fbpx
 
Rechinii din sănătatea ieșeană

Rechinii din sănătatea ieșeană


Se dă expert în achiziţii şi aşa şi este: cumpără pentru spitalul de stat la care este angajat şi vinde prin firma proprie. Peste tot unde a lucrat, expertul Simin a lăsat în urmă numai scandaluri. Incompatibilitate la Spitalul de Pneumoftiziologie: Dan Simin, şef la licitaţii, a acordat contracte de 650.000 de lei unei firme unde funcţionează, în calitate de chiriaş, punctul de lucru al propriei societăţi. Simin a fost condamnat definitiv, în iunie 2016, la un an şi cinci luni de închisoare cu suspendare într-un dosar al DNA. Deşi sentinţa îi interzice să ocupe timp de 2 ani o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, el este şi acum angajat al spitalului, conducerea unităţii medicale apărându-l cu cerbicie. În trecut, numele lui Simin a mai apărut în scandaluri legate de achiziţii la fosta regie de transport public şi la UMF.

 

Dan Simin, şef la Achiziţii la Pneumo, amestecă afacerile proprii cu cele ale spitalului unde este angajat. Pus în faţa actelor, atât el, cât şi cei din conducerea unităţii medicale neagă orice ilegalitate, dând la o parte inclusiv faptul că Simin este condamnat penal printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. 8,1 milioane de lei a avut pe mână pentru achiziţii Simin numai în 2016.  

 

Se spală pe mâini

În 2015-2016, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi s-au efectuat mai multe lucrări, cum ar fi înlocuirea tâmplăriei şi văruirea interiorului spitalului. Firma care a câştigat cele două contracte a fost Andrinelu SRL, patronată de Ioan Andrici: 394.423 lei în septembrie 2015 şi 254.655 lei în decembrie 2016.

Conform portalului destinat achiziţiilor publice (SEAP), atribuirea celor două contracte s-a făcut prin proceduri “offline”, adică prin încredinţare directă. Şeful serviciului Achiziţii-aprovizionare-tehnic şi investiţii din spital, Dan Simin, susţine că s-a făcut licitaţie pe SEAP şi că a fost aleasă firma cu oferta cea mai bună. „Noi nu am putut face măsurători la spital, aşa că am solicitat oferte din partea firmelor interesate. Firma care a oferit preţul cel mai mic a câştigat lucrarea“, spune Dan Simin. Acelaşi lucru îl susţine şi managerul spitalului, Dumitru Filipeanu: „Din câte ştiu, toate achiziţiile s-au făcut pe SEAP, iar câştigătoare au fost firmele cu ofertele cele mai mici.“

REPORTER DE IAȘI a solicitat un deviz al cheltuielilor, dar managerul a precizat că acest lucru nu este posibil: „Nu avem nimic de ascuns. Putem prezenta un deviz al cheltuielilor. Ah, doamna director (n.r. – Roxana Adam) este în concediu şi nu se poate.“

 

Legătura Simin – Andrici

Şeful Serviciului achiziţii-aprovizionare-tehnic-investiţii, Dan Simin, şi patronul firmei Andrinelu, Ioan Andrici, se cunosc de multă vreme. Simin este administrator şi asociat unic la firma de consultanţă Dasim Consulting are punct de lucru, din 2011, într-o clădire situată pe strada Cronicar Mustea, imobil ce îi aparţine firmei Andrinelu.

Potrivit contractului dintre cele două părţi, firma lui Simin a închiriat iniţial, de la Andrinelu, o cameră la etajul al doilea al clădirii. În luna august a anului 2016, Simin şi Andrici au semnat un alt contract prin care punctul de lucru al firmei Dasim Consulting s-a mutat la parter.

 

Managerul de la Pneumo, Dumitru Filipeanu, se face că nu înţelege că există ceva suspect atunci când şeful de la Achiziţii, Dan Simin (foto mic) are afaceri proprii cu firma beneficiară a banilor publici din spital (facsimil)

 

„Îi plătesc chirie lui Andrici, care-i problema?!“

Simin recunoaşte că se ştie de mai mult timp cu Andrici, dar consideră că relaţiile pe care firma sa le are cu firma Andrinelu nu au nicio legătură cu atribuirea celor două contracte. „Da, îi plătesc chirie lui Andrici, care-i problema? Pot demonstra oricând că îi plătesc din contul firmei chirie, prin bancă. Şi plătesc o chirie destul de mare. Chiar mă gândesc serios să-mi caut în altă parte spaţiu. Ce legătură are faptul că mă ştiu cu domnul Andrici cu încheierea celor două contracte?“, s-a răţoit Simin, deranjat de asocierea numelui său cu cel al lui Andrici.

Patronul firmei Andrinelu consideră că este doar o coincidenţă faptul că Simin are punct de lucru în clădirea sa. „Am participat la licitaţie şi am obţinut contractele legal. Mă ştiu cu domnul Simin de câţiva ani, dar nu văd ce legătură are una cu alta. Are sediul firmei la mine şi plăteşte chirie. Care-i problema? Lumea tot timpul o să vorbească şi speculaţii se pot face în legătură cu oricine. Eu mi-am făcut treaba bine şi cred că cei de la spital au fost mulţumiţi. Le-am făcut chiar mai mult decât era prevăzut în contract. Dacă îmi fac treaba, e normal ca lumea să mă mai caute. Dacă nu-mi făceam treaba, credeţi că rezista firma din ’94 până acum?“, a încheiat Andrici.

 

Condamnat la închisoare, cu suspendare

Nu ar fi prima dată când numele lui Simin s-ar asocia cu achiziţii sau proiecte suspecte. În luna iunie 2016, el a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Iaşi, la un an şi cinci luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit procurorilor DNA, în 2008, Uniunea Europeană a aprobat comunei Şipote un proiect în valoare de 1,06 milioane de lei, pentru modernizarea infrastructurii. Primarul a cerut o tranşă din bani cu mai multe documente false (procesul verbal de recepţie şi referatul privind execuţia lucrărilor), din care rezulta în mod nereal că lucrările fuseseră executate şi că respectau prevederile proiectului. Simin a făcut parte din comisia de recepţie, în calitate de inginer constructor. Prejudiciul ar fi fost de 25.167 euro şi 35.782 lei. „Instanţa nu a vrut să accepte probele depuse de noi, prin care se arăta că acele lucrări nu erau depuse în proiect. Ne-am adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Vom merge până la CEDO! Eu nici nu ştiam de acele lucrări. Eu am văzut lucrarea şi am semnat“, spune Simin. Atât el, cât şi alţi inculpaţi au depus o contestaţie în anulare la Înalta Curte, procesul având termen în această lună. Prevederile sentinţei din iunie 2016 sunt însă executorii şi, în cazul lui Simin, ridică o controversă.  

 

Manager: „Poate lucra fără probleme“

Deşi judecătorii au decis că, timp de doi ani, Simin nu poate ocupa o funcţie ce implică exercitarea autorităţii de stat, managerul spitalului, Dumitru Filipeanu, susţine că şeful de la Achiziţii poate lucra fără nicio problemă în cadrul instituţiei pe care o conduce. „Nu ştiu cine ce are cu domnul Simin, dar eu chiar nu văd să fie o problemă condamnarea acestuia. Nu a avut nicio legătură cu spitalul. În plus, domnul Simin încă se judecă în acel proces (managerul dezinformează, sentinţa este executorie din iunie 2016 n.r.). Domnul Simin este expert în achiziţii şi predă chiar la Camera de Comerţ şi Industrie“, a precizat Filipeanu.

 

„Mă ştiu cu domnul Simin de câţiva ani, dar nu văd ce legătură are una cu alta. Are sediul firmei la mine şi plăteşte chirie. Care-i problema?” Patronul firmei Andrinelu, Ioan Andrici

Şirul scandalurilor

În 2003, Simin şi-a dat demisia din funcţia de şef departament Investiţii la RATC (fosta regie de transport public). Curtea de Conturi îi imputa lui şi unor colegi suma de 650 milioane de lei vechi. Banii reprezentau diferenţa dintre suma cu care se cumpăraseră două utilaje şi preţul acestora pe piaţă. Directorul Neculai Abălaşei mai acuza faptul că s-ar fi achiziţionat nişte strunguri fără a se face contract de achiziţie. „Nu am avut nicio vină la RATC. S-a demonstrate, după câţiva ani, că eu nu am făcut nimic ilegal“, explică acum Dan Simin.

După experienţa de la RATC, Dan Simin a lucrat ca şef Serviciu tehnic şi investiţii la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, unde, în scurt timp, a ajuns să fie audiat de către procurorii DNA, într-un dosar în care o comisie a Ministerului Educaţiei şi Cercetării reclama investiţii ilegale de sute de miliarde de lei vechi. În final, în cazul lui Simin, s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

 

Afaceri din achiziţii pe propria firmă

Conform SEAP, firma Dasim Consulting a lui Simin a încheiat între 2011 şi 2016 23 de contracte, în valoare de circa 250.000 de lei, cu primării şi unităţi şcolare din Iaşi şi Suceava, pentru a oferi consultanţă în domeniul achiziţiilor publice. Soţia lui Simin, Gabriela, a ocupat, timp de mai mulţi ani, funcţia de director la o şcoală din Slobozia-Voineşti.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: