fbpx
 
Umilit la Urgenţele de la Spitalul „Sf. Spiridon”

Umilit la Urgenţele de la Spitalul „Sf. Spiridon”


Un nou caz în care este blamat comportamentul personalului medical faţă de un pacient. Un bătrân care a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” a acuzat faptul că a fost plimbat degeaba între două unităţi medicale din Iaşi în timp ce avea dureri mari. Medicul Diana Cimpoeşu respinge acuzaţiile şi vine cu o variantă total diferită de aceea a pacientului. 

 

Un pacient dintr-un sat din judeţ, suferind după ce a căzut din cireş, a fost trimis de specialiştii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” să fie evaluat la Spitalul de Neurochirurgie „Profesor Nicolae Oblu”. Medicii de la Neuro au râs de „înalta calificare” a colegilor lor şi l-au pasat pe pacient înapoi la UPU Spiridon. Ghinion: în locul unui bilet de internare, pacientul susţine că a fost ţinta mai multor umilinţe din partea unei asistente de la Triajul UPU.

 

O nouă păpuşă stricată?

Costache Popa intră, târşindu-şi picioarele, pe uşa de la UPU Spiridon din Iaşi. De două săptămâni, de când l-a căţărat Aghiuţă în cireşul pletos din faţa curţii şi a căzut direct în dos, durerea de şale nu s-a mai potolit deloc, în ciuda oblojelilor băbeşti pe care i le-a administrat soţia. Strânge în pumni biletul de trimitere de la dispensarul comunal şi aşteaptă să-i vină rândul. Pe o bancă, aliniaţi precum nişte manechine sanitare, vreo patru pacienţi stau cu branulele înfipte în vene şi privesc cu ochii dilataţi lichidul care li se scurge în trupuri prin orificiul invizibil al acelor. Niciun cadru orizontal, niciun pat: stau direct în fund, ca nişte păpuşi stricate şi aşteaptă să fie strigaţi. „Măcar bine că au şezuturile întregi”, îşi spuse Costache Popa şi, brusc, îl trecu pe şira spinării un frison. „Da’ tu de ce ai venit aici? Pentru ce te-o trimis aici?”, îl luă în primire asistenta osoasă de la Triaj. „Am căzut din copac, am zis că mă fac bine, că de, noi, ăştia de la ţară, nu ne plângem din nimic, da’ văd că durerea nu se lasă dusă. Am biletul aici”, spuse omul dintr-o suflare şi-i întinde biletul asistentei. „Nu ştiu cine te-a trimis, dar nu eşti pentru Urgenţe. Iei biletu ăsta şi te duci la Neuro”, îl somează asistenta.

 

Tensiune şi aşteptare la Urgenţe

 

Trimis la Neuro pentru leziuni lombare

Costache Popa iese pe poarta spitalului şi îşi plimbă traumatismul până la primul taximetru. Traversează oraşul până în Tătăraşi şi se înfăţişează la Triajul Spitalului de Neurochirurgie. „Cine te-a trimis, domnu’ Popa, la noi? Ăsta-i caz de Urgenţe. Mergi mata la Spiridon”, îi spune doctorul de gardă, după o evaluare sumară a situaţiei. „Păi de acolo vin, că m-au trimis aici”, spune moş Costache. Medicul îl priveşte lung şi îi întinde biletul cu un zâmbet amar. „Ăia sunt mai căzuţi din cireş decât dumneata. Mergi mata acolo, înapoi, că ce ai sunt leziuni lombare, nu ai nimic la cap”, îi spune medicul.

Omul îşi pune şezutul traumatizat într-un alt taximetru şi face cale întoarsă. „Ai fost tu la Neuro, cum sunt eu popă”, îl întâmpină asistenta de la UPU Spiridon, imediat ce moş Costache îi relatează ce s-a întâmplat la „spitalul de capuri”. Omului i se pune un nod în gât, iar toată durerea din şolduri i se urcă la cap. Strânge din dinţi şi se retrage neputincios în singurul loc primitor din UPU - un scaun de fier din sala de aşteptare. După jumătate de oră, este, în sfârşit, luat în evidenţă şi încep evaluările. Au trecut deja trei ore în care plimbarea cu taxiurile putea fi înlocuită cu o banală examinare. „De două ori i-a spus doctoriţa acelei asistente să îmi facă fişa de internare. De abia după ce a fost făcută această fişă am simţit că sunt tratat ca un om, nu umilit de o asistentă şi umblat între spitale”, a spus Moş Costache, cu năduf.

 

„Colectivul de medici şi asistenţi se consideră profund afectat de consideraţiile făcute în condiţiile unei abordări medicale şi profesionale corecte în cazul pacientului respectiv”, Coordonator UPU, medic Diana Cimpoeşu, despre cazul lui Costache Popa

 

Medic: „Pacientul nu a declarat vreo nemulţumire”

Nu ar fi primul un caz de pacient ajuns la UPU Spiridon care se simte umilit de o parte a personalului medical sau acuză prea lunga aşteptare pe holuri. De cele mai multe ori, pentru a nu mai simţi durerea fizică, oamenii îşi ascund orgoliile rănite şi înghit astfel de bătăi de joc.

Referitor la acest caz, coordonatoarea acestei unităţi, medicul Diana Cimpoeşu, a avut o poziţie total diferită. “Pacientul s-a prezentat cu mijloace proprii, la ora 10.29, pentru un traumatism lombosacrat vechi de două săptămâni. A fost preluat de asistenta medicală de Triaj, care i-a întocmit fişa UPU şi, după monitorizarea semnelor vitale de către primul medic, a fost încadrat în Cod Verde. Nu a fost trimis la un alt spital, ci a fost diagnosticat şi tratat în UPU Spiridon. Nu au fost identificate leziuni postraumatice şi s-a decis trimiterea pentru consult neurochirurgical la Spitalul Prof. Oblu după diagnosticul şi tratamentul din UPU. Asistenta de Triaj nu îşi aminteşte ca acest pacient să-i fi declarat vreo nemulţumire, nu exista nici un bilet de trimitere de la medicul de familie în fişa UPU şi nu există nicio plângere înregistrată la spital. În mod normal şi corect, pacienţii cu bilet de trimitere şi traumatisme mai vechi de 24 de ore sunt văzuţi în Policlinică”, a declarat medicul Diana Cimpoeşu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: