fbpx
 

Începe marele dezgheț: Niculiță, obligat să-și dărâme DOUĂ ETAJE la un bloc din Centru


Pe A. Șesan, zona Smârdan, 2 minute de Palas, Daniel Niculiță avea autorizație P+2+etaj retras și a construit P+3+mansardă. Sentința Judecătoriei Iași: desființarea lucrărilor ilegale. Expertiza a stabilit că imobiliarul a construit în afara autorizației. Este prima măsură drastică împotriva unuia dintre marii jucători imobiliari ai Iașului, prezent la cumătria primarului Mihai Chirica. Sentința nu este definitivă, urmează recursul. Incredibil: Poliția Locală l-a amendat pe 24 februarie 2016 pentru depășirea autorizației, iar pe 29 februarie îi dădea atestat de edificare, pe baza căruia Niculiță a intabulat blocul și a vândut apartamentele. Dacă sentința rămâne definitivă, cumpărătorii vor vedea cum li se demolează apartamentele. De doi ani există un alt ordin de demolare la un bloc din Moara de Vânt, dar primarul Chirica refuză să-l pună în executare.


Precedent care ar putea schimba regulile jocului. Investitorul în imobiliare Daniel Niculiță a fost obligat de judecători să dărâme o mansardă în care a amenajat apartamente și etajul 3 al unui bloc, lucrări „realizate nelegal”. Decizia nu este definitivă, urmează recursul.

Contactat telefonic, Niculiță a respins dialogul: „Nu comentez”. Cel puțin 9 apartamente ar trebui demolate. „Dacă oamenii au cumpărat apartamentele în discuție, i-aș sfătui să formuleze ei înșiși acțiune în instanță, pentru rezoluțiune contract. Să nu stea în pasivitate”, a afirmat un avocat. E pentru prima oară în Iași când un mare imobiliar este pus să-și dărâme un bloc.

În rezumat: Niculiță și-a autorizat blocul în februarie 2015, în octombrie același an a cerut și a primit supraetajare, adică o majorare de 20%. Pe care însă n-a respectat-o și a construit în plus, nelegal. Câteva sute de metri pătrați, adică mai multe apartamente, sporindu-și astfel profitul cu câteva sute de mii de euro.

Blocul trebuia să aiba P+2+etaj retras și a ajuns să aibă P+3+mansardă. Poate nu vă vine să credeți, dar în acest blocușor au fost îngrămădite 53 de apartamente, cutii de chibrituri

Desființare, verdict în primă instanță

Sentința de la Judecătoria Iași a venit pe 6 februarie 2019. „Admite cererea formulată de reclamanta Poliţia Locală Iaşi în contradictoriu cu pârâtul Niculiţă Cristinel Daniel. Dispune desfiinţarea de îndată a lucrărilor de construire realizate nelegal, constând în «extinderea etajului 3 (trei) existent şi extinderea şarpantei (pod existent), precum şi compartimentarea respectivei şarpante peste etajul 3 (trei)», efectuată de pârât, în calitate de proprietar al imobilului situat în Iaşi, str. Prof. Anton Şesan nr. 1, jud. Iaşi, fără autorizaţie de construire, identificată ca atare în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei”, a precizat judecătorul.

Locatarii de la ultimele etaje vor avea emoții până la sentința definitivă. O treime din cutiile poștale ar putea dispărea

9 locuințe la șarpantă

Acum, pe strada Anton Șesan la numărul 1 este construit un bloc tip „ciupercă”. Are trei etaje și o șarpantă. În interior, potrivit căsuțelor poștale, are 53 de locuințe. Ultimul nivel pare, din casa scării, un etaj normal. Sunt 9 uși care dau înspre garsonierele și apartamentele mansardei.

Pentru a se lămuri dacă dezvoltatorul a respectat condițiile autorizației de construire, judecătorul a solicitat efectuarea unei expertizei. Sarcina i-a revenit expertului Constantin Cozmescu. „Instanța mi-a solicitat întocmirea unei expertize, finalizată printr-un raport depus la dosar. Mi s-a cerut să verific dacă parametrii din autorizația de construire corespund cu realitatea din teren”, a afirmat Cozmescu. Acesta a refuzat să enumere concluziile sale.
Însă și pe baza constatărilor sale, magistratul a decis desființarea lucrărilor de construire realizate nelegal. Daniel Niculiță poate ataca decizia cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

A făcut supraetajare
Speța, pe scurt. Pe 26 februarie 2015, Daniel Niculiță a primit de la Primăria Iași o autorizație de construire pe strada Prof. Anton Șesan 1 (în apropiere de Palas). Construire locuințe colective mici cu următorii indicatori urbanistici: aria construită (AC): 428,2 mp, aria desfășurată construită (ADC): 1.284,6 mp, procentul de ocupare a terenului (POT): 30% și coeficientul de utilizare a terenului (CUT): 0,9. Regimul de înălțime nu a fost precizat.
Pentru aceeași construcție, Primăria a eliberat o a doua autorizație de construire, la 8 luni distanță. Astfel, pe 8 octombrie 2015, s-a aprobat modificarea proiectului inițial prin supraetajare.

În această a doua autorizație, suprafața terenului a rămas identică, de 1.428 mp, la fel și indicatorul POT: 30%.

În schimb, s-a mărit aria desfășurată construită de la 1.284,6 mp la 1.542,1 mp și CUT de la 0,9 la 1,08. De fapt, ambele majorări înseamnă o creștere cu 20%. Legea permite astfel de majorări. În a doua autorizație, se precizează și regimul de înălțime: S (parcare) + 2E + E parțial.

FOTO-DOCUMENT: Pe 29 februarie 2016, Poliția Locală eliberează atestatul de edificare pe bază căruia Daniel Niculiță a putut intabula blocul și să vândă apartamentele. Atenție: imobilul era finalizat, iar pe 24 februarie, cu cinci zile înainte, tot Poliția Locală constatase că se construiseră două etaje în plus! Cum se justifică edificarea? Poliția Locală putea presupune că Niculiță mai poate obține o intrare în legalitate, deși acest lucru era imposibil: blocul beneficiase deja de o supraînălțare de 20%, maximum permis de lege. Prin acest document, Niculiță obținea practic o aparență de legalitate.

Amendă și plângere
De aici, lucrurile s-au complicat. Pe 24 februarie 2016, Controlul în Urbanism de la Poliţia Locală a fost trimis, după plângeri ale locuitorilor din zonă, pentru a verifica situația de la blocul lui Niculiță. Controlul s-a finalizat cu o amendă de 5.000 de lei. Niculiță extinsese al treilea etaj, adică nu mai era retras, ci la fel ca celelalte două. În plus, construise și o mansardă. Așadar, Niculiță a fost amendat și i s-a dat un termen de un an pentru a intra în legalitate.
La expirarea perioadei de grație, agenții Poliției Locale au revenit pe teren. Și pentru că Niculiță nu intrase în legalitatea cu acea construcție, urmarea a fost o plângere înaintată Judecătoriei. Poliția a solicitat desființarea lucrărilor. Iar acum, la aproape trei ani de la momentul primului control și al aplicării amenzii, judecătorii au dat câștig de cauză, în primă instanță, Poliției Locale.
Întrebarea care se pune, în ipoteza că această sentință va fi menținută și la Tribunal, iar Niculiță va fi obligat să dărâme șarpanta: ce se va întâmpla cu proprietarii locuințelor de la ultimele două niveluri? Sunt toate ale lui Niculiță și au fost închiriate sau fost deja vândute? Dezvoltatorul a refuzat să explice. „Dacă se ajunge la demolare, cumpărătorii se pot îndrepta împotriva dezvoltatorului, pe calea instanței”, a precizat un avocat.

Daniel Niculiță face blocuri-ciupercă, tip cutii de chibrituri, fără parcări, încălcând repetat autorizațiile, dar e milionar în euro și tratat cu toată indulgența de primarul Chirica

Manevre dubioase

E totuși ciudat că, pe 24 februarie 2016, Poliția Locală l-a amendat pe Niculiță, iar pe 29 februarie același an i-a eliberat un certificat de atestare a edificării/extinderii clădirii.

La solicitarea lui Niculiță făcută, culmea, tot pe 24, adică ziua controlului. „Prezentul certificat s-a eliberat pentru înscrierea construcției în Cartea Funciară (...)”, se arată în actul respectiv. Documentul, semnat de fostul șef al Poliției Locale, Georgel Grumeza, atestă că edificarea construcției s-a făcut cu respectarea celei de-a doua autorizații, fiind întocmit un proces verbal de recepție pe 20.11.2015.

Blocul lui Niculiță este astfel descris: regim de înălțime S+P+2E+E parțial, suprafață construită la sol: 428,2 mp și suprafață construită desfășurată: 1.542,1 mp.

Dar acum, la fața locului, imobilul are trei etaje egale și-un al patrulea, șarpanta, retrasă, dar transformată în spații de locuit, apartamente și/sau garsoniere.

Pe baza atestării Poliției Locale, Niculiță și-a putut intabula blocul și să vândă toate apartamentele. Ulterior, în urma presiunii publice, Poliția Locală a deschis dosarul de demolare în instanță.

În mansarda ilegală mai sunt 8 apartamente. Miza afacerii în imobiliare e profitul suplimentar autorizației inițiale. Acest profit la negru întreține corupția

Niculiță a mai călcat o autorizație în picioare. A câștigat pe proceduri

Daniel Niculiță a mai construit alte imobile fără să respecte autorizația. Pe Han Tătar, în Tătărași, a făcut un bloc care la demisol trebuia să aibă parcare. Niculiță a făcut apartamente și le-a vândut. Poliția Locală l-a amendat și a trimis dosarul în instanță. Primăria a pierdut pentru că nu avea calitate procesuală. Jocul hazardului, pe proceduri, l-a încurajat pe Niculiță: poți construi ilegal și câștigi în instanță pe o excepție formală.

Un alt bloc trebuia demolat pe Moara de Vânt: Chirica nu vrea să pună în aplicare sentința

Pe strada Valter Mărăcineanu din Moara de Vânt, dezvoltatorul Radu Băcăoanu a construit un bloc cu 14 apartamente, judecătorii considerând că imobilul a fost ridicat ilegal, fără respectarea indicatorilor și a Planului Urbanistic General.

Prin sentința definitivă din 2016, magistrații au anulat autorizația de construire pentru imobil și au dispus demolarea. La aproape trei ani de la sentința definitivă, șefii Primăriei refuză să pună în aplicare hotărârea.

În septembrie anul trecut, într-un răspuns către REPORTER DE IAȘI, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași a afirmat că sarcina punerii în aplicare a sentinței de demolare a fost pasată către Poliția Locală, Serviciul Control Urbanism.

Citește și DEZVĂLUIRE-BOMBĂ: 7 etaje ilegale, o minciună Niculiță-Chirica de 2,5 milioane de euro

Firma lui Băcăoanu a fost amendată contravențional și i s-a permis „obținerea unei noi autorizații de construire dacă condițiile urbanistice o permit până la data de 28 februarie 2018”. Suntem în februarie 2019, iar blocul nu a fost nici autorizat, nici demolat.

Vecinii imobilului care trebuia demolat au dat în judecată Primăria și pe primarul Mihai Chirica pentru faptul că refuză să pună în aplicare o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: