fbpx
 
Martie 2018: Chirica dă interviuri despre semnarea contractului pentru renovarea Palatului Braunstein, executant fiind o firmă legată de șeful Cosa Nostra Martie 2018: Chirica dă interviuri despre semnarea contractului pentru renovarea Palatului Braunstein, executant fiind o firmă legată de șeful Cosa Nostra

Newsweek România: O firmă controlată de Mafia a prins contracte de milioane de euro cu Primăria lui Chirica


Într-o anchetă publicată săptămâna trecută de Newsweek România și LINX, se dezvăluie faptul că un italian stabilit în București, pe nume Franco Sabatino, lucrează pentru firme asociate cu ‘Ndrangheta, una dintre ramurile Mafiei italiene. Societăți consiliate de acesta au semnat mai multe contracte cu Primăria Iași.

Sabatino: omul-cheie din România

Astfel, unul dintre clienții lui Sabatino a fost Rossano Granchi (foto jos), un om de afaceri asociat cu interesele ‘Ndrangheta, după cum au stabilit procurorii italieni. Atunci când a dorit să-și facă o filială în România, Granchi a apelat la Sabatino, care a primit și o parte din noua firmă.

Alt client al lui Sabatino a fost Carmino Sarcone, șeful filialei ‘Ndrangheta din Reggio Emilia, calitate în care, în urmă cu două luni, a primit 10 ani de închisoare. În 2016, Sarcone și-a înființat o firmă în București, sediul social fiind în apartamentul unei avocate pe nume Andra Mogoș cu care Sabatino a avut o relație, cei doi având și un copil. În acest apartament își au sediile și alte firme reprezentate de Sabatino. Două dintre ele, cu obiect de activitate pariurile, au fost investigate de autoritățile italiene pentru spălare de bani și evaziune fiscală, fiind părți ale unei uriașe rețele controlate de ‘Ndrangheta în Italia, Spania, Malta, Austria și Romania. Sabatino recunoaște că a lucrat pentru Marco și Claudio Zucco, proprietarii celor două companii, dar susține că nu știa nimic despre activitățile lor ilegale.

Identifică licitațiile și îi consiliază

Cum funcționează, totuși, afacerea lui Franco Sabatino, omul-cheie al desantului italienesc în România?

După cum a declarat chiar Sabatino, acesta identifică licitațiile organizate de diverse instituții publice și care ar putea fi interesante pentru firmele pe care le reprezintă și apoi consiliază aceste companii în legătură cu pașii de urmat. Până aici, totul este simplu și, cel puțin aparent, legal. O analiză a acționariatelor companiilor care participă la aceste licitații, dar și a procedurilor de acordare a contractelor, arată că la mijloc ar putea fi vorba de încălcări grosolane ale regulilor de concurență liberă.

Mai întâi primești contractul, apoi faci firma

Conform Newsweek-LINX, de ceva vreme, Franco Sabatino pare a fi cel mai mare fan al primarului de Iași, Mihai Chirica: îi share-uiește la greu pe Facebook toate postările și conferințele primarului, mai ales cele legate de investiții în construcții.

Și are și un motiv foarte bun pentru asta: în ultimul an, mai multe milioane de euro au fost alocate de către Primăria Iași unor lucrări executate de către companii reprezentate și consiliate de către Sabatino.

De exemplu, licitația pentru restaurarea monumentului istoric ieșean cunoscut ca Palatul Braunstein, în valoare de peste 20 milioane lei, a fost câștigată de asocierea firmelor Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL (filială română a firmei omonime italiene) și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL – Italia (și aceasta, filiala română a firmei omonime italiene).

Contractul a fost atribuit pe 22 martie 2018, dar Coimpredil și-a deschis filială în România o lună mai târziu. Nici  Research Consorzio Stabile nu era foarte veche în România, se înființase ca persoană juridică în mai 2017.

În ciuda interesului mare pentru acest contract de la Iași, doar cele două firme, în tandem, au și depus ofertă. Coimpredil este o firmă de dimensiuni mici în Italia. Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, însă, este o companie italiană importantă, cu multe lucrări la activ. Unele dintre aceste lucrări au fost desfășurate la situl arheologic de la Pompei și, conform unui articol din “Il Sole 24 ore” din 2016, ar indica legături, cercetate de procurorii italieni, care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.

Mai multe întrebări adresate de către Newsweek România Primăriei Iași pe acest subiect au rămas fără răspuns.

Sabatino: „La Iași nimeni nu mi-a cerut un leu”

Tot la Iași și tot pe banii Primăriei locale, Sabatino are un interes în contractul pentru lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare. Licitația de circa 3,56 milioane de euro a fost câștigată de către asocierea dintre Emmeci Project & Building SRL (firmă deținute de către Mario Antonino Calderone, inginer în construcții care mai deține câteva firme în Malta), ca lider de proiect, și Jonica 2001 Societa’ Cooperativa, companie italiană, fără reprezentare în România.

Franco Sabatino își afișează la liber prietenia de Facebook cu Mario Antonino Calderone, deci cei doi nu sunt străini unul de celălalt. Iar în cazul licitației de la Spitalul de Recuperare, firma lui Calderone a concurat cu asocierea dintre firmele STC Engeneering Concept SRL (lider de proiect) – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL.

Practic, Calderone, prietenul lui Sabatino (foto jos), a concurat cu unul dintre clienții lui Sabatino.

Întrebat despre relația cu primarul Iașiului, Franco Sabatino a spus pentru Linx că totul este minunat: „Știți cum merge în România, tot cu bani. Și vă spun sincer, la Iași nimeni nu mi-a cerut un leu. Am multe licitații în țară cu clienții noștri. Și s-a întâmplat orice. La Iași, nimeni nu a venit la noi cu o cerere de genul ăsta. La Iași avem Spitalul de Recuperare, Palatul Breinstein, Baia Turcească, care sunt ale Primăriei și sunt cu fonduri europene și mai avem un muzeu. Când spun este impropriu, de fapt. Firma mea, ADEF, pregătește ofertele, dosarele de licitație, oferta tehnică, financiară și de eligibilitate.”

Italienii, concurenți la o licitație, parteneri la alta

Interacțiunile italienilor la licitațiile publice din România sunt la ordinea zilei. La licitația pentru lucrări la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, de exemplu, au fost în competiție asocierea dintre Emmeci Project & Building SRL, Madbeton SRL, Jonica 2001 Societa Cooperativa, Moroianu și Ciurea Arhitects SRL cu asocierea dintre Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Icoge Mapino SRL și Groma Societa Di Ingegneria. Așadar, ca și la Iași, Emmeci (prietenie cu Sabatino) de o parte și Research Consorzio Stabile (client al lui Sabatino), de cealaltă.

Dar asta nu e tot: la o altă licitație, la Muzeului de Istorie Naturală Iași, câștigătoare a fost declarată asocierea dintre Madbeton SRL și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Aceeași Madbeton care, la licitația de la Oradea, de la Muzeul Țării Crișului, era asociată cu concurenții de la Emmeci.

În Cluj, Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, cercetată pentru legături cu Cosa Nostra în Italia, a caștigat în luna mai a.c. un contract pentru reabilitare și creșterea eficienței energetice, de aproape 60 de milioane de lei, chiar cu Inspectoratul de Poliție.

În Vâlcea, la licitația pentru restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu”, au participat și au și câștigat ca asociere firmele Emmeci Project & Building SRL și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Adică cele două firme care s-au concurat și la Iași, dar și Oradea.

Sabatino și membrii grupării Muto

Care este rolul fostei partenere a lui Sabatino, Andra Mogoș, în toată această schemă? Ca avocată, aceasta preia chestiunile de natură juridică. De exemplu, în procesele din România, ARES Construction (fosta Granchi Romanian SRL) și Granchi SRL Filiala București sunt reprezentate de avocata Andra Mogoș. Aceasta, de altfel, a participat în calitate de asociată la fondarea firmei „mamă” a lui Sabatino, ADEF Management SRL. Care firmă avut sediul social inițial pe bulevardul Pallady, la numărul 3, până când aceasta a fost mutată în Calea Călarașilor (o adresă la care figurează foarte multe firme cu italieni, inclusiv cele ale lui Franco Sabatino).

Asociații ARES (prieteni de afaceri cu Mogoș și Sabatino, dar și pe Facebook) și firma lor, Granchi din Italia, au fost cercetați de autoritățile italiene în 2017. Aceștia au apărut în investigația asupra unei grupări criminale asociate 'Ndrangheta numită ”Muto” și se referea la zeci de licitații publice trucate. În urma acestei acțiuni, firma italiană Granchi a fost sechestrată, alături de alte 53 de companii, și 35 de persoane au fost arestate.

Gruparea ”Muto” (din clanul lui Sarcone), formată din Antonio, Cesare, Francesco, Luigi, Luigi și Virginia Muto a fost destructurată la sfârșitul lunii iunie a.c., când aceștia au fost acuzați de activitați mafiote, alături de alte 70 de persoane în cadrul operațiunii Grimilde.

Article image
Săptămâna trecută, familia Chirica și-a părăsit imobilul din Platoul Însorit (Galata) și s-a mutat peste gard, 10 metri mai încolo, într-o nouă casă de lux! În august 2018 dăduse 250.000 de euro pe o proprietate în Centrul Iașului, lângă Bolta Rece. În paralel, a făcut amenajări de lux la încă o vilă și s-a mutat în ea. Cu ce bani? La Frasin (Suceava) are un conac de 200.000 de euro, trecut pe o firmă-fantomă. Fostei soții ...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: