fbpx
 
Răzbunarea bugetarilor: doctorii de la privat fug la stat

Răzbunarea bugetarilor: doctorii de la privat fug la stat


Managerii spitalelor private reclamă că majorările salariale de la stat încalcă principiul concurenței. Toate unitățile din sistem, public sau privat, au contract cu Casa Națională de Sănătate, deci intervenția Guvernului distorzionează grav piața – spun managerii spitalelor particulare. „În provincie vom ajunge să ne închidem spitalele”, crede Viorel Blăjuț, care în portofoliu trei unități medicale. Consiliul Concurenței anchetează fenomenul.

 

Majorările salariale repetate din ultimul an din sistemul medical de stat au dus la apariţia mai multor nemulţumiri din partea mediului privat din acest domeniu de activitate.

 

Creşteţi la ei, daţi-ne şi nouă

„Când s-au făcut aceste majorări, nu cred că s-a gândit cineva şi la mediul privat. Se impunea o creştere a salariilor în domeniul medical, dar trebuie gândit un plan de măsuri, care să vizeze întreg sistemul medical“, spune omul de afaceri Viorel Blăjuţ, care deţine Spitalul „Sf. Sava“, Spitalul „Recumedis“ şi Centrul rezidenţial „Sf. Anton“.

În acest context, Marinel Talpeş, director al Spitalului „Providenţa“, consideră că una dintre măsurile care se impun este o reactualizare a tarifelor practicate. „Noi avem peste 75% dintre servicii decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Tarifele nu au mai fost reactualizate de patru ani. Se decontează 14 lei, iar pe noi numai reactivul ne costă 21 de lei. Nici nu mai vorbesc de manoperă. Avem un mamograf digital, unic în Moldova. Dar nu putem intra în relaţii cu Casa de Asigurări pentru că ne-ar da 35 de lei de investigaţie, iar o expunere pe noi ne costă 120 de lei. În aceste condiţii suntem nevoiţi să punem pacienţii să plătească integral“, menţionează Maronel Talpeş.

 

De la angajări la plecări

Reprezentanţii spitalelor private ieşene recunosc că aceste creşteri repetate ale salariilor din sistemul medical de stat au dus în ultima perioadă la plecarea unor doctori. „Dacă în ultimii trei ani am angajat aproximativ 50 de medici care au venit din sistemul de stat, am ajuns acum, ca în câteva luni, să ne plece cinci medici, care au optat să meargă în sistemul de stat. Este o concurenţă neloială, la care cu greu putem face faţă“, susţine Marinel Talpeş.

„Nu putem să le îngrădim dreptul la muncă, dar nu putem spune că ne convine ca noi să formăm timp de câţiva ani nişte medici şi pe urmă ei să plece. Încercăm să-i păstrăm prin acordarea de bonusuri, dar reuşim din ce în ce mai greu“, menţionează Viorel Blăjuţ.

Directorul general al Elytis Hospital, Dumitru Constantinescu, precizează că deocamdată au plecat doar doi medici în sistemul de stat: „Nu ştiu dacă au plecat pentru bani, cât mai ales pentru «liniştea» de la stat. Acolo nu este un mediu concurenţial, atmosfera este mai relaxată şi nu eşti tot timpul verificat. La privat trebuie să faci treabă şi angajatorul are pretenţia ca totul să fie perfect.“

 

Spitalele „Sf. Sava” şi Elytis sunt afectate de deciziile Guvernului. Viorel Blăjuţ (foto mic) vorbeşte despre concurenţă neloială 

 

Costuri suportate din propriul buzunar

Reprezentanţii sistemului medical privat din Iaşi consideră că trebuie să apeleze la coplată pentru a putea să-şi asigure continuarea activităţii şi achiziţionarea de aparatură performantă sau pentru întreţinerea clădirilor.

„Marea diferenţă între noi şi sistemul de stat este aceea că, pe lângă banii decontaţi de CASS, spitalele de stat primesc de la Primării, Consilii Judeţene sau de la minister alţi bani pentru reparaţiile şi întreţinerea clădirilor, cumpărarea de echipamente medicale. La privat, noi trebuie să susţinem din propriul buzunar toate aceste costuri. Pentru a putea rezista pe piaţă, normal că suntem obligaţi să introducem coplata, dar asta este în detrimentul pacientului. Iar aici, în zona Moldovei, unde lumea şi aşa este săracă, mai poţi veni să-i spui că trebuie să plătească şi mai mult?“, întreabă, retoric, Viorel Blăjuţ.

 

Măsuri radicale pentru supravieţuire

Creşterile repetate a salariilor în sistemul de stat au făcut ca acestea să fie la fel sau chiar mai mari decât în mediul privat. „Deocamdată, salariile de la stat sunt cam aceleaşi cu cele pe care le oferim noi, dar, dacă aceste creşteri vor continua, nu ştiu cum vom reuşi să le facem faţă“, spune Dumtiru Constantinescu, în timp ce Viorel Blăjuţ crede că fie vor creşte şi salariile în privat, fie patronii vor fi nevoiţi să închidă spitalele: „Probabil că vom fi nevoiţi şi noi să mărim salariile pentru a nu risca să ne plece toţi oamenii, dar asta va duce la creşterea coplăţii.“

Directorul Spitalului „Providenţa“ vorbeşte chiar de o diferenţă a cuantumului salariilor în sistemul de stat faţă de cel privat: „În momentul de faţă, medicii de la noi au ajuns să aibă salarii mai mici cu aproximativ 30% faţă de cei din sistemul de stat. E de înţeles ca în aceste condiţii să se gândească să plece. Nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018, când se anunţă alte majorări de salarii în sistemul de stat.“

 

„Se va ajunge la închiderea spitalelor“

Viorel Blăjuţ crede că prin aceste creşteri repetate de salarii s-ar putea ajunge la eliminarea concurenţei private. „Dacă în Bucureşti sistemul privat este destul de bine dezvoltat şi nu cred că este foarte afectat, nu acelaşi lucru se poate spune şi în provincie. În urmă cu câţiva ani, spitalele private au ridicat ştacheta performanţei în ceea ce priveşte serviciile oferite. De aceea cred că statul ar trebui să încurajeze mediul privat pentru a avea o concurenţă reală, în beneficiul pacientului. Dar nu poţi să-ţi desfăşori activitatea în condiţiile unei concurenţe neloiale şi, atunci, probabil, se va ajunge la închiderea de spitale în mediul privat, mai ales în provincie“, conchide Viorel Blăjuţ.

 

„Am ajuns acum, ca în câteva luni, să ne plece cinci medici, care au optat să meargă în sistemul de stat. Este o concurenţă neloială, la care cu greu putem face faţă.”, Maricel Talpeş, director Spitalul „Providenţa”

 

Salarii de 13.000 lei

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Iaşi, salariul mediu brut al medicilor care lucrează în sistemul de stat a variat în luna mai între 6.000 şi 13.000 lei.

Cele mai mari salarii au luat medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie: 13.247,90 lei. Pe locul al doilea în topul salariilor medii brute, pe luna mai, s-au situat medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“, cu 11.122 lei, în timp ce doctorii de la Spitalul Militar au avut un salariu mediu de 10.477 lei.

 

S-a sesizat Consiliul Concurenţei

Majorările salariile au atras atenţia şi Consiliului Concurenţei, care a cerut o opinie din partea reprezentanţilor spitalelor private din România. Aceştia din urmă acuză faptul că aceste creşteri au fost finanţate prin creşterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sănătate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ceea ce creează o discriminare faţă de sistemul privat.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: