fbpx
 
Toader și Asimionesei, acești titani ai unei realități în picățele

Toader și Asimionesei, acești titani ai unei realități în picățele


Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, întreţinându-se cordial cu patronul informal al BZI, Ghiocel Asimionesei, pe un culoar la Carrefour.

 

Fotografia a fost făcută sâmbăta trecută de un cititor al REPORTERULUI DE IAŞI şi nu prezintă un fapt compromiţător, ci dezvăluie o realitate necosmetizată, frustă: planurile în societatea românească se suprapun într-un singur blat „cu de toate". Nu există repere sedimentate, trăim într-o lume mică în care patroni de presă grobieni şi atavici se contopesc cu mari demnitari ai statului român.

 

 

Confuzia e mare, trăim neconvenţional, în picățele. Luni reîncep procesele de toamnă şi am constatat că ancheta pentru care suntem trimişi în judecată de Asimionesei a dispărut de pe site-ul 7est, marca sub care echipa REPORTER DE IAŞI a funcţionat patru ani, un brand pe care l-am luat din neant şi l-am dus în topul publicaţiilor locale. Materialul a fost şters definitiv, la cererea patronului BZI (care, printre altele, îşi neagă public această calitate). E o formă absurdă de-a remodela realitatea după poftele unuia sau altuia, de-a rescrie istoria, de-a şterge faptele şi de-a ieşi în lume cu obrazul spălat, ţinând lecţii altora.

 

Sunt multe paradoxuri în acest caz, o mare confuzie, o realitate în picățele. Bogdan Cihodaru, deţinătorul mărcii 7est, n-a vrut să-l supere pe Ghiocel Asimionesei şi a şters materialul. Practic, echipa REPORTER DE IAŞI se judecă pe un articol care nu mai există. Acesta va fi recuperat şi găzduit de site-ul REPORTERIS.RO, făcând parte din patrimoniul nostru profesional.

 

 

Cihodaru a insistat enorm în 2016 să-i predau arhiva electronică a ziarului, iar acum taie bucăţi din ea, prisosindu-i. Paradoxul este că unii îşi bat joc de munca noastră, în timp ce Google nu ne permite să păstrăm în online vechile noastre anchete, apărute în perioada 7est, considerându-le conţinut furat.

 

De exemplu, ancheta echipei REPORTER DE IAŞI referitoare la firma Eco Ambalaje a lui Gabriel Harabagiu, apărută în 2014, a fost ştearsă de asemenea de pe site-ul 7est. Acolo se vorbea despre primul milion de euro al viceprimarului, era o filă de istorie care explica întru totul personajul. Material dispărut din arhive pentru că viceprimarul face sumarul la actualul 7est şi aprobă subiectele.

 

 

În această lume pestriţă e un risc să continui să scrii anchete pe care apoi trebuie să le aperi şi în Justiţie. Personaje şi instituţii se amestecă într-un ghiveci imposibil de descâlcit, cu valori dizolvate, iar a-ţi propune, ca reporter, să ordonezi acest haos seamănă cu sarcina Cenuşăresei de-a separa grâul de neghină într-o singură noapte. E muncă pentru o viaţă întreagă dar o vom face.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: