fbpx
 
Jurnal: Ieșean în Siberia, de bunăvoie și nesilit de nimeni

Jurnal: Ieșean în Siberia, de bunăvoie și nesilit de nimeni


Un întreprinzător din Iaşi pentru care meleagurile lumii sunt doar prilej de zig-zag-uri: Revelionul în Statele Unite, luna august în Rusia, octombrie în Honk-Kong. Iniţiativă inedită a organizatorului de evenimente de afaceri Marius Alexa: o călătorie cu Trannsiberianul pentru promovarea în Extremul Orient rus a 14 companii din România. Lunga călătorie a avut traseul Chişinău-Mosocova-Siberia-Vladivostok. Ajunşi la capătul lumii, românii au avut marea surpriză să fie întrebaţi de manelişti, fiind rugaţi să intermedieze aducerea lor la concerte pentru ruşi.

 

Întors recent dintr-o epopeică misiune economică în Rusia, în care a mers timp de o săptămână cu Transsiberianul, Marius Alexa, CEO al companiei Arhipelago şi organizator al conferinţelor Afaceri.ro, a vorbit, pentru REPORTER DE IAŞI, despre experienţele avute în această călătorie.

 

„Rusia nu este una singură“

Considerându-se un adevărat deschizător de drumuri pentru mediul de afaceri din Iaşi şi nu numai, Marius Alexa a ales varianta parcurgerii celor peste 8.000 de kilometri, de la Moscova la Vladivostok, cu Transsiberianul, trenul care se poate spune că uneşte Estul cu Vestul Rusiei. „În ’92 am fost în Rusia şi eram curios să văd cum este acum. Multă lume are anumite temeri când spui Rusia, fără însă să o cunoască. Practic, Rusia nu este una singură. Este foarte mare şi are multe faţete. Pregătirile au durat un an şi jumătate. Am vrut să ştim psihologia omului de la Moscova, dar şi de la Vladivostok, cadrul legal. Între cele două extreme este un cordon ombilical reprezentat de acest Transsiberian. De aceea am ales să nu mergem cu avionul. Cred că a fost o experienţă unică pentru antreprenorii care ne-au însoţit, dar şi momentul deschiderii unor oportunităţi fantastice pe o piaţă unde cu greu pot avea acces“, spune Marius Alexa.

 

Interes maxim pentru mobilierul românesc

În misiunea economică din Rusia, Alexa a fost însoţit de reprezentanţii a 14 companii. „A fost o firmă de inginerie din Iaşi, două firme din Germania, una din Ungaria şi una din Belgia. Restul au fost reprezentanţi ai unor firme din zona Ardealului. Am mai avut un portofoliu de companii care au dorit să fie prezentate în Rusia, dintre care una din Iaşi. În general, au fost firme din zona industrială, proiectare şi servicii pe calculator, din IT, construcţii şi turism“, precizează iniţiatorul Afaceri.ro, care adaugă că mobilierul românesc este foarte căutat în Rusia: „Am reuşit să spargem gheaţa pe o piaţă unde sunt prezenţi aproape toţi europenii. Cea mai băută bere este din Cehia. Sunt foarte multe companii austriece, poloneze, franceze sau nemţeşti. Am creat contacte cu aproximativ 40 de firme ruseşti interesate de serviciile firmelor de la noi. Mobilierul românesc are un potenţial real pe piaţa rusă. Există o adevărată tradiţie, ruşii având şi proverbe legate de mobilierul fabricat la noi. Avem un brand de ţară foarte bun, mai ales în sudul Rusiei, la Kazan sau Stavropol. În Osetia sau Daghestan, principala zestre a unei mirese este mobila românească! La mare căutare sunt şi vinurile româneşti.“

 

După o lungă călătorie, delegaţia românească bifează pe hartă mult-aşteptata destinaţie în care au străbătut una dintre cele mai mari ţări din lume (foto mic)

 

De la Ritz, la manele în Vladivostok

„Am organizat o conferinţă la Ritz, în Moscova, unde exista un anumit «dress code». Ruşii ţin la emblemă, la etichetă. O întâlnire de afaceri trebuie ţinută doar într-un loc exclusivist. În schimb, la Vladivostok, unde am vorbit despre comportamentul de consum, ruşii mi-au spus că ştiu cum sunt casele românilor. Mi-au spus că au văzut în videoclipurile maneliştilor de la noi. Urmăresc pe youtube videoclipurile lui Florin Salam sau Nicolae Guţă… Unii m-au rugat să le traduc versurile unor manele! Chiar au rămas surprinşi când le-am spus că nu sunt chiar aşa mulţi romi la noi, cum îşi imaginau ei. Unii chiar mi-au cerut să intermediez venirea unor manelişti în Rusia!“, zice, amuzat, Marius Alexa.

 

Ora exactă se dă la Moscova

Deşi aflaţi la mii de kilometri de capitală, oamenii de afaceri din Vladivostok sunt direct dependenţi de deciziile de la Moscova. „Pentru a putea face afaceri acolo trebuie să ai protecţia sistemului. Am ajuns să vorbim şi cu oameni care aveau portretul lui Putin pe perete. Oriunde am vorbit în Siberia, totul se rezuma la Capitală. Orice afacere mai răsărită se face doar cu acordul Moscovei. Până şi factura la hotelul din Vladivostok ni s-a spus că o primim de la Moscova. Cultura afacerilor este foarte diferită. În Siberia, când se prezentau, se ridicau în picioare. Stăteau cu mâinile drepte pe lângă corp şi se prezentau. Noi chiar i-am rugat să fie mai relaxaţi, că doar nu eram la ore. Aveau cultura sovietică în sânge. În schimb, la Moscova au fost oameni de afaceri care, deşi ne-au tratat cu respect, se vedea că sunt reprezentanţii unei mari puteri, se vedea sentimentul de Imperiu“, precizează întreprinzătorul ieşean.

 

Transsiberianul, o lume atemporală

Experienţa miilor de kilometri parcurşi cu trenul este unică. „Am avut un vagon al nostru, românesc, am pus steagul României, şi mulţi veneau să ne vadă din curiozitate. Am pus o hartă cu traseul şi în fiecare zi mai trăgeam câte o liniuţă şi mulţi veneau să vadă unde suntem. Înainte mi s-a spus că e foarte greu să mergi o săptămână cu trenul încontinuu. Cu câteva ore înainte de a ajunge, mulţi erau dezamăgiţi că trebuie să coborâm. Percepţia asupra timpului este diferită. E o lume atemporală. Parcă eşti pe o staţie orbitală. Nu mai ştii unde te afli, iar fusele orare se schimbă mereu. Te deconectezi complet de tot ce este în jur. Diferenţa este de opt fusuri orare iarna şi şapte vara“, povesteşte Alexa.

 

În tren, timpul stă în loc. Noutățile vin doar pe net

 

Poveşti de viaţă

În cele şapte zile cât a mers cu trenul, Marius Alexa a avut ocazia să stea de vorbă cu multe persoane şi să afle poveşti demne de un scenariu de film.

„Atmosfera în tren a fost una foarte interesantă. A fost o adevărată expediţie. Am organizat mai multe seminarii şi lumea nu mai ştia exact la ce oră să vină pentru că nu mai ştiai la ce fus orar să te raportezi. Am întâlnit francezi, italieni, oameni cu afaceri în Rusia. Am avut contact cu oameni extrem de interesanţi. Am fost impresionat de povestea unei persoane din Chişinău care a avut întreaga familie în Gulag. A fost o poveste care într-adevăr m-a mişcat“, rememorează Alexa.

 

Au deschis special un muzeu

Întreprinzătorul ieşean a rămas plăcut surprins când, în Vladivostok, a fost deschis special un muzeu, noaptea, doar pentru el. „A fost stabilită o întâlnire din scurt şi nu am mai ajuns la Operă, unde îmi luasem billet. Ca să se revanşeze, au deschis special pentru mine muzeul din Vladivostok, noaptea. Au chemat paznici, ghizi, muzeografi. Au aprins toate luminile şi mi-au oferit un tur de o oră şi jumătate. Şi, repet, totul doar pentru o singură persoană. Am fost plăcut surprins de acest gest. Nu aveau nicio obligaţie să facă asta“, povesteşte organizatorul Afaceri.ro.

 

Maşini cu volan pe dreapta

Marius Alexa s-a declarat mirat când a văzut câte maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt în Vladivostok, asta în ciuda deciziei politice de la Moscova de a limita accesul acestor autovehicule. „Sunt foarte multe maşini japoneze, cu volanul pe partea dreaptă, aduse la mâna a doua, la preţuri foarte bune. Am văzut şi o maşină de poliţie cu voanul pe partea dreaptă. Acolo nu sunt dealeri auto. Dacă vrei o maşină, te duci la o casă de licitaţii, ţi se arată imagini cu parcări din Japonia, îţi alegi maşina şi în câteva zile vine cu feribotul“, menţionează Alexa.

 

Marius Alexa (al treilea din stânga), o fotografie cu delegaţia pe care a condus-o spre Vladivostok

 

Altă misiune economică: în Hong Kong

În perioada 12-19 octombrie, Arhipelago organizează „Misiunea economică Afaceri.ro Kong Kong 2017“, dedicată exportatorilor şi importatorilor, antreprenorilor, în special din industria electronicelor, software şi ramurile conexe. „Pentru antreprenorii din industria electronicelor, dar şi pentru cei care intenţionează să obţină acces pe piaţa chineză, să înţeleagă specificul derulării afacerilor cu această ţară, să identifice parteneri de dezvoltare şi/sau să atragă investiţii, şi, nu în ultimul rând, să trăiască o experienţă de afaceri utilă şi interesantă, organizăm luna viitoare o misiune economică în Hong Kong. Câteva dintre activităţile la care vor lua parte delegaţii sunt târgurile Hong Kong Electronics Fair şi ElectronicAsia, întâlniri business şi sesiuni de networking, program cultural-turistic şi multe altele“, spune Marius Alexa.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: