fbpx
 
Drama unui părinte: „Lupt până am să închid ochii”.

Drama unui părinte: „Lupt până am să închid ochii”.


Institutul de Medicină Legală Iaşi, ameninţat cu un proces de daune fără precedent în istoria sa. Un inginer din Cluj-Napoca se luptă de peste 21 de ani pentru ca aceia pe care îi consideră vinovaţi de moartea fiicei sale să fie pedepsiţi. Tânăra de 30 de ani a murit în 1997, la trei ore de la o operaţie de deviaţie de sept. Tatăl cere daune de 1,5 milioane de lei de la Institutul de Medicină Legală Iaşi.

 

După ce magistraţii nu au găsit niciun vinovat pentru moartea fiicei sale, Valerian Răileanu a dat în judecată instituţiile despre care consideră că nu au elucidat moartea fiicei sale, Claudia. Astfel, clujeanul a chemat la bară Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi, de la care solicită 1,5 milioane de lei daune morale.

IML Iaşi: „Nu mai erau probe noi”

Valerian Răileanu susţine că instanţele din Suceava, unde a ajuns dosarul la un moment dat, au solicitat legiştilor ieşeni să stabilească cu exactitate cauza morţii tinerei de 30 de ani. „Anchetele cazului au fost epuizate, fără a se stabili oficial cauza decesului, întrucât IML Iaşi a refuzat, prin actul prezentat, cu justificări ilegale”, a arătat inginerul în plângerea adresată Tribunalului Iaşi.

Doctorul Georgescu a fost cel care a operat-o pe Claudia

 

Reprezentanţii IML Iaşi susţin însă că, din punct de vedere legal, nu mai aveau cum să efectueze o expertiză în acest caz. „Noi nu mai aveam posibilitatea să facem o expertiză medico-legală în acest caz din moment ce s-a efectuat deja o expertiză care a fost avizată de Comisia Superioară şi nu mai erau alte acte medicale noi”, a precizat medic primar legist Diana Bulgaru Iliescu, director IML Iaşi.

 

„Am să lupt până am să închid ochii. O fată tânără, frumoasă, singură la părinţi, fără o boală în trei ore să ţi-o omoare...”

Valerian Răileanu, tatăl pacientei decedate

 

Contestă diagnosticul

Claudia Răileanu a decedat, în 1997, la Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului de Recuperare Cluj-Napoca, la circa cinci ore după o operaţie de deviaţie de sept. În urma necropsiei s-a stabilit că tânăra ar fi avut meningoencefalită. „Un astfel de diagnostic putea fi stabilit doar după probe luate din organele persoanei decedate şi analizate într-un laborator de histopatologie. Nu s-a făcut această analiză” , a precizat Valerian Răileanu.

În acest caz, medicul Valentin Alexandru Georgescu a fost judecat la Suceava pentru ucidere din culpă. Procesul a început în 2008 şi s-a finalizat în 2013. În cele din urmă, doctorul Georgescu a fost achitat definitiv „întrucât faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii, respectiv raportul de cauzalitate”.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: