Depășirea competențelor, malpraxis garantat

Depășirea competențelor, malpraxis garantat

Asistenții medicali și moașele care își depășesc în activitatea profesională competențele specifice sunt expuși riscului de malpraxis.  Competențele sunt date de pregătirea de bază și se regăsesc în standardul ocupațional, astfel încât fiecare profesionist trebuie să se limiteze doar la ce este permis prin pregătire să execute, ca și manevre, în exercitarea profesiei.

 

Există trei tipuri de activități: activitățile autonome, pe care asistentul medical le poate efectua singur, în baza competențelor profesionale, activitățile delegate, adică indicațiile date de medic pentru fiecare pacient și activitățile efectuate numai sub supravegherea medicului. Asistenții medicali/moașele nu au voie să facă alte manopere decât dacă acestea sunt scrise, de medic, în foaia de observație clinică generală și semnate. Indicațiile sau solicitările telefonice de efectuare a unor manopere sunt extrem de riscante, în condițiile în care profesionistul care le pune în practică nu are nici o dovadă că a lucrat la indicațiile unui coleg ierarhic superior.

 

În aceste situații, eventualele culpe profesionale vor fi asumate integral de asistentul medical/moașa în cauză.

 

Depășirea competențe nu este, în cea mai mare parte a cazurilor, o opțiune a asistentului medical/moașei. O altă cauză, pe lângă indicațiile superiorilor ierarhici, este lipsa de personal, care determină preluarea unor sarcini nespecifice profesiei (de exemplu, completarea diverselor formulare etc.).

 

Toate aceste excese de manopere și activități favorizează epuizarea profesională a asistentului medical/moașei, ducând în final la apariția Sindromului burn-out, un alt factor implicat în culpe profesionale.

 

Filiala Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a primit sesizări din partea membrilor care sunt presați să execute manopere care le depășesc competențele ca, de exemplu, efectuarea de radiografii, deși nu au specializarea necesară sau administrarea de tratament injectabil pe proprie răspundere.  Filiala Iași pregătește o Campanie dedicată riscurilor depășirii competențelor în exercitarea profesiei. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top