într-o lună de zile sunt aproximativ 10 ore suplimentare, care trebuie plătite cu spor de 200%. Urmează ca şi ceilalţi angajaţi să dea în judecată compania“, zice Cristian Chiţimuş.

 

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: