fbpx
 

270.000 de lei, prejudicii pentru FILIT și Holograma


Fondatorul FILIT are de achitat prejudicii de pe urma propriului său festival. Actualul director al Muzeului Literaturii, Lucian Dan Teodorovici, spune că Departamentul Juridic a început să lucreze la documentaţia în baza căreia vor fi recuperate prejudicii aduse bugetului instituţiei. Este vorba de 180.000 de lei provenite din ilegalităţi financiare comise în mandatul predecesorului său, actualul senator USR Dan Lungu. Vor urma alţi 90.000 de lei din „Afacerea Holograma”. Inclusiv Lucian Dan Teodorovici ar putea fi pus la plată. În cazul „Holograma”, Teodorovici spune că nu există nicio impunere.

 

Partea întunecată a mandatului lui Dan Lungu la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR). Bugetul instituţiei a pierdut 270.000 de lei, instanţele stabilind definitiv, în 2016, că banii trebuie recuperaţi. Prejudiciile provin din organizarea ediţiei din 2013 a FILIT, marca luminoasă a directoratului lui Lungu şi dintr-o afacere dubioasă, pentru achiziţia unei holograme care  ajuns la Bojdeuca lui Creangă.

 

Consiliul Judeţean: este exclusiv sarcina MNLR

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) au confirmat pentru REPORTER DE IAŞI faptul că a fost începută procedura pentru recuperarea pagubei de la FILIT 2013. Departamentul Juridic al CJ a urmărit procedurile realizate până acum, chiar dacă nu este parte în ceea ce urmează. „Au fost la curent cu procesul şi cu procedurile de acum. În urma finalizării procesului şi a motivării instanţei, documentaţia a ajuns la juridicul Muzeului, unde sunt întocmite actele pentru recuperarea pagubei. Asta presupune numeroase discuţii cu cei implicaţi şi întocmirea unor documente prin care fiecare îşi asumă sau nu paguba creată”, a explicat Eliza Chirica, purtător de cuvânt al CJ Iaşi.

„În situaţia în care firme sau persoane de la care se încearcă recuperarea pagubei refuză să-şi asume returnarea sumelor încasate, se va ajunge din nou în faţa instanţei, care va decide modul în care vor fi recuperaţi banii”, a mai spus Eliza Chirica.

 

După o perioadă de regres, FILIT 2017 se anunţă a avea amploarea de la începuturi

 

Teodorovici: „Se lucrează”

Actualul director al MNLR, Lucian Dan Teodorovici, care l-a înlocuit pe Dan Lungu când acesta a fost ales senator din partea USR, spune că nu poate oferi foarte multe date despre recuperarea pagubei de 180.000 de lei pentru că există posibilitatea ca unii dintre cei vizaţi să refuze să plătească şi să se ajungă din nou în instanţă. „Pot confirma că suntem în plină procedură de recuperare a pagubei. Departamentul Juridic este obligat să facă asta, nici nu se pune problema unei amânări. Când am preluat funcţia de director erau începute demersurile. Nu pot da însă informaţii despre numele celor vizaţi, dacă sunt firme sau persoane juridice. Ţinem legătura în permanenţă cu inspectorii Camerei de Conturi, care au stabilit paguba, şi-i informăm cu privire la fiecare pas pe care-l facem”, a explicat Lucian Dan Teodorovici.

Cea mai mare parte a banilor ce urmează a fi returnaţi provine din sumele plătite unor colaboratori ai acelei ediţii care anterior semnaseră contracte de voluntariat pentru acele servicii. Printre cei susceptibili de a da banii înapoi acum se află actualul director Teodorovici (38.600 lei), George Onofrei (38.580 lei), Corina Bernic (26.000 lei) şi Dan Daia (38.600 lei).  

 

Banii din „Holograma”, în etapa a doua

Recuperarea prejudiciului produs prin FILIT 2013 nu este singular. Conducerea MNLR va trebuie să înceapă demersurile pentru a obţine şi banii plătiţi pentru o hologramă.

Serviciul de Audit din Consiliul Judeţean, instituţie care are în subordine Muzeul, a descoperit, în 2015, mai multe nereguli în achiziţiile derulate de subordonaţii lui Dan Lungu. Ca şi în cazul FILIT, Muzeul a contestat aceste concluzii la instanţă, unde a pierdut definitiv procesul.

Inspectorii de la Audit au reproşat Muzeului că a plătit aiurea 90.000 de lei pe un sistem hologramă 3D pentru Bojdeuca lui Creangă, acesta fiind, de fapt, un banal sistem de retroproiecţie, mult mai ieftin. Auditul CJ a constatat că preţul este prea mare şi că suma trebuie recuperată. „În această primă etapă recuperăm prejudiciul constatat de Camera de Conturi. Ulterior, într-o altă etapă, vom recupera şi această sumă de 90.000 de lei. Am preluat conducerea acestei instituţii şi doresc să fac toate lucrurile perfect legal şi de aceea vom respecta toate procedurile”, a mai spus Lucian Dan Teodorovici.

Cel mai probabil, în acest caz suma ar urma să fie returnată de firma care a furnizat sistemul respectiv.

Fostul director al MNLR, Dan Lungu, nu a putut fi contactat.

 

 Din portofelul lui Lungu ar putea zbura o sumă de bani

 

Teodorovici: „În cazul Holograma nu există prejudiciu”

Contactat de REPORTER DE IAȘI, directorul MNLR Iași a spus că în cazul „Holograma” nu există niciun prejudiciu imputat de cei de la audit. „Acolo nu au fost stabilite nereguli. Totul e în regulă, nu avem niciun prejudiciu stabilit”, ne-a declarat Lucian Dan Teodorovici.

 

FILIT 2013: haos financiar

Raportul Camerei de Conturi Iaşi din 2014 a indicat câteva nereguli serioase în activitatea MNLR şi în organizarea primei ediţii a FILIT. Inspectorii au arătat că şefii MNLR nu au elaborat un plan anual de achiziţii publice, nu au supus spre aprobare Consiliului de Administraţie propunerile pentru organizarea festivalului, au încheiat un contract de consultanţă pe achiziţii cu o firmă, deşi instituţia avea doi salariaţi cu atribuţii în acest sens. Au fost atribuite contracte către persoane care anterior semnaseră angajamente de voluntariat, iar logo-ul festivalului figura pe documente cu 3 săptămâni înainte de a fi semnat contractul pentru el.

Judecătorii au arătat şi de ce au păstrat integral concluziile raportului Camerei de Conturi. „Reclamantul (MNLR – n.r.) nu a făcut dovada faptului că nu avea personal subordonat căruia să îi poată fi delegate sarcinile ce au făcut obiectul contractului de prestări servicii, nu a justificat necesitatea obiectivă a achiziţiilor, nu a anexat o estimare a numărului de invitaţi, a necesarului de cazare, masă, transport, nu a prezentat o analiză a acelor servicii care ar fi putut fi realizate cu personalul propriu, întrucât unitatea dispune de personal de specialitate (secretar, fotograf editură, coordonator programe culturale, achiziţii publice, directori etc).”


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: