fbpx
 
Decizie controversată. Spitalul „Sf. Maria” poate face transplant de plămâni, după ce a fost evaluat într-o singură zi

Decizie controversată. Spitalul „Sf. Maria” poate face transplant de plămâni, după ce a fost evaluat într-o singură zi


Agenţia Naţională de Transplant a anunţat joi că se poate efectua transplantul de plămâni la Spitalul „Sf. Maria” şi că în urma verificărilor demarate ieri nu s-au găsit nereguli.

 

Ministerul Sănătății a trimis, miercuri, o echipă de evaluare la Spitalul „Sf Maria” din Capitală pentru a afla dacă unitatea medicală poate asigura sau nu intervenţiile chirurgicale de transplant de plămâni. Decizia vine în contextul în care pacienţii români nu mai au acces la clinica din Viena, care prelua cazurile de la noi din ţară. Ministrul Sănătăţii a afirmat, după sedinţa de Guvern de ieri, că a dispus efectuarea unei evaluări efectuată de Agenţie Naţională de Transplant în cadrul Spitalului Sf. Maria privind capacitatea unităţii de a efectua transplant de plămâni. „Nu este vorba de un control la Spitalul Sf. Maria, ci de o evaluare", a precizat acesta.

 

În ceea ce priveşte situaţia de la AKH Viena, Bodog a spus că nu doar protocolul cu România a fost întrerupt. „Şi Slovenia este în aceeaşi situaţie", a completat ministrul Sănătaţii.

 

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a avut miercuri dimineaţa o întâlnire cu Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru a discuta despre situaţia centrului de transplant Sfânta Maria, dispunând efectuarea unui control la unitatea medicală.

 

„Am dispus ca Agenţia Naţională de Transplant să efectueze un control la spitalul Sfânta Maria în vederea evaluării situaţiei la momentul de faţă pentru a putea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză şi îmi vor da un raport. La Sfânta Maria nu vorbesc de o reacreditare. Direcţia medicală a spitalelor din Bucureşti mi-a făcut o solicitare de a verifica exact condiţiile existente la momentul de faţă în vederea includerii sau nu în programul de transplant. În funcţie de raportul ANT, dacă va fi cazul, voi trimite şi corpul de control. Se vor verifica toate standardele pe care trebuie să le iîndeplinească o clinică în vederea transplantului. Dânşii au o grilă de evaluare care cuprinde absolut tot, dotare, curcuite, specialişti. Acea acreditare s-a dat în urmă cu un an, ştim că acolo nu s-a făcut niciun transplant, nicio modificare, iar eu, ca ministru, am dispus o verificare a condiţiilor", a declarat ministrul, după întâlnirea cu Gabriela Firea.

 

Ministrul a declarat că miercuri sau joi ar urma să primească raportul de la ANT, urmând să aibă o discuţie şi reprezentanţii AKH.

 

„Mi-am fixat o întâlnire telefonică cu domnul profesor de la AKH Viena. Nu suntem singurii afectaţi de decizia de la Viena, ci este şi Slovenia care are aceeaşi problemă pentru că ei şi-au redus foarte mult capacitatea, practic spaţiul pe care fac transplantul. Am avut o întâlnire cu preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor care m-a rugat ca orice decizie iau să o discut şi cu dânşii şi să primeze siguranţa pacienţilor", a completat Bodo, citat de Mediafax.

 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat marţi că pacienţii români nu vor mai fi primiţi la centrul de transplant din Viena, deoarece Spitalul AKH a reziliat unilateral contractul prin care făcea transplant pulmonar românilor, fără să trimită însă un anunţ oficial. De asemenea, el preciza că caută soluţii pentru ca aceşti pacienţi să fie trimişi în Cehia şi în Germania.

 

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, potrivit protocolului, spitalul din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest contract.

 

În noiembrie 2016, Vlad Voiculescu, ministru al Sănătăţii în acea perioadă, preciza că există suspiciuni serioase că centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Clinic "Sfânta Maria" a fost acreditat sub presiune politică și că, prin urmare, a decis să nu se înceapă activitatea de transplant.

 

Ulterior, în urma unei anchete, Inspecția Sanitară a găsit mai multe nereguli la Spitalul Sfânta Maria din București, printre care lipsa unui laborator de specialitate, lipsa unui medic infecționist și insuficiente puncte de igienizare. De asemenea, inspectorii au constatat că incidența infecțiilor nosocomiale au crescut și că spitalul nu a implementat procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale.

 

(Sursa: realitatea.net)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: