fbpx
 
Iași, orașul blocurilor cu fațade ciopârțite

Iași, orașul blocurilor cu fațade ciopârțite


Atenție la țepari: o firmă a lăsat un bloc neterminat, după ce-a luat bani fără chitanță și contract. Haos total în reabilitarea termică a blocurilor din oraş. Pe de o parte, fiecare face ce-l taie capul, în ce culori doreşte şi cu materiale de doi lei. Pe de altă parte, constructorii fac evaziune la scară mare şi conflictele pe care le au uneori cu locatarii dau peste cap lucrările.

 

În ultimii ani, în condiţiile în care Primăria Iaşi nu a alocat prea multe fonduri pentru anveloparea blocurilor, mai multe asociaţii de proprietari sau chiar persoane fizice, pe cont propriu, au contractat mici firme care să le reabiliteze termic clădirile, respectiv apartamentele. Ce a rezultat a transformat Iaşul într-un adevărat curcubeu, fiecare vopsind blocul sau partea lui din exteriorul blocului în ce culoare l-a dus capul.

 

Materiale ieftine şi proaste

Arhitectul Andrei Ciuhodaru consideră că la anveloparea marii majorităţi a blocurilor din Iaşi s-au folosit materiale de o calitate îndoielnică. „Cei care şi-au anvelopat singuri blocurile au vrut să dea cât mai puţin şi atunci, normal, că şi materialele folosite au fost de calitate proastă. Mai grav este că şi la reabilitările termice făcute de Primăria Iaşi s-a întâmplat la fel. Noi folosim polistiren, în condiţiile în care acesta este considerat cancerigen, iar în străinătate nu se mai foloseşte de foarte mulţi ani. Afară, unde se mai fac reabilitări termice, se folosesc nişte panouri sau un fel de spumă. Cel mai bun exemplu este Tirana, unde blocurile au fost reabilitate cu cap. Primarul de acolo a fost foarte apreciat şi a ajuns prim-ministru“, susţine Ciuhodaru.

 

Galben pai e noul gri

Şi în ceea ce priveşte arhitectura, Ciuhodaru consideră că s-au făcut greşeli majore. „Am văzut în Iaşi clădiri din secolul al XIX-lea, la care Primăria Iaşi a pus termopane albe. E o crimă! În străinătate, dacă faci aşa ceva, te leagă! În ceea ce priveşte culorile folosite, a fost înlocuit acel gri comunist cu galbenul pai sau cu albul. Sunt nişte culori care arată extrem de urât. Nu s-a ţinut cont de niciun plan arhitectural. Nici nu ştiu dacă există aşa ceva la Primărie. La un bloc de pe Independenţei, unde pe faţadă era scris cuvântul «Independenţa» prin modul în care erau aşezate balcoanele, s-a pus  termopan şi tencuială decorativă. Nu avem nicio formă de identitate. Toată lumea foloseşte orice culoare vrea sau, mai rău, obţine acceptul să folosească orice culoare“, adaugă arhitectul.

 

Iaşi: câte bordeie, atâtea obiceie de prost gust

 

Lipsite de rezistenţă

Şi preşedintele Grupului Asociaţiilor de Poprietari şi Locatari, Dumitru Bucur, consideră că reabilitarea termică în Iaşi a fost făcută fără a se ţine cont de calitate.„Eu monitorizez de câţiva ani reabilitarea termică în Iaşi. În marea majoritate a cazurilor, reabilitarea termică a blocurilor se rezumă la lipirea unor plăci de polistiren, şi acelea în mod eronat. O reabilitare prost făcută este mai periculoasă decât să nu faci deloc. Nu s-a respectat niciun normativ. La ciclurile de îngheţ-dezgheţ, plăcile se desprind şi cad. În plus, se creează un spaţiu între acele plăci de polistiren şi bloc, se umezeşte, iar în apartament se formează mucegai. Domnul primar Chirica ne-a asigurat că de acum încolo anvelopările făcute de Primărie, cu bani europeni, vor respecta toate standardele“, spune Bucur.

 

Aveţi grijă la cine apelaţi

Asociaţia de proprietari a blocului de garsoniere F1, situat pe Şoseaua Naţională nr. 42, a încheiat pe 10 iunie 2015 un contract cu firma SC BVR Construct Impex SRL, ce-i aparţine lui Robert Perju. Potrivit înţelegerii, firma trebuia ca, în termen de jumătate de an, să reabiliteze termic blocul şi să facă alte lucrări, urmând să încaseze 88.150 de lei. Locatarii trebuiau să plătească fiecare câte 872 de lei de apartament, plus încă 200 de lei pentru copertina ce venea pusă în exterior, deasupra geamului.

Lucrarea ce trebuia terminată la finele anului 2015 a continuat şi în 2016, prin prelungirea termenului de finalizare. Deşi a lăsat aproape un sfert de bloc neanvelopat termic, Robert Perju a oprit totul. „După iunie 2016 nu a mai lucrat aproape deloc şi nici la telefon nu a mai răspuns. În luna decembrie, a venit şi a luat schela şi ne-a spus că el mai are de încasat bani şi până nu vede toţi banii nu mai face nimic. Sunt o parte dintre locatari care i-au plătit până la ultimul leu şi au rămas şi fără lucrarea făcută în dreptul lor şi cu banii luaţi“, a declarat Niţă Hârlău, preşedintele Asociaţiei de Proprietari.

 

Trist: la acest capitol ne-au întrecut şi albanezii

 

Bani daţi fără factură sau contract

De la o locatară a blocului F1, Robert Perju a primit întreaga sumă, a emis o chitanţă, fără însă a face lucrarea în dreptul apartamentului acesteia. „Eu i-am dat toţi banii. M-am rugat zile în şir de domnul Robert să-mi facă şi mie, mai ales că eu stau la parter. Nici măcar copertina, pe care am plătit-o, nu a vrut să ne-o dea“, zice Claudia. Unei alte persoane, Robert Perju i-a luat bani fără să-i dea vreo chitanţă sau să încheie vreun contract. „I-am dat 450 de lei şi nu mi-a mai dat nicio chitanţă. Soţia lui, care am înţeles că ar fi contabilă la firmă, mi-a spus de vreo câteva ori că o să facem contract, că o să-mi dea chitanţă, dar n-am văzut nimic. I-am cerut şi domnului Robert să-mi dea chitanţă, dar m-a înjurat. Când bea, devine agresiv!“, povesteşte Valica, o altă locatară de la F1.

 

„Nu mi-au dat toţi banii“

Omul de afaceri susţine că mai are bani de încasat de la Asociaţie. „Eu nu pot ţine atâta timp schela acolo pentru că pierd bani. Mai am de încasat de la Asociaţie 30.000 de lei, plus alţi bani pentru lucrările de interior. Nu mai vreau să lucrez cu Asociaţia, ci voi încheia contracte separate cu fiecare proprietar. Plăteam comision către Termoservice pentru lucrarea de acolo şi nu mi se pare normal. Din momentul în care vremea ne va permite şi voi primi banii, voi relua lucrările“, susţine Perju.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: