Sambata, 16 02 2019
UPDATE. Se prăbușesc penitenciarele! 450 de deținuți evacuați de urgență de la Penitenciarul Iași!

UPDATE. Se prăbușesc penitenciarele! 450 de deținuți evacuați de urgență de la Penitenciarul Iași!

Săptămâna trecută, Administrația Națională a Penitenciarelor a dispus evacuarea urgentă a Corpului A al Penitenciarului Iași, acesta fiind clasificat încă de la începutul anului 2017 în Clasa de risc seismic I și populat cu peste 450 de deținuți, anunță reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP). Aceștia cer demisia ministrului Justiției pentru că ascunde aceste probleme, punând în pericol sute de vieți omenești.

Clădirea de detenție evacuată la Penitenciarul Iași, deși are un risc ridicat de prăbușire și pune astfel în pericol viața personalului și a deținutilor pe care-i adăpostește, nu se află pe lista de investiții și de modernizare a sistemului penitenciar, cu toate că situația era cunoscută de către ministrul Toader.

Corpul A al Penitenciarului Iași are 5 secții de deținere și este o construcție fără fundație cu parter și un etaj, iar în prezent înca mai este populat cu peste 100 de detinuți, nefiind posibilă relocarea acestora în zona Moldovei, din lipsă de spații.

Conform estimărilor FSANP bazate pe suprafața construită și raportate la nivelul de siguranță a deținerii specific regimului de detenție semi-deschis, estimăm că reabilitarea acestui corp de clădire ar costa aprox. 7 milioane de Euro, iar reconstructia aprox. 4,5 milioane de Euro, după reproiectarea pentru aprox. 250 de detinuți și cu respectarea standardului de 4mp/deținut.

„În acest context, reamintim că CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor și că acest proces a fost subminat de către actualul ministru Justiției care a dispus reducerea la jumătate a investițiilor în modernizarea penitenciarelor, de la  7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55).

Raportat la costurile estimate pentru premierea infractorilor - între 370 și 550 de milioane de Euro - anunțată insistent de către ministrul justiției, acest caz demonstrează că investițiile în modernizarea penitenciarelor sunt blocate intenționat, deși astfel s-ar rezolva problema de fond a condițiilor de detenție.

Cu 550 de milioane de Euro s-ar putea (re)construi 122 de corpuri de clădire pentru câte 250 de deținuți cazați în condiții corespunzătoare, ceea ce ar însemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numărul total al detinuților este de 22.830.

Revenim deci cu cererea de demitere a lui Tudorel Toader pentru incompetență și indolență, și cerem alocarea urgentă de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar. De săptămâna viitoare, revenim cu informații referitoare la milioanele de ore restante și în continuare neplătite, miile de funcții vacante și calendarul protestelor generale”, spun sindicaliștii.

Ce spun reprezentanții Penitenciarului Iași

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la situația spațiilor de deținere din cadrul Penitenciarului Iași, facem următoarele precizări:

La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al unităților subordonate se derulează, în mod constant, un proces de inventariere și clasificare a spațiilor de deținere, din punctul de vedere al condițiilor de detenție, al condițiilor de muncă și al siguranței în exploatare, motiv pentru care, la nivelul Penitenciarului Iași, un imobil vechi, construit în anii `50, va intra într-un  proces de modernizare.

Având în vedere inițierea acestor demersuri, o parte a deținuților cazați în acest spațiu (cca. 500 deținuți) va fi relocată în alte unități penitenciare din țară.

De asemenea, precizăm că, la nivelul Penitenciarului Iași, sunt programate lucrări de investiții care vizează și construirea unui nou pavilion de deținere, cu o capacitate de cca. 600 de locuri, pentru care au fost elaborate nota conceptuală și tema de proiectare.

Totodată, modernizarea imobilului supus atenției și aducerea acestuia la standardele europene se încadrează în coordonatele angajamentului asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției, inclusiv prin Calendarul de măsuri CEDO, care vizează îmbunătățirea condițiilor de detenție. 

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top