Vineri, 18 01 2019
Șpagă la intrarea în Armata Română

Șpagă la intrarea în Armata Română

Plutonierul Marius Smadici a pus mâna pe testele psihologice și le vindea celor care doreau să se angajeze ca soldați profesioniști. „Servitele” ajunseseră să coste până la 2.000 de euro

 

Noi detalii ies la iveală în cazul subofiţerului Marius Smadici (45 de ani), plutonier adjunct la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare (UM 02541) Câmpulung Moldovenesc, trimis în judecată zilele trecute de DNA pentru 12 infracţiuni de trafic de influenţă.

 

O copie pentru tăticu’

Militarul, responsabil de achiziţiile publice în cadrul unităţii, a obţinut subiectele pentru proba psihologică,  direct de la tipografie. Desemnat de superiori să ridice doar caietele cu teste, subofiţerul Smadici şi-a făcut şi el o copie. „Personal, în cursul lunii noiembrie 2015, m-am deplasat la Bucureşti, la tipografia militară, unde au fost tipărite cele două variante de teste psihologice ce urmau a fi susţinute de către candidaţii repartizaţi la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc şi am intrat în posesia celor două baterii de teste. Le-am xerocopiat şi mi-am oprit aceste copii pe care, ulterior, le-am pus la dispoziţie diverişlor candidaţi care mi-au solicitat sprijinul”, le-a declarat Marius Smadici procurorilor militari din cadrul DNA.

 

10.500 de euro pentru testele psihologice

Plutonierul „ar fi dat sfară în ţară” că îi poate ajuta pe cei care doresc să se angajeze în Armată să treacă de probele eliminatorii şi ar fi găsit „clienţi” pe mai multe filiere. Astfel, unii dintre tinerii care doreau un post de soldat gradat profesionist în Ministerul Apărării au ajuns la Smadici prin intermediul finului său, Adrian Caia, militar în cadrul U.M. 01407 Piatra Neamţ, a altor soldaţi din unităţi din Vrancea, Iaşi sau Suceava sau a unor rude ale candidaţilor.

În perioada februarie-iulie 2016, subofiţerul ar fi cerut de la 12 persoane între 500 şi 2.000 de euro şi ar fi primit în total 10.500 de euro pentru a le ajuta să treacă testul psihologic şi proba sportivă, ambele eliminatorii, „lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare”, susţin anchetatorii.

Smadici s-ar fi întâlnit cu candidaţii cu o zi înainte de examen, în majoritatea cazurilor la o benzinărie din Câmpulung Moldovenesc, şi i-ar fi dus cu maşina la el acasă. Aici, subofiţerul i-ar fi lăsat să studieze testele una-două ore, unii candidaţi declarând procurorilor că acestea aveau şi grila de răspunsuri. „Toţi candidaţii care au susţinut testul psihologic în această modalitate au fost declaraţi admişi”, susţine DNA.

 

Mulţi tineri îşi doresc un post în armată: e sigur şi se plăteşte bine

 

Banii în rate

Anchetatorii mai spun că plutonierul a luat 1.600 de euro de la unul dintre candidaţi, pe care l-ar fi lăsat să înţeleagă că are influenţă şi asupra comisiei de examinare de la proba sportivă. Banii i-ar fi încasat în două rate şi în schimbul acestora i-ar fi pus la dispoziţie două variante de teste psihologice, din care una urma să o susţină a doua zi. În cazul probei sportive, subofiţerul l-ar fi condus pe candidat, cu o zi înaintea examenului, în incinta unităţii militare, i-ar fi arătat ce probe se vor susţine şi l-ar fi lăsat să se pregătească pe traseul respectiv. Tânărul a fost declarat admis. Acesta i-ar mai fi dat 300 de euro vecinului său, soldatul Dănuţ Bălan, din cadrul UM 01405 Muncelu de Sus (Iaşi), care i-ar fi intermediat întâlnirea cu Smadici.

 

A cerut mita înapoi

Tatăl unuia dintre candidaţi, denunţător în cauză, le-a povestit anchetatorilor că i-ar fi dat plutonierului, în aprilie, 500 de euro pentru ca fiul său să promoveze fără probleme proba psihologică. Testarea a avut loc pe 19 mai, iar cu o zi înainte, tânărul a primit grilele acasă la Smadici. Apoi, fiul denunţătorul a mers să se înscrie la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, dar aici nu i-a fost acceptată adeverinţa de promovare a testului, eliberată de Centrul Zonal din Câmpulung Moldovenesc, deoarece aceasta era valabilă doar pentru anumite categorii de arme pentru care tânărul nu ar fi fost, însă, apt medical. Ulterior, tatăl a mers la Smadici şi a cerut şpaga înapoi, subofiţerul returnându-i cei 500 de euro.

În faţa procurorilor, plutonierul a recunoscut mare parte din acuzaţii. El a explicat că avea probleme financiare, după ce, în 2011, a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia fiica sa a rămas cu o infirmitate fizică permanentă. Acesta a susţinut că a trebuit să plătească operaţiile fiicei, dar şi câteva mii de euro pentru a a ajunge la o înţelegere cu cei implicaţi în accident.

Alături de Smadici au fost trimişi în judecată şi finul său, doi tineri care au primit de la acesta testele, precum şi unchiul unuia dintre aceştia.

Soldaţii Dănuţ Bălan şi Nicolae Porcilescu, care i-au găsit „clienţi” lui Smadici, au fost condamnaţi zilele trecute de Tribunalul Militar Iaşi la câte doi ani şi opt luni de închisoare, cu suspendare, după ce şi-au recunoscut vinovăţia.

 

 Mihalcea s-a crezut un pic de James Bond

 

Înregistrări cu ceasul

În acelaşi dosar, au fost acuzaţi şi Ciprian Ionuţ Năstase, locotenent la U.M. 01270 Focşani, şi Codrin Irinel Mihalcea, colonel în Direcţia de Contrainformaţii şi Securitate Militară.

Fără a avea acordul anchetatorilor, Năstase, la instigarea colonelului Mihalcea, ar fi intermediat, în 28 iunie, o întâlnire între Smadici şi unul dintre candidaţii ce  primise subiectele la testul psihologic. Era o capcană, cei doi ofiţeri ştiind că plutonierul era vizat de o anchetă. Năstase ar fi înregistrat audio/video întâlnirea cu Smadici, dar, la instigarea colonelului Mihalcea, le-ar fi ascuns acest lucru procurorilor, „fiind îngreunate astfel cercetările efectuate în cauză”.

 

Interceptare din dosar

Discuţie dintre plutonierul Smadici (MS) şi locotenentul Năstase (CN), înregistrată  audio/video de acesta din urmă cu un ceas:

MS: Ăştia la soldat gradat profesionist pică jumătate din ..p...mea. S-au schimbat testele şi asta-i treaba. La psihologic, la astea...undeva la 500.

CN: Na. Asta e.

MS: Ai înţeles?

CN: 500 de

SM: De euroi, de euro.

NC: Da.

SM: Ai înţeles?

NC: Da.

SM: Şi te ajut şi pe sport, da’ pe sport nu prea poate că sunt filmările şi...

 

Discuție purtată de locotenentul Ciprian Năstase (C.N.) cu Codrin Mihalcea (C.M.), colonel contrainformații

C.N: Dau declarații și toate astea...La o adică.

C.M: Așa.

CN: Pot să-i zic de treaba mea, care o port? Suvenirul meu?

CM: Nu.

CN: A?

CM: Nu, nu.

CN: NU, nu. Nu-i zi nimic. Asta e a noastră, da ? da?

CM: Asta e a noatră. Șmecheria noastră.

CN: Exact.

CM: trebuie să avem și noi un as în mânecă.

CN: Da?

CM:În caz că el spune: ”(..)m-a provocat, nu știu ce”...Ăsta e asul nostru în mânecă, pe care trebuie să-l păstrăm, fără să știe nimeni. Decât eu cu tine și cu șefu. Da?

CN: Am înțeles! Asta e a noatră”

CM: pentru că ei nu sunt de-ai noștri, ă (procurorii militari-n.r.), Ă..

CN: Da, da, tocmai, d-aia...

CM: Tu ești de-al nostru, da. Da?

CN: tocmai d-aia am zis să vă întreb , ca să știu(...)

CM: Să fie totul bine.

 

Discuție intre plutonierul Marius Smadici și locotenentul Năstase Ciprian, înregistrată  audio/video de acesta din urmă cu un ceas

MS: Ăștia la soldat gradat profesionis oică jumătate din ..p...mea. S-au schimbat testele și asta-i treaba . La psihologic, la astea...undeva la 500

CN: Na. Asta e.

MS: Ai înțeles?

CN: 500 de

SM: De euroi, de euro.

NC: DA.

SM: Ai înțeles?

NC: Da.

SM: și te ajut și pe sport, da pe sport nu prea poate  că sunt filmările și....

 

Discuție din 29 iulie între plutonierul Marius Smadici și tatăl unui candidat de la care primise anterior 500 de euro pentru a-i ajuta fiul să promoveze la testul psihologic. Subofițerul i-a restituit banii.

T: Deci, păi, da vedeți, dvs, eu...dvs ați zis ”Băi 300, 200”. Eu ți-am dat 500 de euro domnu ' Marius și acuma ce facem?

SM: Ți-i dau înapoi..e aici la mine, mi i-o dat, nu-i nicio problem. Nu vreau să ne certăm. Nu vreau să iasă scandal. Ai înțeles? Că nu am nevoie de scandal. Și uite aicea, el pe maiștri, în momentul în care are arme de luptă, el poate să meargă pea lea de maiștri…(…)

SM: deci, asta, asta. Deci nu-s eu vinovat pentru fișa medical.

T: da, dar nu e vorba de fișa medical, e vorba de adeverință domnu ' Marius, care…

SM: deci, adeverința i-a dat-o pe full. Deci…(…)

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top