fbpx
 
Acuzație incredibilă: i-a rupt gâtul la dentist

Acuzație incredibilă: i-a rupt gâtul la dentist


De cinci ani aşteaptă o familie verdictul în cazul decesului neaşteptat al lui Mihai Gora. Un bărbat de 73 de ani a venit la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru o infecţie la dinţi şi a ieşit în sicriu. După o intervenţie banală, de 30 de minute, pensionarului i s-a făcut rău, iar după câteva ore a decedat. La necropsie s-a descoperit că avea gâtul rupt, legiştii stabilind că fractura s-ar fi putut produce şi în timpul intervenţiei. Ulterior, o altă Comisie a concluzionat că bărbatul a decedat în urma unor afecţiuni cardiace. Rudele s-au plâns procurorilor, care nu au găsit niciun vinovat, dar soluţia a fost contestată, în urmă cu câteva zile, la instanţă.

 

Anchetă dificilă în cazul unui bărbat care a murit în condiţii suspecte în urmă cu cinci ani.

 

La nuntă cu o zi înainte de internare

În august 2011, o infecţie la dinţi l-a adus pe Mihail Gora (73 de ani) din Bacău, la  Secţia Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. Bărbatul trebuia să îşi rezolve problemele cu dantura, iar ulterior se gândea să meargă la un chirurg cardiolog, susţin apropiaţii. Cu trei luni înainte, septuagenarul fusese supus unor investigaţii medicale la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Aici medicii stabiliseră că suferea de „angină pectorală cu prag mic de efort, cardiopatie ischemică cronică cu leziuni tricoronariene, boală aortică severă, insuficienţă mitrală grad II, calcificare inel mitral” şi i-au recomandat o corecţie chirurgicală pentru leziunile coronariene şi valvulare. „I s-a recomandat regim alimentar, să nu facă efort fizic intens şi să consulte şi un pneumolog şi un stomatolog, pentru a obţine un preaviz pentru starea de sănătate. Cu o zi înainte să vină la Spiridon, am fost la o nuntă împreună. Nu se simţea rău, era vesel. A venit la spital pe picioarele lui”, povesteşte un prieten al bărbatului.

 

Operat 30 de minute

Mihail Gora a fost supus unor analize, iar în foaia de observaţie se precizează că ar fi fost reevaluat cardiologic în 29 august 2011 şi i s-ar fi dat aviz pentru efectuarea intervenţiei. O zi mai târziu, pensionarul a intrat în sala de operaţie. I s-a făcut o anestezie locală cu două fiole de xilină, iar intervenţia, care a durat jumătate de oră, a fost efectuată de medicul Hamwi Saad, potrivit datelor de la dosar.

La scurt timp, însă, după ce a ajuns în salon, septuagenarul a început să se simtă rău şi a fost transferat la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), unde a decedat după aproape 10 ore. „Stop cardio-respirator neresuscitabil, edem pulmonar acut”, a fost trecut în acte drept cauză a decesului. „La amiază, când am văzut că nu răspunde la telefon, am sunat-o pe sora lui să meargă la el. L-a găsit la UPU, plin de tuburi. Până seara a fost gata”, povesteşte prietenul băbatului.

 

Mihail Gora, la nuntă, cu o zi înainte de a internarea fatidică

 

Fractură de coloană, la stomatolog?

Sora pensionarului a depus plângere penală pentru a se elucida cauzele morţii, iar în cauză s-a dispus efectuarea unei necropsii. „Moartea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa edemului medular cervical masiv după fractura de coloană cervicală, survenită pe fondul unei patologii severe anterioare (...). Fractura coloanei cervicale se putea produce fie în cadrul unor manevre stomatologice (prin hiperflexie cervicală posterioară) şi a fost favorizată de osteoporoza de vârstă, fie prin mecanism de cădere de la acelaşi nivel, urmând ca ancheta să stabilească între cele două eventualităţi”, se arată în raportul final de necropsie, din 13 martie 2012.

Comisia de Avizare şi Control al actelor medico-legale nu a fost, însă, de aceeaşi părere. „Moartea numitului Gora Mihail a fost patologică. Ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute (...)”, se arată într-un aviz din februarie 2013.

 

A căzut de pe targă?

Legiştii au mai stabilit că fractura de coloană cervicală nu a „intervenit în detrimentul morţii”, iar aceasta s-ar fi putut produce „fie prin cădere secundară a unei pierderi de conştienţă (...), fie în timpul manipulării şi transportului pacientului sau prin hiperextensie în timpul manevrei de resuscitare cardio-respiratorie”.

În martie 2013, procurorii Parchetului Judecătoriei Iaşi au închis dosarul, dispunând neînceperea urmăririi penale cu privire la moartea suspectă a lui Mihail Gorea „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”. Dosarul a ajuns, însă, din nou pe masa anchetatorilor după ce judecătorii au infirmat soluţia la cererea surorii victimei şi au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea presupusei fapte de „ucidere din culpă”.

 

„Problema care se pune în acest dosar este diferenţa dintre raportul de necropsie şi expertizele care au fost efectuate ulterior, pentru că imediat după deces se vorbeşte de ruperea coloanei vertebrale şi ulterior acestuia se vorbeşte de problemele cardiace” Avocatul familiei Gora, Codrin Stupariu

 

Dosar clasat

Astfel, s-a efectuat o nouă expertiză medico-legală, în decembrie 2015, care a menţinut aceleaşi concluzii ca şi cele ale Comisiei de Avizare şi Control. Noul expert a fost de părere că, cel mai probabil, fractura cervicală s-a produs anterior decesului, dar există şi ipoteza ca aceasta să fi avut loc după moartea pacientului, prin manipularea cadavrului înainte sau în timpul autopsiei. Medicii şi asistentele care i-au acordat îngrijiri medicale, infirmierii care l-au transportat, dar şi colegul de salon au susţinut că pensionarul nu a fost bruscat şi nu a căzut.

La peste cinci ani de la moartea lui Mihail Gora, procurorii au stabilit şi de această dată că nimeni nu este vinovat în acest caz, „lipsind orice indiciu în cauză care să înlăture excluderea decesului din cauzele patologice menţionate” şi au dispus clasarea cauzei.

 

Lupta continuă

Sora bărbatului s-a adresat din nou instanţei, în urmă cu câteva zile, judecătorii având puterea de a infirma soluţiile procurorilor. „Din toate probele care au fost administrate în dosar rezultă foarte clar că victima nu avea fractura înainte de internarea în spital.(...) După cum am susţinut pe tot parcursul urmăririi penale, aceste boli de inimă sunt nişte aspecte invocate, ca o acoperire a morţii. În realitate aceasta s-a produs după ruperea gâtului în timpul spitalizării”, a precizat sora pacientului, în plângerea adresată instanţei, solicitând refacerea urmăririi penale. Managerul Spitalului „Sf. Spiridon” nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere despre cazul care a avut loc în unitatea medicală pe care o conduce.

„S-a demonstrat cu probe că fractura de coloană cervicală nu s-a produs în Clinica Maxilo-Facială. Nici nu avea cum să se producă aici. El avea o infecţie minoră şi a venit la noi pentru că, după ce rezolva această problemă, trebuia să se opereze la inimă”, a declarat medicul Hamwi Saad.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30