Infecțiile nosocomiale, în centrul discuțiilor la Simpozionul de Patologie Infecțioasă Prof. dr. Carmen Dorobăț

Infecțiile nosocomiale, în centrul discuțiilor la Simpozionul de Patologie Infecțioasă

A treia ediție a Simpozionului Național de Patologie Infecțioasă, organizat la Iași între 11-13 mai, a stat în 2017 sub semnul „momentului de răscruce” din sistemul sanitar românesc.

 

Trei teme importante

Conferința s-a axat pe trei problematici capitale ale lumii medicale din România la acest moment:

  1. Situația îmbolnăvirilor nosocomiale, în concordanță cu antibioterapia și cu tulpinile rezistente.
  2. Aplicarea terapiei „Interferon free” în cazul Hepatitei C
  3. Aportul interdisciplinar în tratarea infecțiilor cu HIV

 

Raportările din spitale să fie reale

„Abordarea comunicărilor a fost curajoasă, iar concluziile specialiștilor au punctat cele mai utile măsuri”, a punctat prof. dr. Carmen Dorobăț, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, organizatorul evenimentului.
În Europa se raportează anual 20.000 de infecții nosocomiale la pacienți, efortul financiar pentru limitarea fenomenului fiind estimat la 63 milioane de euro/an. În SUA, se înregistrează un număr de 100.000 de infecții nosocomiale, incidența fiind mai mare decât a îmbolnăvirilor cu virusul HIV.

Decizia luată în sistemul medical românesc este de a se raporta infecțiile la valoarea reală, ca pas obligatoriu pentru limitarea și stoparea fenomenului. „Incidența nosocomială nu mai este bilă neagră pentru managerii de spitale”, a menționat dr. Carmen Dorobăț. Sunt unități medicale în care în luna decembrie 2016 s-au raportat infecții intraspitalicești ce au egalat valorile însumate din ianuarie până în noiembrie.

 

Acces la „Interferon free”

A doua problematică dezbătută a statuat necesitatea extinderii tratamentului cu „Interferon free” la cât mai mulți suferinzi. Sunt 5.800 de pacienți luați în evidență la nivel național, cu Fibroza3 și Fibroza4, și care au beneficiat de tratament. Accesul la tratament a fost de asemenea garantat tuturor cadrelor medicale, indiferent de gradul fibrozei.

 

Salvarea mamelor cu HIV

În privința cazurilor HIV la nivel național, preocuparea de căpătâi este rezolvarea bolii la cele 300 de femei de vârstă fertilă care au fost diagnosticate. Sunt 1.457 de pacienți HIV în România, dintre care aproximativ 50% sunt de sex feminin, iar dintre acestea, circa 300 pot deveni mame. „Dacă se tratează corespunzător aceste cazuri, se pot naște copii sănătoși”, a punctat dr. Carmen Dorobăț.

Aportul interdisciplinar se referă în cazul HIV la colaborarea tuturor disciplinelor medicale pentru ținerea sub control a bolii. La HIV se întâlnește fenomenul de „aging”, de îmbătrânire a organismului. Poți întâlni la persoane de 30 de ani problemele pe care le au cei de 40 sau 50 de ani. „E nevoie de specialiști și de îngrijiri specifice de la vârste mai fragede, e vorba de cardiolog, nefrolog, fizioterapeuți care să-și coordoneze eforturile în tratarea pacienților”, a încheiat dr. Carmen Dorobăț.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top