fbpx
 
Gafița, tun de 400.000 de euro CU STÂLPI „FALȘI”

Gafița, tun de 400.000 de euro CU STÂLPI „FALȘI”


Am aflat prețul de achiziție plătit de Primărie: adaos de 250% după eliminarea concurenței. În caietul de sarcini scria stâlpi turnați în fontă, valoare estimată: 7.500 lei. Prietenul lui Chirica a adus stâlpi metalici cu elemente de fontă, preț real: 2.700 de lei. Gafița i-a vândut apoi cu 6.100 de lei bucata. S-a licitat ceva și s-a montat altceva, prosteală pe față. Producătorul a dat ofertă de 7.200 de lei pentru stâlpii reali și a pierdut în fața lui Gafița. Nerespectarea fișelor tehnice și tunul de 400.000 de euro sunt penale.

 

Filiera jafului, în toată splendoarea. Dragoș Gafița, un apropiat al primarului Mihai Chirica, a dat două tunuri colosale. În doi ani, a stors din bugetul Iașului, cumulat, 400.000 de euro, profit curat.

În rezumat: pe cele două splaiuri ale Bahluiului, Gafița a adus stâlpii ornamentali de iluminat. În total, vreo 520 de bucăți. Conform fișelor tehnice ale Primăriei, Gafița trebuia să aducă un model scump de stâlp, din oțel și fontă, care costă peste 7.500 lei la producător, firma KroneMag din Brașov.

În schimb, a adus un model care la firma din Brașov costă 2.700 lei, dar pe care Gafița l-a facturat la Iași cu 6.100 lei. Adică, la 520 de stâlpi rezultă o diferență de 1,7 milioane de lei, echivalentul a aproape 400.000 de euro. Totul la capătul unui joc halucinant, o alba-neagra pe bani publici.



Modelul de stâlpi, schimbat pe ascuns
Prima etapă a jafului din bani publici s-a consumat în 2015. Primăria a modernizat în acel an, cu bani europeni, Splai Bahlui Mal Stâng, între Podul Sf. Ioan și Podul de Piatră. Alături de refacerea șoselei, a trotuarelor și spațiului verde, în lucrare a fost trecut și iluminatul ornamental. Participanții la licitație au cerut clarificări tehnice, cum să arate stâlpii ornamentali de iluminat. Primăria a răspuns că aceștia trebuie să fie din fontă, diametru 425 mm, cu o înălțime de cca 6 metri. Și a atașat, la clarificări, o fotografie cu un stâlp.

Acesta apare pe site-ul www.kronemag.com cu indicativul G31-L1, la un preț de 7.524 lei. Licitația a fost câștigată de asocierea Victor Construct – Eky Sam, iar lucrarea a fost finalizată tot în 2015. Surpriză, însă. Pe Splai Bahlui Mal Stâng au apărut 350 de stâlpi, dar diferiți de cei din fișa tehnică.

Un alt model, dar și acesta este pe site-ul www.kronemag.com, având indicativul T28-H1. Există însă o diferență uriașă: prețul. Modelul T28-H1 costă doar 2.769 de lei. Acesta este un prim episod.

Acest stâlp este metalic, nu din fontă și costă 2.700 de lei (indicativ T28-H1). Gafița (foto-medalion) i-a vândut cu 6.100 de lei, ca și cum ar fi din fontă, conform cerințelor (indicativ G31-L1)


Același scenariu pe Mal Drept
La doar câteva luni distanță, episodul doi. În primăvara lui 2016, Primăria a organizat o nouă licitație pentru modernizarea celuilalt splai, Mal Drept, pe porțiunea cuprinsă între Podul de Piatră și Podul Sf. Ioan. Similar, în anunț se preciza că Primăria dorește, printre altele, refacerea iluminatului public.
În caietul de sarcini au fost trecute condițiile tehnice pentru lucrările la terasamente, mixturi asfaltice, semnalizare rutieră verticală, trotuare și borduri. Totul de-a fir a păr pe 95 de pagini.

Curios, nici măcar un cuvânt despre stâlpii ornamentali de iluminat. Din această cauză, un participant la licitație a cerut clarificări Primăriei. Iar întrebarea a fost dacă poate aduce aceeași stâlpi de iluminat ca pe Mal Stâng, adică din cei ieftini (indicativ T28-H1).

În două rânduri, Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei, a precizat în clarificări că trebuie aduși stâlpii din fișa tehnică, adică varianta scumpă, din fontă, de 7.524 lei/bucata (indicativ G31-L1).

 

Fișa tehnică prezentată de Direcția tehnică a Primăriei arată stâlpul scump, de 7.500 de lei, exemplificarea fiind chiar de pe site-ul producătorului

 

Nu a fost respectată fișa tehnică

Licitația de pe Splai Drept a fost câștigată de asocierea Conest – Viarom, contra sumei de 37 milioane de lei. Lucrările sunt în plină desfășurare. Pe tronsonul Podu Roș-Tudor Vladimirescu au fost deja montați peste 80 de stâlpi ornamentali de iluminat.

A doua surpriză: aceștia nu respectă fișa tehnică a licitației. Nu sunt varianta scumpă de 7.524 lei/bucata, ci varianta ieftină de 2.769 de lei. Sunt identici cu cei de pe celălalt mal: Primăria a cerut ceva, dar a cumpărat în final un alt produs, de trei ori mai ieftin.

Dar a plătit de trei ori mai puțin? Nici pomeneală. I-a plătit lui Gafița un adaos de 250%, pentru o marfă mai proastă, pentru că bugetul prevăzut era arhisuficient pentru stâlpi de calitate mai bună. Alba-neagra cu bani publici.

 

Stâlpul mai ieftin, adus de Gafița costă la KroneMag 2.700 de lei 

 

Gafița a înlocuit stâlpii, ca la alba-neagra

Cele două licitații au mai mulți numitori comuni:


1. Toți stâlpii (350 pe Splai Bahlui Mal Stâng și 168 pe Mal Drept) au fost aduși prin firmele lui Dragoș Gafița, partenerul de vacanțe al primarului Mihai Chirica și, totodată, asociat într-o firmă cu Cristina Popa Chirica, soția edilului șef

2. Fișele tehnice la stâlpi au venit în urma clarificărilor și nu erau deja în caietul de sarcini


3. În clarificări sunt puse inclusiv fotografii cu stâlpii doriți, nu sunt trecute doar datele tehnice

4. Gafița a facturat stâlpii ieftini ca fiind varianta lor scumpă. Dovada este fără echivoc. Consorțiul câștigător de la a doua licitație, Conest–Viarom, a avut pe masă două oferte: una de la KroneMag la un preț de 7.200 lei/stâlp și a doua de la Infra Data (firma lui Gafița) la un preț de 6.100 lei. Logic, constructorul a ales varianta ieftină, cea a lui Gafița. Marea țeapă e că Gafița le-a adus varianta ieftină de 2.700 lei (indicativ T28-H1) pe care le-a vândut-o cu 6.100 lei, în timp ce KroneMag ofertase corect cu varianta scumpă de 7.500 lei, la care făcuse un discount de 300 de lei (indicativ G31-L1).

 

Citește și Dovada mafiei personale a lui Mihai Chirica: Gafița a umplut Splai Bahlui cu 500 de stâlpi la prețuri umflate


În concluzie, Dragoș Gafița, amicul primarului Chirica, a vândut pentru Splai Bahlui Mal Drept 168 de stâlpi cu 571.200 lei mai mult decât a dat pe ei când i-a cumpărat. În total, la cei 520 de stâlpi de pe ambele maluri, Gafița a câștigat aproape 400.000 de euro.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: