fbpx
 
Dictatura de catifea a lui Chirica naste cratere

Dictatura de catifea a lui Chirica naste cratere


Astazi, surparea a ajuns in carosabilul Soselei Nicolina. Bordura este deja deplasata de asfalt, eroziune facand un prim sant pana spre refugiul statiei de tramvai.

Nu de erorile tehnice ale investitorului vreau sa discut, ci de modul in care subiectul este filtrat de media locala. Unii n-au scris nimic, altii au dat o stire de subsol in care 90% din continut reprezinta declaratiile lui Mihai Chirica.

Cei care s-au agitat sunt independentii si cativa activisti online. Si un singur om din Opozitie. Postolache si altii sunt zero. Aceasta a fost evident cea mai importanta stire a zilei pentru ieseni. Tulburarea la nivelul publicului a fost maxima, vestea s-a dus de la om la om prin telefon sau pe messenger. Mainstream-ul presei a ascuns insa evenimentul, intr-o operatiune de minimalizare care devine de fapt adevarata ingrijorare pentru acest oras, tragedia subversiva.

E un exemplu ca un oras poate fi rupt la propriu de realitate, pentru ca la mijlocul Nicolinei se poate naste un crater, iar iesenii sa ajunga acolo cu masinile si sa nu stie ce s-a intamplat, iar Chirica si presa cu traditie sa le spuna ca de fapt nu s-a intamplat nimic si ca doar li se pare, sa se arunce in prapastie, ca doar nu-i un capat de tara.

E un exemplu ca un oras poate fi confiscat, ca valorile pot fi rasturnate fara ca nimeni sa simta acest lucru. Contigentul capitalistilor locali a disparut din viata publica, mediul s-a schimbat complet. Think-tank-urile iesene sunt formate din fosti vanzatori de Bazar, fosti interlopi, cativa cu 8 clase, o mana de bisnitari din vechiul campus Tudor Vladimirescu si din niste santajisti de presa condamnati. Asta e lumea buna care taie si spanzura in Iasi. Absolut niciun nume din cele pe care le stiati, avand mii de angajati in spate, milioane de euro investite in active si formandu-se in ani grei de scoala, nu mai are niciun cuvant de spus. Unii nici nu mai trec prin Iasi, nu mai e orasul lor.

Faptul ca Niculita, cu surparea, a fost la cumatria lui Chirica, la fel ca Bolobita (alt dezvoltator care construieste un bloc cu 6 etaje fara autorizatie!, caz unic in Iasi, nou record de tupeu in administratia locala), capata o semnificatie si mai grava. Primarul a facut o alegere care ii va afecta deciziile tot timpul de-acum inainte, chiar si cand in pericol e viata iesenilor. El nu mai este instanta morala aflata deasupra tuturor, pastrandu-si impartialitatea, ci papusa unui grup de interese.

Orasul e anesteziat. Comunicarea e controlata de acoliti ai primarului care fac avere din bani publici si isi fac gornete de presa, se muta masiv pe Facebook si capteaza audienta prin fake news si pornografie. 99% din comunicarea publica din Iasi este monolog. Aceasta nu este o democratie, efectele vor lasa urme adanci. Decalajele nu le resimtim de pe o zi pe alta, dar asa se calculeaza diferentele intre regiuni, intre orase, in viteza de dezvoltare, care inseamna ani pierduti pana ajungi la un punct. Cand observi ca nu avem proiecte mari in Iasi e prea tarziu. Dictatura de catifea inseamna subdezvoltare. Lasati-l pe Chirica sa vorbeasca singur sute de ore adunate, lasati-l sa comita oricate abuzuri de putere si gesturi despotice pe care nici nu le mai mascheaza, lasati-va manipulati, mintiti, anihilati si apoi nu va mai mirati cand va treziti cu craterul in fata blocului si cu 20 de ani de ramanere in urma fata de Vestul tarii.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30