fbpx
 
S-a decis: Spitalul Regional de Urgențe Iași va fi amplasat în cartierul Moara de Vânt (VIDEO)

S-a decis: Spitalul Regional de Urgențe Iași va fi amplasat în cartierul Moara de Vânt (VIDEO)


Spital Regional de Urgențe (SRU) de la Iași va fi amplasat în cartierul Moara de Vânt. Hotărârea finală a fost luată la București, în urma discuțiilor purtate vineri, între reprezentanții Guvernului, Ministerul Sănătății, Autorității Aeronautice Române și Primăriei Municipiului Iași, a anunțat astăzi Mihai Chirica.

 

Primarul a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că legătura rutieră se va face prin bulevardul C. A. Rosetti. Spitalul va fi realizat după un proiect suedez și va fi structurat pe trei module. Înălțimea maximă va fi de șase niveluri.

 

Autoritățile ieșene vor pune la dispoziție o suprafață de teren de 12 hectare, situată la peste 2 km de aeroport.

 

Lucrările vor începe după ce va fi elaborată o Hotărâre de Guvern în acest sens. Investiția se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro, bani care provin de la Comisia Europeană, Guvern și Banca Mondială.

 

 

Chirica a mai spus că prioritară în momentul de față este punerea terenulului la dispoziția Ministerului Sănătății.

 

Ridicarea SRU în această zonă a fost criticată de reprezentanții Aeroportului Iași. Marius Bodea, directorul Aeroportului, spuneea, în urmă cu câteva săptămâni, că SRU la Moara de Vânt implică trei riscuri: restricții în timpul construcției spitalului, impuse de zboruri, retristricții în zona de protecție după terminarea construcției și îngreunarea traficului rutier pe ruta Iași-Aeroport.

 

Primul risc se referă la macarelele care vor construi clădirea: „Vor fi întreruperi ale lucrărilor, macarelele nu vor avea voie să se miște în anumite momente, aceleași probleme le-am avut și noi la construirea Terminalului 3”, explică Marius Bodea.

 

Citește și Controversa Moara de Vânt: „Faceți Spitalul, omorâți Aeroportul”. Trei riscuri provocate de construirea Spitalului Regional

 

El a precizat că în 4-5 ani pista de 2.400 m va fi extinsă la 3.000 de metri. „Toate calculele trebuie făcute la acest parametru, se schimbă traseele, se schimbă procedurile de aterizare și decolare, ceea ce este valabil acum nu va mai fi valabil atunci”, mai spune Bodea.

 

Heliportul de la viitorul spital va fi de asemenea supus restricțiilor. Elicopterul SMURD va avea timpi de așteptare, afectând intervențiile de urgență.

 

Directorul Aeroportului spune că în 2017 se va ajunge la 60 de mișcări pe zi (avioane care sosesc sau pleacă), o creștere substanțială de la 36 de plecări în prezent. „În intervalul 6 dimineața – 1 noaptea vor zbura avioane din sfert în sfert de oră. Vor fi foarte multe restricții în zona de protecție în tot acest timp”, afirmă Marius Bodea, referindu-se la faptul că elicopterul SMURD va fi ghidat de turnul de control al Aeroportului.

 

Un alt risc îl reprezintă iluminatul Spitalului Regional, care ar putea confuziona piloții de avioane, existând și în această privință restricții aeronautice.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30