fbpx
 
Propunere REPORTER: parcare sub Statuia Independenței

Propunere REPORTER: parcare sub Statuia Independenței


Șefii Primăriei se învârt în jurul cozii. Soluția parcărilor sub- sau supraterane este simplă: credit bancar, se amortizează din încasări în 7-8 ani, după care veniturile vin continuu timp de un secol. Se încearcă un PUZ lângă Spitalul Sf. Spiridon, dar nu există un termen pentru că nu sunt bani. Varianta cea mai bună ar fi sub parcul de la Statuia Independenței. Brașov, Cluj au făcut deja parcări, urmează Oradea și Timișoara.

Orașele mari din țară încep să construiască parcări. Supraetajate sau subterane. În 2018, la Iași abia se discută despre un PUZ pentru o parcare între Spitalul Sf. Spiridon și Policlinica Mare, primarul spunând în Consiliul Local că nu poate da un termen, nici localizarea exactă și nici dacă va fi făcută prea curând. Nu există o finanțare clară. Nimic concret, deși investitorii privați au făcut parcări care acum se dovedesc un succes financiar.

REPORTER DE IAȘI propune un plan simplu: parcare pe două-trei niveluri sub parcul de la Statuia Independenței, cost total 4 milioane de euro, 350 de locuri, cu credit bancar (așa cum s-au luat și autobuzele), amortizarea investiției în 6-7 ani și rezolvarea unei probleme în Centrul orașului pentru următorii 100 de ani.

Exemplul cel mai bun este parcarea Hotelului Unirea, făcută tot sub un parc, având peste 300 de locuri, fiind o afacere profitabilă.

 

Parcările produc bani

Exemplul parcărilor supraetajate, făcute în subsol, din Iași arată că prețul pentru un loc de parcare este de aproximativ 8.000 de euro. Investiția în parcarea de la Starea Civilă, realizată de omul de afaceri Lucian Grecu, proprietarul Hotelului Unirea, a fost de aproximativ două milioane de euro, pentru 247 de locuri: 50 la suprafață, 197 în subsol.

Sunt incluse toate cheltuielile pentru construcție și dotări: bariere, senzori, aparatură pentru plată, sistem de supraveghere, lumini”, ne-au explicat reprezentanții hotelului.

În acest caz, pentru o parcare modernă, Primăria ar avea de investit 2,4 milioane de euro. Mai ales că, în comparație cu Hotel Unirea, care a concesionat terenul parcării cu o redevență de 25.000 de euro pe an, Municipalitatea deține parcele disponibile în tot orașul. Iar problema banilor nu există: poate oricând accesa un credit care se plătește din încasările parcării, la cât de mare este cererea.

 

O afacere simplă și rentabilă

Calculul pentru rentabilitatea unei parcări de 300 de locuri arată că investiția se plătește singură, în maxim 10 ani cu tot cu dobânzile unui eventual credit.

Calculul a fost făcut la doar 1,5 lei ora, nu 3 lei, cum este la celelalte parcări cu taxă din Iași: au fost luate în calcul valoarea mai mică a abonamentelor și un grad de ocupare de 50% din cele 24 de ore.

Fiecare loc de parcare poate fi ocupat 12 ore/zi, la 1,5 lei: 18 lei încasări. Parcarea funcționează 30 de zile pe lună, deci fiecare loc poate aduce 540 de lei lunar.

Înmulțit cu 300 de locuri, încasările se pot duce spre 162.000/lună: într-un an - 1,944 milioane de lei. Trebuie scăzute însă cheltuielile: curentul electric, eventualele reparații, precum și 4 salarii ale unor supraveghetori. Toate acestea sunt de maxim 20.000 de lei lunar – 240.000 de lei anual. Dar tot rămân 1,7 milioane de lei în fiecare an (365.000 de euro la cursul zilei).

Adică, în 6-7 ani, suma investită este total acoperită, iar plata se face doar din încasări. Cu tot cu dobânzi, rambursarea nu depășește 8-9 ani, apoi parcarea este funcțională pentru cel puțin un secol.

 

Încearcă marea cu degetul

Reprezentanții Primăriei au anunțat că există posibilitatea realizării unei parcări supraetajate între Spitalul Sfântul Spiridon și Policlinică. Nu este însă nimic sigur, nu există detalii tehnice, doar a intrat în lucru un Plan Urbanistic Zonal pe această temă. „Nu știm ce ne va spune PUZ-ul, dacă este sau nu oportună, dacă se poate face acolo. Este doar o discuție despre o investiție în zonă, este posibil s-o facem”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Acea parte a Iașului este extrem de aglomerată, zilnic. În aceeași parte poate fi realizată o parcare în subteran, după modelul care era luat în calcul sub parcul de la Teatrul Național. Doar că nu a fost discutată o astfel de variantă.

Nici măcar licitația de parcometre nu este gata

Discuția despre locurile de parcare este de mulți ani, dar Primăria nu a investit în acest domeniu. A rămas cu aceleași parcări de suprafață, în special în zona centrală. Nici măcar licitația pentru parcometre nu a fost finalizată, deși se încearcă achiziția de aproape doi ani. În vara trecută, REPORTER DE IAȘI a supravegheat câteva parcări din zona centrală și a calculat încasările, comparându-le cu cele oficiale. Pierderile la buget sunt uriașe, cererea de locuri de parcare este mare și în continuă creștere.

 

Oradea: parcare modernă plus clădire de birouri

În vreme ce la Iași nu există planuri clare pentru parcări moderne, la Oradea a fost anunțată o investiție de amploare: o parcare cu 340 de locuri, în zona centrală, și o clădire de birouri în același proiect. Parcarea ar avea 6.700 mp pe toate nivelele, clădirea de birouri 1.600 mp. Prețul investiției este de 4,5 milioane de euro, din care puțin peste jumătate este suma pentru parcare.

Și la Timișoara este în construcție o parcare imensă, supraetajată: 960 de locuri, 23.000 mp. Prețul investiției este de aproape 11 milioane de euro – aproximativ 11.500 euro/loc, și este făcută de către omul de afaceri Iulian Dascălu, în urma experienței cu parcarea de la Palas, plină mereu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30