fbpx
 
Modernizare cu de-a sila: Timofte taie copaci și plantează alții

Modernizare cu de-a sila: Timofte taie copaci și plantează alții


Amenajarea de parcări printre blocuri și desțelenirea spațiilor verzi îi nemulțumesc pe unii localnici. Cartierul era dezorganizat, primarul îl aliniază în pătrate perfect simetrice. Va fi mai puțin spațiu verde, se face loc pentru mașini. S-au tăiat zeci de copaci și s-a plantat puiet. Garda de Mediu a fost sesizată. Ștefan Timofte: „Am eliminat coșmeliile, am adus foișoare noi, plantăm gazon, în 3-4 ani va arăta perfect”.

 

Cartierul de blocuri din Tomești a intrat într-un amplu program de reamenajare: spațiile verzi sunt desțelenite, pe anumite porțiuni se amenajează parcări din pavele, totul fiind redesenat în pătrate clar delimitate, după un proiect de modernizare gândit de primarul Ștefan Timofte.

 

Dar nu toți locuitorii sunt încântați: vechiul gard viu de lângă blocuri a fost smuls și înlocuit cu altul tânăr, mult mai firav, iar câțiva zeci de copaci au fost tăiați și înlocuiți cu puiet.

 

Temerea: prea multe betoane

Timofte își apără proiectul: „E un proiect urbanistic modern, toată lumea e de acord cu amenajările, sunt doar câteva reclamații. Am eliminat construcțiile improvizate de pe spațiile verzi, amenajăm parcări așa cum nici în Iași nu există, plantăm sute de copaci și de trandafiri”.

 

 Noul aliniament pe care se plantează gard viu. Restul devine parcare

 

Cei nemulțumiți reclamă schimbarea raportului dintre beton și spațiu verde și că un cartier pe vremuri înverzit va deveni prea arid. Primarul Tomeștiului contrazice temerea: „Suprafețe mari din spațiul verde era lăsat pârloagă, pământ uscat. Acum va fi un spațiu verde de calitate, vom planta gazon și îl vom uda. E o gândire unitară astfel încât raportul „verde” de 24 mp/locuitor să fie asigurat”.

 

Parcările, cele mai controversate

Proiectul lui Ștefan Timofte prevede amenajarea de parcări în anumite zone din inima cartierului de circa 30-40 de blocuri. Este ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe iubitorii de verdeață. În anumite locuri au trebuit tăiați copacii pentru a face loc mașinilor. „Poate or fi zeci de copaci, dar exact atâția am plantat la loc în alte locuri”, răspunde primarul. El arată aleile înguste obturate de zeci de mașini parcate, la ora 16.00: „Până seara se fac sute de mașini. Toți au aici, suntem în afara orașului, toți și-au luat SH-uri, alții chiar noi, sunt apartamente cu câte 3-4 mașini. Paradoxal, sunt mult mai multe mașini decât într-un cartier obișnuit din oraș”.

 

Pavelele fac loc mașinilor, verdele se retrage

 

Astfel, proiectul prevede renunțarea la anumite suprafețe verzi, despre care primarul zice că erau pârloagă, și montarea de pavele cu locuri delimitate pentru mașini. „Totul e desenat de specialiști, pe stânga rămâne alee, pe dreapta parcare, accesul va fi asigurat permanent”, mai explică Timofte.

 

Copaci tăiați peste noapte

Cei mai nemulțumiți au fost cei care își împrejmuiseră propriile zone din jurul blocurilor, folosindu-le în interes personal și transformându-le în depozite de vechituri. „Ne-au spus să scoatem gardul din jurul grădinii. Ne-am conformat. Apoi au tăiat vreo 15 copaci, au scos și rădăcinile din pământ. Au smult vechiul gard viu și au plantat altul în loc, mult mai mic”, explică un locatar nemulțumit, care spune că s-a mutat aici din Iași, în urmă cu 11 ani, tocmai pentru că era mai multă verdeață.

 

Ștefan Timofte spune că n-avea nevoie de bătaie de cap dar că modernizarea e sprijinită de majoritatea

 

Ștefan Timofte afirmă că s-au comandat pentru amenajări 200 de copaci, 600 de cuiburi de trandafir și alte 400 de plante: „Tot ce s-a tăiat va fi compensat cu alți arbori replantați. Dacă mai trebuie, mai comandăm. Cartierul va fi plin de trandafiri, va arăta ca o grădină”.

 

„Plantăm alții”

Ovidiu Bunea, alt locuitor din Tomeşti, s-a arătat deranjat de acţiunea Primăriei şi a făcut plângere la Agenţia de Mediu. „Din câte ştiu eu, îţi trebuie multe aprobări ca să tai un copac. Am făcut plângere la Agenţia de Mediu, dar sesizarea a fost redirecţioantă la Garda de Mediu și nu am mai primit răspuns“, zice Bunea.

Comisarul şef de la Mediu, Gheorghe Bacuşcă, spune că se fac verificări în teren. „Am primit sesizarea, vom lua măsurile care se impun în funcție de ce găsim. Tăierile de arbori se pot face doar dacă se respectă nişte prevederi legale“, susţine Bacuşcă.

În schimb, primarul Ştefan Timofte consideră că nu are nevoie de vreo aprobare: „De ce să cer aprobare? Doar noi i-am plantat. Avem Hotărâre a Consiliului Local. Există specii protejate, cum este nucul, pentru care îți trebuie aprobări speciale. Noi plantăm mai mulți copaci decât am tăiat.“

 

 Noul gard viu e firav și arată ridicol

 

Numai că cei nou plantați sunt doar niște bețe, în timp ce ceilalți aveau coroane mari și umbroase. „Noi îi vom uda și vom face totul să se prindă. Am făcut sute de plantări până acum. Le-am spus locuitorilor din cartier să participe, să iasă și ei să ude un copac, o floare, să sape un pic, unii ne-au ascultat. Depinde și de ei, nu numai de noi”, spune Ștefan Timofte, care ne-a plimbat prin tot cartierul.

Lucrările din Tomești costă 70.000 de lei și sunt realizate de Primărie în regie proprie.

 

„80% din locuitori sunt mulțumiți. Mie îmi trebuia atâta bătaie de cap? Stau aici până seara, mă duc acasă pe la 4, mănânc și mă întorc. Văd că cine muncește în țara asta e tâmpit. Am luat acum proiect de canalizare în Chicerea. Știți câtă muncă va fi? Nu mai bine stau și nu fac nimic?” Ștefan Timofte, primar Tomești

 

Gard viu înalt de 20 cm

O altă reclamație e legată de gardul viu, care în unele locuri a fost înlocuit cu unul nou, buxus, cu frunze permanent verzi, dar care nu rezistă sub 20 de grade Celsius. „Gardul nou are doar câțiva centimetri, cine vine să ude toate plăntuțele astea până se prind. Bani cheltuiți aiurea”, spune localnica Maria Rață.

Un muncitor spune însă că locuitorii nu au răbdare. „În 3-4 ani, toată zona va arăta foarte bine. Acești arbuști nu cresc peste noapte”, afirmă Mihai Păstravanu. Primarul Timofte spune de ce-a tăiat gardul viu: „Nu pe tot, doar în anumite porțiuni. Nu era întreținut, crescuse strâmb, nu mai aveai loc să mergi pe alee. Acum trasăm, asfaltăm, punem borduri”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: