fbpx
 
CARTEA RECORDURILOR: în concediu medical de 5 ani!

CARTEA RECORDURILOR: în concediu medical de 5 ani!


Un director și o șefă de sindicat nu vin la serviciu din 2012, dar sunt plătiți. Cum este posibil? Surse din ABA Prut-Bârlad: Nicolae Trofin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, și Roxana Mihaela Chiruță, lidera de sindicat, își iau concediu medical 90 de zile, apoi își iau câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical și tot așa. Instituția a cerut lămuriri până și de la CJASS, dar instituția a spus că angajații care lipsesc de ani de zile sunt acoperiți legal. Oficial, ABA Prut-Bârlad nu oferă detalii despre dosarul medical al celor doi. Din concediu medical, Trofin câștigă procese împotriva instituției și Roxana Mihaela Chiruță scrie scrisori, în numele sindicatului, conducerii Apelor Române.

Nicolae Trofin, directorul în funcție al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, are ca motto „Dacă vrei, poți!”. Ține atât de mult la el că și l-a scris mare pe Facebook. De altfel, pagina sa este singurul loc în care subordonații îl mai văd, de 5 ani. Deși este director în funcție, apare pe site-ul instituției și ia lunar salariu, Nicolae Trofin nu a mai dat pe la birou. Este într-un prelungit concediu medical, pe care îl mai întrerupe din când în când cu concedii de odihnă, ca să nu-l pensioneze instituția.
În aceeași situație se găsește și o subordonată de-a sa, Mihaela Roxana Chiruță. Deloc întâmplător, este șefa Sindicatului Independent “Dreptate și Adevăr” din cadrul ABA Prut-Bârlad, instituția care administrează toate apele din Moldova.

 

Salariu de boală din 2012

Nicolae Trofin conduce, pe hârtie, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași. Din 2012, conform documentelor interne ale ABA Prut-Bârlad, însă, este într-un concediu medical aproape permanent. „Își ia, conform legii, câte 90 de zile, apoi are câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical, și tot așa. Pentru a nu fi pensionat pe caz de boală”, ne-au explicat surse din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut Bârlad.
În aceeași situație și din aceeași perioadă este în concediu medical și o subordonată de-a sa: Roxana Mihaela Chiruță, care este și lidera Sindicatului Independent Dreptate și Adevăr. “În evidența ABA Prut-Bârlad sunt înregistrați doi angajați care se află în concedii medicale de peste un an. În acest caz se află directorul SGA și un operator calculator de la aceeași subunitate a ABA”, se arată într-un comunicat oficial al instituției. Nimeni din instituție nu mai ține legătura cu directorul aflat, teoretic, în această funcție. Oamenii din ABA Prut-Bârlad spun că plecarea în concediu medical a directorului Trofin și a subordonatei are legătură cu faptul că fosta conducere a ABA intenționa, în 20212, să-l înlocuiască din funcție. „Între timp, acea conducere nu mai este aici, așa că nimeni nu înțelege de ce nu se întoarce”, ne-au mai spus angajații ABA Prut-Bârlad.

 

Nicolae Trofin fusese în conflict cu fostul director, Corneliu Crețu. Acum colegii se întreabă: de ce nu se întoarce?

 

Dacă era într-o fabrică

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă ne-au explicat că acest caz este total ieșit din comun. „Dacă lucra într-o fabrică, intrau imediat în funcțiune mecanismele care să-l oprească. Nu cunosc nicio boală care să necesite concediu medical timp de 5 ani. Nu există așa ceva. Ori ai ceva ce nu te lasă să muncești și atunci te pensionezi pe caz de boală, ori te vindeci și te întorci la serviciu. Este însă un detaliu interesant: dacă întrerupe concediile medicale cu concediu de odihnă, cineva din instituție, cu funcție de conducere, îi aprobă acele concedii. Acea persoană poate însă refuza și atunci nu mai are ce face. Și CJASS trebuie să verifice ce fel de certificate medicale are, de la ce medici”, ne-a explicat George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iași.
Nivelul de salarizare al directorului Nicolae Trofin este confidențial, conform datelor oficiale ale ABA Prut-Bârlad. Surse din instituție spun însă că acesta are un salariu de peste 3.500 de lei net. “A plecat în concediu medical dinainte de a fi obligatorie completarea declarațiilor de avere, de aceea nu are un asemenea document”, ne-au mai explicat angajații instituției.

„Am fost la serviciu anul acesta”

Nicolae Trofin susține că nu este din 2012 în concediu medical și că în acest an a fost la serviciu. „M-au dat afară în 2009, apoi am câștigat procesul. S-a văzut ce au făcut. Am câștigat acum un alt proces contra instituției după o cercetare disciplinară abuzivă. Informațiile pe care vi le-au prezentat sunt eronate”, ne-a explicat Nicolae Trofin.
Directorul SGA Iași spune că a fost în conflict cu vechea conducere a ABA Prut-Bârlad, dar este la cuțite și cu actuala conducere. „Am făcut sesizări peste tot. La Combaterea Discriminării, la DIICOT, sunt mai multe dosare în cercetare”, mai spune Trofin. Acesta evită să discute despre bolile menționate pe certificatele medicale. De asemenea, susține că nu știe de ce este în concediu Roxana Mihalea Chiruță, subordonata sa.

 

Printre multele boli prin care a trecut Trofin, menționase, la un moment dat, și tuberculoza

 

Ancheta DNA s-a terminat în coadă de pește

Inclusiv DNA a investigat mai mulți angajați cu funcții de conducere de la ABA Prut-Bârlad, pentru că erau în concediu medical de mult timp. Un lot de opt persoane a fost la audieri la București, dar dosarul a fost abandonat. Dintre cei opt angajați chemați la DNA, doar doi mai sunt acum în concediu medical.

 

Scrisoare din concediu către directorul Agenției Naționale a Apelor Române

Deși greu de găsit pentru oricine, Roxana Mihaela Chiruță a găsit timp să trimită o scrisoare, în numele sindicatului pe care-l conduce, pentru a protesta față de angajarea în instituție a unui fost director, Corneliu Crețu, cu care Nicolae Trofin a fost în conflict. “Sunt angajata Apelor Române, am dreptul la sănătate, nu interesează pe nimeni dacă sunt sau nu în concediu medical”, ne-a spus Roxana Mihaela Chiruță. “Conducerea ABA a transmis în trecut documente medicale de-ale noastre la presă și a fost sancționată pentru asta”, ne-a mai spus Nicolae Trofin.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: