fbpx
 
Bătăile continuă pe terasa de la Gară: Poliţia nu intervine

Bătăile continuă pe terasa de la Gară: Poliţia nu intervine


Atitudine inexplicabilă a oamenilor legii într-un caz flagrant de tulburare a liniştii publice.Traficanţii de ţigări de la Gară au întrecut măsura: se încaieră printre clienţii unei terase, iar Poliţia nu intervine. Proprietarii localului au cerut ajutorul Poliţiei, care a reacţionat halucinant: „Scăpaţi de ei, sunt periculoşi dacă fac scandal”. De un an și jumătate, patronul restaurantului nu știe ce să mai facă, statul e absent total. În urmă cu două săptămâni, REPORTER DE IAȘI prezentase cazul pe larg. Bătăile continuă.

 

Traficanţii de ţigări care ocupă, de un an şi jumătate, un local din zona Gării au trecut „la nivelul următor”. Recent, trei zile la rând, s-au bătut printre mese. „Suntem speriaţi că s-a întâmplat aşa ceva. Înainte doar stăteau la mese, beau şi-şi vindeau marfa. Acum au devenit agresivi, chiar dacă s-au bătut doar între ei”, spun angajaţii cantinei. Atitudinea autorităţilor faţă de firma care-şi plăteşte taxele şi impozitele a rămas neschimbată. Culmea, poliţiştii de la TF care au ajuns în zonă după ce s-au bătut traficanţii chiar au comentat: „Trebuie neapărat să scăpaţi de ei.”

 

Vineri, sâmbătă, duminică

Angajaţii localului ne-au povestit că, trei zile la rând, traficanţii de ţigări s-au îmbătat pe terasă şi au făcut scandal. „Au jucat cărţi, au băut până n-au mai ştiut de ei şi s-au luat la bătaie. Printre clienţi, fără nicio jenă. Totul s-a întâmplat chiar pe terasa noastră, nu în afara ei”, povestesc angajaţii.

De această dată, sunt speriaţi de ceea ce ar putea păţi dacă se împotrivesc traficanţilor. Aceştia erau doar ameninţători, dar au trecut la agresiuni. „S-au luat la bătaie vineri, 9 iunie, după-amiază. A doua zi am crezut că va fi linişte, dar iarăşi s-au bătut. Duminică s-au bătut pentru a treia oară. Au revenit de fiecare dată la noi”, ne-au mai spus angajaţii.

 

O parte dintre traficanţii care fac scandal în apropierea Gării, sfidând Poliţia

 

Bătăile, pe camere

Cine vrea să-i asculte pe angajaţii restaurantului află că toate scenele de luptă sunt înregistrate de camerele de supraveghere. Imaginile demonstrează că vânzătorii de ţigări s-au bătut pe teritoriul localului, nu în afara lui. Camerele au surprins, chiar dacă la o calitate slabă, cum traficanţii se încaieră în timp ce în local sunt şi alţi clienţi.

„Asta ne sperie clienţii. Ni-i alungă. De aceea vrem ajutorul instituţiilor, să scăpăm de ei. Firma de pază intervine şi pleacă, nu face anchetă acolo”, mai spun angajaţii cantinei.

„Acolo avem un contract de monitorizare valabil. În baza lui, putem extinde prevederile şi putem interveni”, explică un reprezentant al firmei de pază Gip Est. Concret, spun cei de la firma de pază, există deja un contract de monitorizare, cu un abonament lunar în care ar putea fi incluse, contra cost, câteva intervenţii ale agenţilor în caz de pericol, la apăsarea unui buton de panică. „Agenţii noştri îi scot pe agresori în afara localului. Dacă aceştia se întorc, angajaţii mai apasă o dată butonul de panică, se intervine iarăşi. La solicitarea firmei, putem chema Poliţia, prin 112, iar instituţia poate prelua cazul”, mai explică reprezentanţii firmei.

 

Unul dintre conflicte a fost înregistrat de camerele de luat vederi ale localului

 

Bani în plus pentru siguranţă

Numărul de intervenţii este însă limitat şi se apelează la ele doar când indivizii sunt agresivi. Dacă doar ocupă terasa, consumă, dar nu pleacă de acolo, nu le pot face nimic. „Dacă se intervine de mai multe ori decât numărul din contract, intervenţiile se plătesc. Costurile sunt diferite, în funcţie de specific, de ce forţe sunt necesare, de ce echipe etc. Nu pot spune un preţ”, mai explică cei de la Gip Est. Cu alte cuvinte, linişte pe terasă poate fi doar dacă şi cât timp proprietarul cantinei plăteşte abonament de pază, în afara celui de monitorizare.

 

Citește și Patron sechestrat de traficanții de țigări în propriul restaurant: „Poliția doarme de doi ani!”

 

„Polițiștii ne-au spus: scăpați de ei”

În trecut, Secţia 2 Poliţie, Poliţia Munipiului şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului au primit sesizări din partea administraţiei localului referitoare la faptul că mai mulţi traficanţi de ţigări ocupă localul şi refuză să plece. De fiecare dată, răspunsurile au fost evazive. „Este fantastic ce ne-a comunicat Poliţia TF după ultima bătaie dintre ei, săptămâna trecută: trebuie să faceţi neapărat ceva, să scăpaţi de ei. Păi, noi trebuie să scăpăm de ei?”, ne-au mai spus angajaţii terasei.

 

Poliţiştii conduşi de Drumea nu-şi fac datoria

 

Poliţia – nicio mişcare

Care este reacţia Poliţiei? Niciuna. Contactat pentru a discuta despre acest caz şi despre cazurile de agresiuni din Iaşi, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, chestorul Ioan Scripniciuc, a redirecţionat problema către Biroul de Presă. Departamentul a fost de acord să primească întrebările adresate şefului instituţiei şi să răspundă a doua zi. Ulterior, a anunţat însă că va înainta răspunsurile în termenul legal. Şeful Secţiei 2 Poliţie, comisarul-şef Costel Drumea, este în concediu şi nu a răspuns la telefon. Adjunctul său, Vasile Stroieştean, nu a fost de găsit pe telefoanele instituţiei la comanda căreia se află.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30