fbpx
 
Membru al Casei Regale a României, în fața judecătorilor din Iași: acuzat de distrugerea conacului de la Poieni

Membru al Casei Regale a României, în fața judecătorilor din Iași: acuzat de distrugerea conacului de la Poieni


Un membru al Casei Regale a României va ajunge în faţa judecătorilor de la Iaşi. Fiul Principesei Ileana a României şi al arhiducelui de Habsburg este acuzat de procurori de distrugere. Dominic Lothringen de Habsburg nu a avut grijă de conacul din Poieni, care i-a fost retrocedat, şi l-a lăsat să se distrugă bucată cu bucată, spun anchetatorii. Din clădirea istorică a mai rămas un zid şi câteva cărămizi, scrie Digi24.

Conacul Poieni din județul Iasi a fost şters de pe lista monumentelor istorice şi din memoria oamenilor. Ansamblul de patru clădiri a fost în administrarea statului timp de 60 de ani. În 2007, a revenit în grija fiilor principesei Ileana, iar peste doi ani s-a încercat vânzarea conacului.

Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi: „În 2009 nici nu ne-am gândit ce soartă va avea acest monument istoric. După ce am înaintat hârtiile către inspectoratul de poliţie, am mers cu ei la faţa locului, să facem constatări, fotografii, ne-am dat seama că distrugerile erau mult mai mari și continuau.”

Sorin Iftimi, istoric: „Se fac retrocedări fără a se asigura întreţinerea monumentelor. Cel care revendică şi obţine o proprietate are şi obligaţia de a o întreţine, de a o păstra întreagă, mai ales dacă are statut de monument istoric.”

La sfârşitul lunii august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus trimiterea în judecată a prinţului Dominic Lothringen de Habsburg. El este acuzat că, timp de 9 ani, a lăsat clădirea de patrimoniu să se ruineze. Pentru că nu era păzită, din ea s-a furat aproape tot ce se putea.

Monica Palaghia, prim-procuror Parchetul Iași: „Se reţine că în perioada 2008 - 2017 inculpatul nu a luat măsurile necesare pentru conservarea şi întreţinerea acestui imobil, ceea ce a dus la aducerea imobilului în stare de neîntrebuinţare, de degradare şi ulterior la distrugere.”

Foto: Emanuel Sandu

Conacul Poieni a fost prima moşie cumpărată de Carol I în Moldova, după 1866, în semn de respect pentru ieşeni, spun istoricii.

Sorin Iftimi, istoric: Proprietatea a jucat un rol important, de exemplu, în Primul Război Mondial, atunci când a avut loc refugiu de la Iaşi, toată ţara era într-o situaţie foarte critică, s-a adunat aici, la Iaşi, o populatie foarte numeroasă. Erau de 4-5 ori mai mulţi locuitori decât de obicei.

Iernile erau atunci cumplite, iar lemnul necesar pentru încălzirea populaţiei a fost asigurat, la dispoziţia regelui Ferdinand, de pe această moşie. După 1947, spaţiul a fost folosit drept secţie exterioară a Spitalului pentru Copii din Iaşi.

Persoanele puse sub acuzare au fost audiate, inclusiv prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, fiul principesei Ileana fiind stabilit în alt stat.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31