fbpx
 
Gimnastă ieșeancă, vedetă mondială cu buletin de Udine: „Sunt italiancă 100%”

Gimnastă ieșeancă, vedetă mondială cu buletin de Udine: „Sunt italiancă 100%”


Efect secundar al plecării la muncă a părinților în străinătate: rămânem fără copiii-sportivi. Frustrare pentru primul antrenor al Alexandrei Agiurgiuculese, sportivă care a plecat din Iași în Italia și a luat medalia de bronz la recentele Mondiale de gimnastică ritmică. Lui Constantin Radu îi este ciudă că nu poate oferi sportivelor sale aceleași condiții. De exemplu, pentru medalia cucerită, Alexandra va primi lunar câte 3.000 de euro.

La jumătatea lunii septembrie a acestui an, Italia a cucerit medalia de bronz la proba de minge individual, la Campionatele Mondiale de Gimnastică din Bulgaria. Performanță extraordinară, în condițiile în care această țară nu mai luase nicio medalie de 27 de ani la individual. Marele rezultat a fost obținut de Alexandra Agiurgiuculese, o ieșeancă în vârstă de 17 ani, plecată de șapte cu familia în Cizmă.

Federația Italiană de Gimnastică Ritmică și site-urile de sport din Peninsulă o prezintă pe Alexandra drept italiancă, fără să menționeze vreun cuvânt despre naționalitatea ei și despre faptul că a fost multiplă campioană națională în România, fiind pregătită la Iași de antrenorul Constantin Radu.

„Furată“ de Špela Dragaš

Rezultatele foarte bune obținute de Alexandra la un turneu în țările baltice au atras atenția antrenoarei Špela Dragaš, o fostă sportivă slovenă, care de mulți ani are cetățenie italiană și antrenează la ASU Udine. „În 2010, a stat de vorbă cu Alexandra după competiție și așa a aflat că tatăl ei lucrează în Italia. A vorbit pe urmă cu mama fetei și le-a invitat la Udine să vadă sala și cum se pregătesc sportivii acolo“, își amintește Constantin Radu.

Anul următor, Alexandra a plecat împreună cu mama sa la Udine, fără să anunțe clubul. „Mi-a zis doar că merge în vacanță în Italia, pentru că tatăl ei lucrează acolo în construcții. Niciun cuvânt despre faptul că vrea să se mute în Italia și să evolueze pentru clubul de acolo“, adaugă antrenorul ieșean.

 

Alexandra a dat lovitura la o competiție de cel mai înalt nivel

Cetățenie, după doi ani

Alexandra a continuat să se pregătească la clubul din Udine și evoluțiile sale foarte bune la competițiile naționale și internaționale i-au făcut pe italieni să grăbească acordarea cetățeniei. „La început a avut probleme să concureze pentru că nu avea cetățenie italiană. Văzând că este foarte bună, au făcut demersurile necesare să-i acorde cetățenie. Nu au reușit să facă asta până la Europenele din 2012, dar au trecut-o în lot. Noi am sesizat Federația Internațională și atunci au scos-o de pe listă. În același an i-au dat cetățenie italiană“, povestește Constantin Radu.

Supărarea primului antrenor

Marea supărare a lui Constantin Radu este legată de faptul că, după ce a plecat în Italia, toate rezultatele Alexandrei au fost puse pe seama evoluțiilor ei de acolo, rezultatele de aici fiind parcă șterse cu buretele.

„Alexandra a plecat la mai bine și mai mult de campioană națională nu putea să fie în România. Nu vreau laude și nu îmi arog niște merite, dar nu mi se pare normal ca anii petrecuți la noi la club să dispară din palmaresul Alexandrei. Am solicitat clubului din Udine să ne dea și nouă măcar niște echipamente pe care ei nu-l mai folosesc. Nici nu ne-au băgat în seamă. Acolo toate lumea vorbește doar de ce a făcut Alexandra în Italia. Avem rezultate bune și ne batem cu niște forțe, chiar dacă noi nu avem condițiile lor, dar mă deranjează că nu putem face mai mult din cauza greutăților financiare“, zice Constantin Radu, care susține că, în ultimii ani, a avut 26 de sportive care au ajuns antrenoare în Europa și Asia.

 

Alexandra a izbucnit în plâns când s-a anunțat rezultatul la Mondiale. România nu mai există în viața ei

Se consideră italiancă 100%

Într-un interviu acordat pentru udinetoday.it, Alexandra spune că este născută în România, că practică gimnastica ritmică de 10 ani, dar se simte 100% italiancă. „Mă pregătesc de șase ani la ASU Udine și cele mai mari rezultate le-am obținut reprezentând acest club și naționala Italiei. Eu sunt 100% italiancă!“, a spus Alexandra.

„Pentru rezultatul de la Mondiale, Alexandra va primi de-acum, pe viață, o bursă de 3.000 euro din partea Armatei italiene“, precizează Constantin Radu.

Pe site-ul federației de specialitate din Italia, dar și în presa italiană de sport, numele Alexandrei nu este asociat deloc cu România. Ba, mai mult, pe site-ul federației nici nu apar rezultatele obținute de Alex, așa cum îi spun italienii, la Campionatele Naționale din România, ci doar la cele din Italia.

„Nu îi dau voie să spună că este născută în România și că s-a antrenat aici mulți ani. Are cetățenie italiană, deci este italiancă“, zice Constantin Radu.

 

 Antrenorul Radu crește sportive în condiții grele

Precedentul Ștefănescu

O altă sportivă lansată de Constantin Radu, Andreea Ștefănescu, a început gimnastica ritmică la clubul condus de acesta și a plecat în Italia. În 2004, mama fetei a plecat la muncă acolo deoarece nu se descurca financiar. Doi ani mai târziu, Andreea a decis să se mute și ea în această țară, alături de mama ei. „Mi-a spus că pleacă în vacanța de vară și nu s-a mai întors“, precizează Radu.

Ștefănescu a continuat să practice gimnastica ritmică în Spoleto, la clubul Polisportiva la Fenice, alături de antrenoarea Laura Bocchini. După un an, a primit naționalitate italiană și a continuat să reprezinte Italia, pentru care a luat bronzul la Olimpiadă în 2012, argint cu echipa la Mondiale în 2013, argint cu echipa la Europene în 2014, iar în 2015 a cucerit medalia de aur, la Mondiale, cu echipa națională a Italiei.

Multiplă campioană la copii și juniori

Alexandra Ana Maria Agiurgiuculese s-a născut pe 15 ianuarie 2001 la Iași și a început să practice gimnastica ritmică la CSȘ Anghel Saligny Iași de la vârsta de patru ani. Este multiplă campioană națională la copii și a obținut mai multe medalii la concursuri internaționale pentru România.

În 2016, a fost medaliată de patru ori la Campionatul European de juniori.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: