fbpx
 
Doar cu suspendare: alt teribilist condamnat pentru omor pe trecerea de pietoni

Doar cu suspendare: alt teribilist condamnat pentru omor pe trecerea de pietoni


Sentinţă blândă pentru un şofer care a omorât o bătrână în trafic. Demarase cu 80 km/h! Autorul unui accident din septembrie 2014 a depăşit prin dreapta coloana de maşini de la semafor şi a lovit o bătrână de 80 de ani care traversa pe trecerea de pietoni. Femeia începuse să traverseze pe verde şi fusese surprinsă de culoarea roşie a semaforului aproape de trotuarul spre care se îndrepta. Judecătorul a dat întreaga vină pe şofer, un obişnuit al încălcărilor de reguli în trafic.

 

Pe 18 septembrie 2014, un ieşean a făcut un accident de circulaţie mortal pe Bulevardul Socola, în apropierea Casei Sindicatelor. Depăşise prin dreapta coloana oprită la semafor şi izbise o bătrână de 80 de ani aflată pe trecerea de pietoni.

Patru ani mai târziu, deşi judecătorii au stabilit că vina îi aparţine în întregime şi că a dat dovadă de teribilism la volan, Paul Emanuel Tîrnovanu a fost condamnat doar cu suspendare: 3 ani.

Vină clară

La momentul producerii accidentului, înainte de ora 20, Tîrnovanu conducea un Volkswagen Passat luat în leasing. La vechea trecere de pietoni de la Casa Sindicatelor, unde se află acum sensul giratoriu de la Dedeman, a depăşit prin partea dreaptă coloana de maşini care era oprită la roşu şi a intrat cu viteză în faţa maşinilor care nu plecaseră de pe loc. Maşinile nu se mişcaseră pentru că o bătrână care traversa strada fusese surprinsă de schimbarea pe roşu a semaforului. Paul Tîrnovanu a lovit-o în plin, iar a doua zi, pe 19 septembrie, bătrâna a murit la Spitalul de Neurochirurgie.

 

Traseul interzis al lui Târnovanu în seara de 18 septembrie 2014 a dus la moartea unei femei

 

Viteză şi depăşire riscantă

Poliţiştii, apoi procurorii şi judecătorii, au stabilit că tânărul este vinovat de accident şi de moartea femeii. El a declarat iniţial că avea doar 50 de kilometri la oră, dar toate expertizele au stabilit că avea, de fapt, 80 de kilometri la oră. Nu se oprise la semafor, ci venise dinspre Podu Roş cu viteză. La semafor nu s-a aşezat la rând, ci s-a strecurat prin dreapta. Apoi a fost obligat de configuraţia drumului să revină pe prima bandă, pentru că avea în faţă maşinile parcate în zona blocurilor de la Casa Sindicatelor. „Din expertize a rezultat că, la o viteză de maxim 59 de km/h, accidentul putea fi evitat”, au notat judecătorii care au avut dosarul în faţa lor.

Experţii au stabilit că maşina a intrat în intersecţie cu 80 km/h şi, până la impactul cu femeia, viteza îi scăzuse la 61 de km/h. „Există o legătură de cauzalitate între viteza de circulaţie şi producerea accidentului”, au mai notat experţii.

 

În prezent, pe Facebook, Tîrnovanu, a cărui familie are afaceri în domeniul taxiurilor, se prezintă drept angajat la Tarom

 

Impact devastator în urma unei manevre interzise

Certificatul medico-legal ataşat la dosar arată că bătrâna avea numeroase fracturi, inclusiv craniene şi ale picioarelor, precum şi leziuni ale organelor interne. Martorii accidentului au declarat că niciuna dintre maşinile din coloană nu se mişcase, deşi se făcuse verde pe direcţia de mers către Podul Bucium. „Victima a traversat regulamentar, a fost surprinsă de culoarea roşie pe trecere, participanţii la trafic aveau obligaţia de a aştepta până când traversează în siguranţă”, se mai arată în dosar. Paul Tîrnovanu nu avea dreptul de a depăşi coloana prin dreapta, au stabilit poliţiştii.

Pedeapsă cu suspendare pentru un caz grav

Deşi toate mărturiile şi probleme l-au indicat drept vinovat, Tîrnovanu a fost condamnat, la mijlocul lunii aprilie, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi o perioadă de probă de 4 ani. Trebuie să mai presteze 90 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, la Centrul de Urgenţă pentru Recuperare şi Integrare Socială “C.A. Rosetti” sau la Căminul de Bătrâni “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”. În privinţa daunelor, au avut loc anterior tranzacţii între rudele victimei şi asigurator. În sentinţă, magistratul a invocat şi faptul că şoferul avea un şir lung de amenzi în trafic. Tîrnovanu a depus apel, procesul urmând a fi reluat pe 6 iunie.

 

Paşnicu, alături de maşina cu care ucis doi oameni

 

Premieră: ucidere din culpă transformată în omor

Claudiu Paşnicu, un şofer care a provocat, în 2017, un accident în aproape de Podul Nicolina, soldat cu doi morţi, a fost condamnat, tot la Iaşi, la 19 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor calificat. Paşnicu a produs accidentul în urma unor manevre riscante şi interzise, iar anchetatorii au putut stabili că, până la impact, acesta a încălcat de numeroase ori regulile de circulaţie.

În cazul lui Tîrnovanu, anchetatorii nu au putut stabili un comportament la volan riscant pentru perioada anterioară producerii accidentului.

Avocatul beat, doi morţi: 5 ani şi 8 luni de închisoare

În cazul altui accident mediatizat pe larg, condamnarea a fost de 5 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Şocantă este viteza stabilită la expertiză pentru maşina condusă de avocatul Victor Ion Axinte: 155 km/h. Acesta s-a urcat la volan după ce a băut câteva pahare cu vin la o petrecere de la o pensiune din Bucium. La Podul Bucium, la intersecţie, nu a mai oprit. A izbit în plin o maşină care stătea la culoarea roşie, iar Lucian Vieriu şi Alexandra Viliche au murit. Avocatul vinovat de accident nici măcar nu a încercat să frâneze.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: