fbpx
 
Lovitura de teatru: Mititelu închide Traian și Astoria!

Lovitura de teatru: Mititelu închide Traian și Astoria!


Corneliu Mititelu, lichidatorul judiciar al SC Turism Moldova SA, vrea să evacueze până pe 13 martie firmele care gestionează hotelurile Astoria și Traian. Închiderea celor două obiective istorice ale Iașului înainte de vânzare este o strategie extrem de ciudată. Vânzarea celor două obiective ar putea dura cel puțin un an, prin licitații repetate, hotelurile riscând să se degradeze, iar valoarea lor de piață să scadă.

 

 

Lichidatorul judiciar al SC Turism Moldova, Corneliu Mititelu, și-a manifestat intenția de a închide cele două hoteluri istorice din centrul Iașului. Decizia ia prin surprindere firmele care gestionează obiectivele, dar și posibilii investitori care caracterizează intenția lichidatorului drept o strategie ciudată, în contextul în care, rămânân închise, cele două hoteluri riscă degradarea și, implicit, o scădere semnificativă a valorii de piață. Astfel, în loc de 10 milioane de euro cât este acum valoarea celor două obiective, dacă intră în vigoare hotărârea lichidatorului, acestea ar putea coborî la o valoare de 3milioane de euro.

 

Cum a început totul

Pe 9 februarie Management Reorganizare Lichidare Iași (MRL) anunță demararea unei proceduri de selecție pentru găsirea unei societăți specializată pentru întocmirea unor raporte de evaluare, lichidatorul căutând o firmă care să evalueze cele trei hoteluri din patrimoniul Turism Moldova intrată în procedură de faliment pe 31 ianuarie 2017. Este vorba de Grand Hotel Traian, Hotel Astoria, ambele din Iași, și Hotel Rapsodia din Botoșani. Ofertele trebuiau depuse, conform anunțului, până pe 24 februarie 2017, la ora 12:00.

 

Din cele cinci firme care s-au arătat interesate, a fost desemnată drept câștigătoare PFA Florescu Valentina din Iași. Onorariul a fost fixat la aproximativ 7.000 de lei, iar respectivul PFA are termen șase zile după primirea documentelor pentru a termina evaluarea. Demersul lichidatorului a fost făcut însă, fără acceptul comitetului creditorilor. Și mai surprinzătoare este solicitarea ca firmele care se află în cele două hoteluri să-și întrerupă activitatea și să plece, dorind să vândă hotelurile goale.

 

Ce ascunde Mititelu

Surse din pața imobiliară ieșeană vorbesc de o vânzare deja aranjată, la un preț mic al hotelurilor și cu păgubirea clară a creditorilor care au de recuperat bani de la Turism Moldova. Ar putea fi vorba de un operator hotelier mare. Alte surse vorbesc de favorizarea unuia dintre creditori interesat de hoteluri.

 

În rest, decizia MRL care are un comision de 5% din valoarea tranzacției, contravine logicii economiei de piață. Una este comision de 150.000 de euro și alta, cel de 500.000 de euro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30