fbpx
 
Viața în județele care nu mai vor în Bulgaria. Ce spun oamenii despre alipirea la România

Viața în județele care nu mai vor în Bulgaria. Ce spun oamenii despre alipirea la România


E agitaţie mare în ţara vecină, la două zile după ce presa bulgară a publicat ample reportaje despre iniţiativa unor cetăţeni care vor să ceară autonomia regiunii Montana-Vraţa-Vidin şi alipirea ei la România. Unii dintre bulgari sunt încântaţi de idee, alţii mai puţin. Cert este, însă, că toată lumea doar despre asta vorbeşte.

„Glumesc?!...Bulgarii glumesc?...Ar face o prostie foarte mare. Eu cred că Oltenia ar trebui să se separe de restul României”, este reacția un român din Calafat.

Pe de altă parte, de două zile, ideea autonomiei judeţelor din nord-vestul Bulgariei şi a alipirii lor de România face vâlvă în presa din ţara vecină. Locuitorii celei mai sărace regiuni de la sud de Dunăre dezbat ideea prin pieţe şi pe la colţ de stradă:

„Autonomie...Nu. Nu e rău, dar noi avem ţara noastră”.

„La voi, pensia minimă e de 200 de euro. La noi e de 200 de leva. Nu se trăieşte. Apa e scumpă, lumina, totul e scump. Nu e bine în Bulgaria acum”.

Autoritățile evită sa discute subiectul, iar reprezentanții etnicilor români din Bulgaria se dezic de idee.

Eu cred că e o chestie care nu a fost bine gândită. În momentul de faţă nici Bulgaria, nici România n-au vreun interes de a se strica relaţiile între ambele state”, spune Ivo Gheorghiev, lider al etnicilor români.

Şeful Camerei de Comerţ din Vidin crede că autonomia şi unirea cu România ar fi pur şi simplu irealizabilă. Spune însă că e un semnal pe care oamenii din zonă îl dau către politicienii de la Sofia.

Oricum, Bulgaria este Bulgaria şi nu este de vânzare şi nu trebuie să fie împărţită. Această idee vine să ne arate că într-adevăr în această regiune de nord-vest există probleme, că aceste probleme sunt foarte foarte serioase şi că este timpul ca cineva să facă ceva pentru această regiune”, spune Krasimir Kirilov, preşedintele Camerei de Comerţ Vidin.

La nici 20 de kilometri, la Calafat, pe celălalt mal al Dunarii, oamenii nu iau în serios ideea:

„Nu mai e nevoie de cuvinte, da... Mă amuză subiectul, e început de an... Numai că nu-i întâi aprilie”.

„Dunărea ne desparte, aşa că, chiar dacă vrem noi, nu putem să zicem ca Vidinul să facă parte din România”.

Inițiatorii mișcării civice care militează pentru autonomia nord-vestului Bulgariei anunță proteste la Montana pe 21 ianuarie.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30