fbpx
 
În sfârșit! Românii vor putea merge fără vize în Canada. Acordul CETA a fost semnat

În sfârșit! Românii vor putea merge fără vize în Canada. Acordul CETA a fost semnat


Uniunea Europeană și Canada au semnat, duminică, la Bruxelles, Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), a cărui semnare a întârziat cu trei zile din cauza unor aprinse dezacorduri interne în Belgia, relatează AFP și DPA.

 

Semnarea CETA a devenit posibila dupa ce Belgia a obținut acordul acestei regiuni. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat, vineri, undă verde, după ce blocase procesul cu câteva zile înaintea iparafării acordului.

 

Reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu, a semnat, sâmbătă, Acordul Cuprinzător Economic și Comercial UE-Canada.

 

Prin urmare, de la sfârșiutul anului 2017, românii vor putea călători în Canada fără vize.

 

Odata cu semnarea CETA, romanii „vor putea calatori fara vize in Canada" , a afirmat joi presedintele Klaus Iohannis. Cei care au mai avut viză de Canada, vor putea călători fără viză începând din mai 2017, iar ceilalți cetăețni români începând din decembrie 2017.

 

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 30 octombrie 2016, în cadrul Summit-ului UE-Canada, desfăşurat la Bruxelles, a Acordului economic și comercial cuprinzător între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Canada, pe de altă parte (CETA) şi a celui de Parteneriat Strategic între UE şi Canada.

 

Aceste două documente semnate în contextul Summit-ului vor avea o importanţă semnificativă pentru dezvoltarea și aprofundarea pe viitor a relaţiilor dintre UE și Canada.

 

Semnarea CETA are o semnificație deosebită din perspectiva dezvoltării în continuare a relaţiilor româno-canadiene, prin întrunirea premiselor pentru eliminarea pentru toți cetățenii români, de la 1 decembrie 2017, a regimului de vize aplicat de Canada.

 

Va fi, astfel, garantat inclusiv accesul egal şi integral al tuturor operatorilor economici şi comerciali români la oportunităţile economice pe care noul Acord le deschide.

 

Acordul CETA va contribui în mod direct la amplificarea și diversificarea schimburilor comerciale între Canada și UE și va conduce la valorificarea potențialului de cooperare transatlantic, prin crearea de noi oportunități comerciale și de investiții, prin îmbunătățirea accesului pe piață al bunurilor și serviciilor, precum şi prin consolidarea normelor privind comerțul bilateral între operatorii economici europeni și canadieni.

 

În egală măsură, semnarea Acordului CETA, urmare unei lungi perioade de negociere, reconfirmă soliditatea şi viabilitatea UE din perspectiva poziţiei sale de actor comercial global.

 

(Sursa: EVZ.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30