fbpx
 
Liberalii cer anularea contractului Chirica-Asimionesei din Sărărie: „Afacere marca Chirica. Teren de 1 milion de euro pentru 4.000 euro/an”

Liberalii cer anularea contractului Chirica-Asimionesei din Sărărie: „Afacere marca Chirica. Teren de 1 milion de euro pentru 4.000 euro/an”


Partidul Naţional Liberal îi solicită primarului Mihai Chirica să rezilieze contractul dintre Consiliul Local al Municipiului Iaşi Iaşi şi S.C. Delta Press Investment S.R.L. din data de 01.07.2005 ce are ca obiect realizarea unui sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune pe terenul în suprafaţă de 1.351 mp situat în Iaşi, strada Sărăriei, nr. 202, proprietatea Municipiului Iaşi. Considerăm că acest lucru este o obligaţie legală şi morală. Acest contract este păgubos pentru oraş. Practic, pe baza acestui contract, Primăria vine într-o asociere cu un teren care valorează aprox. 1 mil. euro, iar cei care l-au primit ar trebui să facă o investiţie de 900.000 euro constând în construirea unei pensiuni şi a unui centru de afaceri, plătind Primăriei doar  4000 euro pe an sau 10% din profit.

Acest lucru înseamnă că Primăria şi-ar amortiza valoarea terenului în 250 ani.

“Este foarte important de precizat că primarul Chirica are toate argumentele juridice să solicite rezilierea contractului pentru că, după momentul când Primăria a eliberat cartea funciară, adică în 20.09.2009, S.C. Delta Press Investement S.R.L. trebuia să înceapă realizarea obiectivului de investiţii. Acest lucru nu s-a întâmplat timp de 8 ani. Dacă acest contract nu va fi reziliat, se va produce un prejudiciu imens la bugetul Iaşului. În contractul iniţial, terenul fusese evaluat la 75 de euro/mp, or acum valoarează peste 700 de euro/mp. Mai mult, vedem că firma care a prelaut concesiunea terenului nu respectă obiectivele declarate în contractul din 2005. În contract scrie că se vor face spaţii de cazare (pensiune) si sediu firmă. În acest moment, firma care a preluat concesiunea anunţă că face blocuri. Aşadar, avem toate elementele unei fraude masive, pe spinarea ieşenilor: un bun al oraşului înstrăinat pe nimic, un contract extrem de dezavantajos pentru Primărie şi, colac peste pupăză, nici măcar prevederile iniţiale ale contractului nu se respectă”, a spus Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi.

Totodată, Partidul Naţional Liberal dezavuează faptul că Primăria Municipiului Iaşi s-a asociat cu o firmă nesolvabilă, cu o cifră de afaceri mai mică decât datoriile, a cărui obiect de activitate nu este specific activităţilor HORECA, adică activităţile care fac obiectul contractului de asociere în participaţiune cu Primăria Municipiului Iaşi.

“Câte dintre firmele din Iaşi cu o cifră de afaceri de 1.2 mil. lei şi cu datorii de 2.1 mil. lei pot lua un teren al municipalităţii, în cea mai bună zonă a Iaşului, estimat la 1 mil. euro? Practic, prin acest contract, Primăria Iaşi nu a urmărit atragerea unei  persoane juridice private în scopul realizării unor obiective de interes public, ci doar a răspuns  nevoilor unui agent economic privat. Este un contract cu dedicaţie, prin care primarul Chirica înceacă să îşi cumpere un ciomag de presă pentru a-şi ponegri adversarii politici”, a spus Marius Bodea, preşesintele PNL Municipiul Iaşi.

S.C. Delta Press S.R.L. avea datorii in:

2008 - 3 326 461 lei

2007 - 3 160 982 lei

2006 - 2 531 450 lei

2005 - 2 107 239 lei

 

Partidul Naţional Liberal îi solicită primarului Chirica să rezilieze acest contract pentru că, altfel, încurajează o formă făţişă de evaziune, în condiţiile în care acţionarii S.C. Delta Press Investment S.R.L. au băgat firma în insolvenţă, cu datorii de aprox. 3 mil. lei, după ce, în prealabil, au transferat concesiunea terenului aflat în proprietatea Primăriei Municipiului Iaşi către altă firmă controlată tot de aceeaşi acţionari, Global Impex Distribution. Acest lucru s-a petrecut fără acceptul celeilalte părţi, Primăria, care ar fi avut nevoie de votul Consiliului Local.

„Faptul că Primăria face contracte oneroase cu firme care sunt băgate în insolvenţă, care prejudiciază statul, ar trebui să dea de gândit oricăuim om de bună-credinţă. În această speţă, avem malversaţiuni clare ca lumina zilei. Firma care ia aproape pe nimic un teren de la Primărie în valoare de 1 mil. euro este băgată în insolvenţă, cu datorii către stat şi alţi furnizori în valoare de 3 mil. lei, iar cesiunea terenului este transferată către altă firmă, care are fix aceiaşi administratori şi acţionari. Este un comportament mafiot şi e trist că e validat de Primăria Iaşi”, a mai spus Marius Bodea.

 Partidul Naţional Liberal respinge minciuna primarului Chirca şi a celor care au primit, pe nimic, terenul municipalităţii de pe Sărărie 2020, cum că există o hotărâre judecătoarească definitivă şi irevocabilă prin care acest contract trebuie dus la bun-sfârşit.

Aşa cum reiese din hotărârea definitivă şi irevocabilă, procesul intentat de către Primărie a fost unul de faţadă. Apărătorul Primăriei a lipsit, iar în lipsa unei susţineri nu se pot aduce argumente noi pentru rezilierea contractului. Totodată, din cuprinsul hotărârii reiese fără echivoc că acţiunea a fost introdusă prematur. A fost o acţiune superficială pentru că Primăria, la acea dată, nu îndeplinise o obligaţie din contract, şi anume introducerea în cartea funciară a terenului.

„Imediat după emiterea cărţii funciare de către Primăria Municipiului Iaşi, lucru care s-a intamplat 20.01.2009, Delta Press era obligată să înceapă construcţia. De la acel moment (cind a fost introdus terenul în cartea funciară), de la data emiterii actului, Delta Press era oligată să execute contractul. Au trecut 8 ani de zile în care partea nu şi-a făcut datoria, terenul statului rămând captiv unei înţelegeri păguboase. Primăria avea datoria an de an să introducă rezilierea contractului. Contractul respectiv putea fi reziliat  unilateral de catre cei de la Primarie in conditiile in care una dintre parti nu-si achita obligatiile  contractuale. Mihai Chirica trebuia să introducă o acțiune de anulare a contractului de asociere in participațiune, nu să continue seria de ilegalități prin aprobarea PUZ-ului în CL şi semnarea autorizaţiei de construcţiei. Terenul nu e al lui Chirica, ci al tuturor ieșenilor. Responsabilitatea liderilor este de a servi interesul ieșenilor și nu de a salva financiar un patron de presă controversat”, a declarat Marius Bodea.

Considerăm că alegerea primarului Chirica, prin finalizarea acestui contract, arată că este continuatorul efectiv al lui Gheorghe Nichita, în condiţiile în care contractele au rămas aceleasi, partenerii de afaceri au ramas aceiaşi, operele incepute sunt duse pana la sfarsit.

Oricât s-ar ascunde, primarul Chirica comite cu mâna lui un prejudiciu Iaşului dacă nu va rezilia acest contract si va trebui să răspundă pentru acest lucru. Este clar ca lumina zilei: nu poţi să îi dai unei firme un teren de 1 milion de euro si sa te alegi cu 4.000 de euro pe an, asa cum este acum contractul. Este revoltător ca cei 300.000 de ieseni să primească 4.000 de euro din această asa-zisă afacere, iar singurul patron de presă condamnat pentru şantaj, Ghiocel Asimionesei, 1 milion de euro. Pentru asa decizie exista un brat al legii”, a mai spus Marius Bodea.

Partidul Național Liberal îi solicită primarului Chirica să inițieze o hotătâre de Consiliu Local prin care deliberativul ieșean să se constituie o parte civilă în procesul pe care Primăria trebuie să îl intenteze S.C. Delta Press S.R.L. Totodată, îi solicităm primarului Chirica să utilizeze calea extraordinară de atac pentru a remedia eroarea judiciară a instanței instanței din 2011 cu privire la acest contract de concesiune.

”Pentru participanţii principali sau subiecţii procesului există posibilitatea căilor de atac extraordinare pentru a se înlătura greşelile cuprinse într-o hotărâre, greşeli care pot fi din cauza părţilor care nu au informat corect pe judecători ori nu s-au apărat în bune condiţii. Primarul Chirica, dacă servește intereselor ieșenilor, poate folosi această cale de atac pentru că firma care a primit terenul l-a cedat către altă firmă fără să notifice Primăria și fără să înregistreze transferul în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare. Totodată, potrivit legii insolvenței 85/2006, la data care se declară procedura de insolvență de către judecătorul sindic, responsabilitarea firmei o preia administratorul judiciar. Ori în procesul Delta Press, care era în procedură de insolvență, cu Primăria nu apare administratorul judiciar, ceea ce arată că judecătorul care a analizat speța nu a fost informat asupra situației firmei. Dacă domnul primar Chirica nu va folosi calea de atac extraordinară, vom întreprinde noi toate demersurile pentru ca ieșenii să nu fie fraieriți”, a mai spus Marius Bodea, Preșdintele Biroului Politic Local al PNL Iași.

 Contract asociere

 

 

Date introducere carte funciara

 

Situatie economica Delta Press

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: