fbpx
 
Ginerele lui Dan Cârlan, poli-calificat: „tata socru” l-a cărat prin toate ministerele prin care a lucrat

Ginerele lui Dan Cârlan, poli-calificat: „tata socru” l-a cărat prin toate ministerele prin care a lucrat


Dan Cârlan, pe de o parte, îi face în fel și chip pe cei care protestează față de guvernarea PSD, iar, pe de altă parte, tot în mandatul acestui partid, își angajează ginerele și fosta secretară la o firmă de stat la care el însuși este șef. În prezent, Cârlan conduce campania de la Iași, pentru prezidențiale, a Vioricăi Dăncilă. Ginerele a și anunțat că o votează.

Inflație de funcții

Cariera politică a lui Cârlan a fost un zig-zag prin PNL, PDL, PSD. După ce a trecut la ultima formațiune politică, timp de mai mulți ani, a prins tot felul de funcții la București și la Iași.

A fost director în Ministerul Energiei și Economiei, membru în Consiliul de Administrație al Societății Naționale „Închideri Mine Valea Jiului SA”, administrator special la Complexul Energetic Hunedoara SA Petroșani, membru în Adunarea Generală a Acționarilor la Servicii Energetice Moldova SA Bacău și Servicii Energetice Muntenia SA București, prefect al Județului Iași, director general, membru în Consiliul de Administrație și președinte al acestui for la Hidro Tarnița SA București – la ultima instituție fiind numit în două perioade diferite.

Bani grei pentru expertul ginere

În culise, în timpul mandatului de la Hidro Tarnița SA, Dan Cârlan și-a angajat acolo ginerele, pe George Ovidiu Juverdeanu. Nepotism pe bani grei. Cu un buget format exclusiv din salariile celor câțiva angajați, buget asigurat de Ministerul Energiei, societatea cu sediul în București a fost înființată pentru a pune în practică un proiect de 1 miliard de euro prin care să fie construită o hidrocentrală în Ardeal.

Proiectul lâncezește de mulți ani, salariile au tot curs degeaba, pentru ca, în final, să fie aproape abandonat, presa economică scriind că s-a constatat că nu este fezabil.

Unul dintre efecte a fost acela că nu au mai fost plătite salariile angajaților, care s-au adresat, apoi, instanței. Cum nu fuseseră disponibilizați și aveau contracte de muncă în derulare, reclamanții au câștigat procesul, instanța obligând angajatorul să le achite drepturile bănești restante pentru perioada decembrie 2016 - februarie 2018 sau decembrie 2016 - data încetării raporturilor de muncă.

În prezent, Hidro Tarnița SA se chinuie să întârzie plățile prin tot felul de dosare, dar verdictul e inevitabil: va plăti, ”girant” fiind Ministerul Energiei cel care are în subordine Hidro Tarnița. În total, cei 16 angajați au de primit 1,26 milioane lei, ceea ce înseamnă, în medie, 80.000 de lei de persoană.

La întrebarea câți bani are de recuperat ginerele de la Tarnița, Dan Cârlan răspunde :

„Habar nu am. Un an și două luni neplătite, procesul este colectiv, toți salariații cer în grup plata salariilor restante."

Dan Cârlan despre... 

...data căsătoriei fiicei sale

„Trebuie făcută corelația cu timpul de când este ginerele meu, adică din 2015, de când s-a căsătorit cu Alina. Este ginerele meu de 4 ani."

…relația de subordonare

„La Ape Prut Bârlad a lucrat într-o perioadă în care eu nu eram secretar de stat, deci nu era în subordinea mea, undeva prin 2012. L-am avut anterior consilier la Ministerul Mediului, dar o scurtă perioadă de câteva luni, în 2009, când nu-mi era ginere."

…paguba de la Tarnița

„În ceea ce privește Tarnița, a lucrat acolo un an și jumătate fără să fie plătit, motiv pentru care se judecă, alături de alți foști angajați. A lucrat la Tarnița când eu nu mai lucram acolo, nu s-au suprapus perioadele în care am activat în același loc.”

…infirmarea unui zvon

„Nu cred că va dori să comenteze ceva, au mai încercat și alți oameni din presă să discute cu el, de fiecare dată a refuzat. El este de ani de zile în sectorul privat. Este un zvon neîntemeiat faptul că ar urma să dea un concurs la Iași. Este și rămâne în sectorul privat".

Reproș de incompetență

Nu a fost prima dată când Juverdeanu a ajuns la București avându-l drept proptea pe viitorul socru (s-a căsătorit cu fiica acestuia, Alina, în 2015, cei doi având o relație din 2005).

În 2009, când Cârlan a ajuns secretar de stat la Ministerul Mediului din partea PDL, l-a numit pe Juverdeanu consilier personal.

În același an, Juverdeanu a plecat de la Minister și s-a angajat, ca economist, la Administraţia Bazinală Ape Prut Bârlad Iaşi, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului unde același Cârlan era șef.

L-au restructurat la Ape Prut

Conform Topiasi.ro, după patru ani, în 2013, Ape Prut Bârlad l-a concediat pe Juverdeanu „în baza unei restructurări de posturi, luând în calcul şi nişte greşeli făcute de acesta în cererile de rambursare a unor fonduri europene

Şeful său din Ape Prut scria în referatul redactat pe 29 iulie 2013 cu acea ocazie şi trimis superiorilor: (...) vă aduc la cunoştinţă următoarele: în documentele ce constituie Cererea de rambursare nr. 13, transmisă către OI Bacău în data de 22.07.2013 s-a produs o eroare, constând în înaintarea nesemnată a Raportului de progres aferent acestei cereri; în aceleaşi documente, în cadrul referatului privind calcului contribuţiilor - cotele ISC respectiv CSC - apare o eroare de redactare a sumei reprezentând cota de 0.7% datorată ISC, fără a fi influenţată suma totală datorată, care este corect calculată şi redactată; responsabilitatea întocmirii şi verificării întregului pachet de documente din cadrul cererilor de rambursare revine d-lui ec. Ovidiu Juverdeanu, ofiţer financiar în cadrul UIP.

Precizez că omisiunea semnării a fost remediată in timp util, fără a se genera consecinţe negative în circuitul documentelor, iar eroarea de redactare a fost semnalată prin Nota justificativă de tip erată ataşată documentaţiei şi transmisă către OI Bacău”.

Ulterior, Juverdeanu a contestat decizia de concediere, iar Tribunalul a anulat-o şi a dispus reintegrarea sa pe post.

S-a radicalizat pe Facebook

În tot acest timp, Cârlan a fost foarte vocal în a apăra PSD (nu mai este membru de partid din 2014, dar a recunoscut public că este „simpatizant PSD-ALDE”) și a atacat deseori partidele din rândul cărora a provenit, criticând protestatarii nemulțumiți de alianța sa favorită.

În mai 2019, cu ocazia unui miting al PSD la Iași, miting contestat de pe margine de mii de ieșeni, Cârlan a scris pe Facebook despre aceștia că erau ”derbedei”. ”(...) să vii să tulburi un eveniment organizat legal și democratic de un partid, e ca și cum te-ai duce la nunta unora, să-i înjuri că mireasa e curvă sau mirele prea bătrân”, detalia Cârlan într-un comentariu la această postare.

Tot ”derbedeu pripășit de prin Suedia” a fost catalogat de Cârlan cel care a făcut furori, în 2018, cu o plăcuță de înmatriculare anti-PSD. 

De altfel, multe dintre textele sale de pe rețeaua de socializare, reacții la evenimentele politice, au avut o agresivitate care i-a uimit pe cei care îl cunoșteau din perioada de la Iași, perioadă în care se distingea, mai degrabă, prin originalitate și umor.

Ginere agresiv și obscen

La fel ca socrul lui, Juverdeanu este un postac agresiv pe Facebook. „O votez”, a scris la o fotografie cu Dăncilă, adăugând la comentarii: „Nu Ciolos, ma pis pe el, pe Dancila o votez pentru ca nu am pe altcineva.” (...) Decat dintii lui Iohanis sau cosurile lu Ciolos mai degraba cocul duamnei”.

Sau: „Nu va suparatz', voi astia care mancati de pe urma guvernarii psd nu va apucati de campanie si voi, sau tot noi astia cu stomacul gol tre sa facem?”

Este și obscen: „Stiti de ce pwla nu stie carte? Ca la scoala a stat sub banca”; „Aseară pe la ora 2 doua si ceva s-a constatat o extorsiune a unui degajament intr-o apa pentru care n-am putut sa dorm cu nevasta-mea in pat după care #muie Iohahahanis”;

„Cate numere trebuie să-i dea un bărbat unei femei?

4 ca atâtea are codul pin!”

Altă pilă: Leizeruc

Juverdeanu nu este singurul care a ajuns la Hidro Tarnița SA pe filiera Cârlan: printre cei 16 angajați de la Hidro Tarnița care se luptă cu angajatorul se află și Camelia Leizeruc, fosta secretară a politicianului din vremea când era șef la PDL Iași. După plecarea la București, Cârlan a tot luat-o după el sau a impus-o în diferite funcții: director de cabinet și consilier personal la Ministerul Mediului, consilier la Ministerul Economiei, consilier la Ministerul Sănătății și, cel mai recent, din nou consilier la Ministerul Mediului.     

Țepele lui Cârlan

Anul trecut, Dan Cârlan a anunțat că se retrage din funcțiile de la București și, ca un soi de retragere la origini, a devenit secretar la Primăria Comunei Tarcău.

Pe 14 septembrie însă, Cârlan a anunțat pe Facebook: „O informație aproape deloc de interes public, dar e bine să o comunic: timp de două luni, voi activa ca voluntar în campania de susținere a candidaturii doamnei Viorica Dăncilă pentru președinție, în echipa de la Iași.” Surse din mediul politic spun că este chiar șeful campaniei PSD la Iași.

Article image
Eroul Iașului sau, dimpotrivă, bufonul. Ori omul cu centrala în spate, așa cum a rămas cunoscut după campaniile electorale pentru Primărie, Dan Cârlan, a făcut marele exit din politica la nivel înalt. A demisionat recent de la Ministerul Energiei și, de la 1 februarie 2019, va fi secretarul comunei nemțene Tarcău ce include și satul natal, Brateș. Fost consilier local la Iași, fost senator și fost prefect, Cârlan lucrează ...
Autor Cezar Moraru Reportaje 23 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: