fbpx
Print this page
Biblia primarilor: ghidul pentru un oraș adevărat

Biblia primarilor: ghidul pentru un oraș adevărat


Cartea pe care Mihai Chirica ar fi trebuit să o citească din scoarță în scoarță. Volumul care îți arată că orice oraș din lume poate fi un New York în miniatură. Volumul este realizat de Michael R. Bloomberg, fost primar al New York-ului, și se bazează pe studii realizate în 72 de orașe din 42 de țări. Urbanismul este o știință exactă, totul este calculat la milimetru, iar măsurile care se iau sunt validate de mult din experiențele anterioare ale altor orașe. Ghidul de design stradal arată cum deciziile unui primar transformă viața oamenilor și cresc economia unui oraș. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării, ți se spune până și care e lățimea optimă a unei mese pe o terasă. Primarul Oradei are cartea în birou și spune că nu inventează nimic: aplică doar ce scrie acolo.

Cartea de căpătâi a primarilor din lumea întreagă. Astfel poate fi sintetizată lucrarea Fundației Bloomberg, a fostului primar al orașului New York. Îmbrăcând forma unui ghid, cartea a fost realizată după consultarea specialiștilor din 72 de orașe (42 de țări). Volumul, „Ghid global de design stradal”, are 396 de pagini, a apărut în 2016 și poate fi descărcată gratuit de pe internet.

Ilie Bolojan, primarul din Oradea, își administrează orașul ținând cont de recomandările din carte. „Oradea este un oraș care copiază modele de bună practică și le pune cu rapiditate și cu fermitate în realitate aici”.

În centrul acestui ghid este strada ca element primordial în viața unui oraș. O spune chiar Michael R. Bloomberg, fostul primar al New York-ului: „Străzile orașului sunt în mijlocul atâtor provocări, de la sănătate și siguranță la schimbări climatice”.

 

Aparatul care numără cicliști în Copenhaga. Statistica îmbunătățește viitoarele decizii și calitatea vieții crește

 

Cuvintele cheie

Străzile bine gândite și bine construite atrag oameni și afaceri. Proiectele de străzi care măresc siguranța, îmbunătățesc calitatea domeniului public, încurajează utilizarea multimodală au efecte economice pozitive crescând volumul de vânzări în comerț, dar și aducând o valoare sporită proprietăților imobiliare. Cuvintele cheie ale întregului studiu sunt: străzi sigure, aer curat, creștere economică, mobilitate. Adică, acestea sunt beneficiile unor străzi urbane bine organizate.

Spre exemplu, un studiu realizat în Hong Kong a arătat o creștere cu 17% a chiriilor spațiilor comerciale ca urmare a transformării în pietonal a mai multor străzi. Pe de altă parte, blocajele în circulația auto provoacă mari daune de ordin financiar. Fiecare rezident din Los Angeles pierde aproximativ 6.000 de dolari anual prin scăderea productivității din cauza aglomerației.

În stânga, o stradă „dedicată” mașinilor, în dreapta o stradă „multimodală”. Astfel, cea dedicată mașinilor (fie ele în trafic sau parcate) are și două trotuare. Traficul pe cele două trotuare este de 9.000 de persoane pe oră și 3.300 de persoane pe oră în mașinile care circulă pe cele trei benzi. Adică, un total de 12.300 persoane la fiecare 60 de minute. Dincolo, trotuarele mai late duc traficul pietonal la 16.000 persoane/h, pista de biciclete cu ambele sensuri la 7.000 oameni/h, banda dedicată transportului public la 6.000 de oameni/h, în timp ce unica bandă pentru mașini mai aduce alte 1.100 de persoane/h. În total, strada cu circulație diversificată asigură un trafic pe oră de 30.100 cetățeni, adică de două ori și jumătate mai mult. În plus, apar și spațiile verzi, dar și zonele de alimentație publică

 

Un mort la fiecare 30 de secunde

Însă, studiul realizat de fundația lui Bloomberg pune pe primul loc siguranța pietonilor și a cicliștilor. E o schimbare de paradigmă, străzile nu mai sunt proiectate ca să slujească mașinilor, ci sunt puse în primul rând în slujba pietonilor și a cicliștilor. Prioritatea e următoarea: pietoni, cicliști și mijloacele de transport în comun, oamenii care fac afaceri și cei de la companiile de utilități publice și, pe ultimul loc, oamenii în mașinile personale.
Iar autorii ghidului aduc ca argument câteva date de ordin statistic. Mai mult de 1,2 milioane de persoane mor anual pe drumurile din lumea întreagă, iar între 20 și 50 de milioane suferă traumatisme severe. Adică, un om moare la fiecare 30 de secunde, 3.400 la fiecare 24 de ore. Multe dintre aceste decese au loc pe drumuri urbane și ar putea fi preîntâmpinate, fiind cauzate de un comportament indus de designul stradal.

În general, când merge, omul își ține capul înclinat 10 grade în jos, astfel că vede 50 de grade deasupra și 70 de grade sub nivelul ochilor. Din această cauză, design-ul trotuarului și al clădirilor vecine joacă un rol important

 

Cifre corelate permanent

Activitatea stradală trebuie măsurată cât mai mult posibil, având o strategie în prioritizarea elementelor ce vor fi urmărite. Cifrele trebuie să urmărească de la cele mai banale la cele mai complexe activități cotidiene: numărul de copaci plantați, lungimea pistelor de bicicliști, numărul de mașini, numărul de mijloace de transport în comun sau tranzitul pietonal. În plus, la acestea ar trebui aduse statisticile celorlalte instituții: de la poliție și spitale situația cu victimele implicate în accidente de circulație, tot de la spitale numărul de îmbolnăviri cauzate de poluare, de la agențiile de asigurări statistica accidentelor și valoarea daunelor, de la ong-uri date despre calitatea aerului și a apei. Toate aceste date ar trebui monitorizate permanent, interconectate, iar pe baza lor să se ia viitoare decizii. „Dacă nu poți măsura, nu poți administra”, a spus Michael Bloomber, fostul primar al New York-ului.

 

„Designul inteligent al străzilor îmbunătățește viața în multe feluri, de la reducerea emisiilor care provoacă poluarea dăunătoare a aerului, la a face străzile mai sigure și la sprijinirea afacerilor locale. Ghidul este o resursă puternică care poate ajuta orașele din întreaga lume să devină mai sigure și mai puternice.”

Michael R. Bloomberg, fost primar al orașului New York

 

Autorii au calculat inclusiv spațiul de stradă ocupat de 50 de oameni. Pe jos, aceștia ocupă 50 mp, pe biciclete 100 mp, în autobuz 36 mp, în timp ce urcați în 33 mașini personale s-ar întinde pe 400 mp. Ca idee, pentru a vedea cât de în detaliu a fost făcut acest ghid, la altă secțiune s-a calculat inclusiv spațiul ocupat de un copil cu mingea în mână și apoi cu ea la picior.

 

Michael R. Bloomberg. În SUA, întâi ajungi miliardar și abia după aceea primar, nu invers, ca în România

 

Fiecare categorie în parte

Pentru pietoni, trotuarele trebuie dimensionate în funcție de trafic, dar sufiecient de late încât să permită trecerea a doi oameni în cărucioare cu rotile unul pe lângă celălalt. Spațiul verde are o anumită dimensiune, intensitatea becurilor e măsurată, la fel și frecvența băncilor și a fântânilor cu apă potabilă. Studiul arată în ce situații sunt recomandate clădirile stradale cu copertină care să-i adăpostească pe pietoni de intemperii (ploi sau caniculă). Semnalistica, diferența de nivel dintre trotuar și stradă, zebra, semaforul cu cronometru, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. La fel, în cazul bicicliștilor sunt prezentate în detaliu elementele de construcție a pistei, dimensiuni, materiale, semnalistică, cum se face rețeaua de piste, unde ar trebui să fie stațiile de închiriere a bicicletelor.

Un capitol aparte îl ocupă transportul în comun. Și în acest caz sunt luate în discuție: rețeaua de transport, bezile dedicate, stațiile, semnalistica, intersecțiile, integrarea în traficul auto și în cel pietonal. Aceleași elemente sunt luate în calcul pentru motocicliști, pentru mașinile operatorilor (de salubritate, ambulanță, pompieri). Strada, ca loc de desfășurare a afacerilor, a teraselor sau a zonelor de comerț și alimentație publică ambulantă. Studiul prevede inclusiv distanța minimă la care trebuie să stea doi oameni la masă, pe terasă la o cafea.

Calcule: punând refugiul pe centrul bulevardului, capacitatea de transport și viteza în trafic cresc vizibil


Celelalte elemente urbane
O secțiune specială este dedicată rețelelor de utilități, apă, canalizare, electricitate, internet și a modului în care ar trebui îngropate, dar și a infrastructurii verzi. Cum se plantează arborii și arbuștii, la ce distanță se poziționează față de șosea, unde se pune gazon, cum se irigă. Iluminatul public, dar și sistemul de semnalistică pentru pietoni, cicliști și șoferi sunt la fel de amănunțit descrise.


Pista de biciclete din Sidney, un adevărat bulevard față de ce avem la Iași

 

Cele 8 principii ale amenajării străzilor aduc valoare adăugată economiei

Să fie pentru toți: străzile trebuie proiectate și amenajate astfel încât să slujească nevoilor tuturor, inclusiv ale celor care necesită atenție specială: copii, bătrâni, persoane cu dizabilități
Să fie sigure: cu prioritate trebuie să fie făcute amenajări care să asigure integritatea pietonilor și cicliștilor. Menținerea unei viteze reduse pentru mașini este cheia, în opinia experților consultați la realizarea ghidului. Creșterea vitezei de deplasare a unei mașini cu doar 1 km/h înseamnă o majorare cu 4-5% a riscului morții, în caz de accident. Autorii ghidului susțin că viteza maximă de deplasare în orașe ar trebui să fie de doar 40 km/h.
Să fie spații cu adevărat publice: străzile trebuie să fie proiectate în așa fel încât să arate o expresie culturală a zonei, să fie un loc de interacțiune socială, de manifestări publice
Să fie multimodale: arterele ar trebui să asigure o experiență sigură, confortabilă și eficientă pentru toate categoriile de utilizatori: pietoni, cicliști, oameni în mijloace de transport în comun, în autoturisme personale, pentru turiști sau pentru cei în tranzit. Străzile trebuie în așa fel organizate încât să permită un mix din toate și, în plus, să le crească capacitate
Să fie un ecosistem: implementarea de măsuri „verzi” care să îmbunătățească biodiversitatea și calitatea ecosistemului urban. Deciziile trebuie să țină cont de climă, dar și de comportamentul locuitorilor
Să creeze valoare adăugată: rutele trebuie în așa fel organizate încât să aducă o creștere a economiei. Oamenii să petreacă mai mult timp afară, generând venituri mai mari pentru afaceri

Să fie gândite în funcție de context: într-un oraș, mai ales în cele mari, drumurile străbat cartiere diferite, atât din punct de vedere al reliefului, cât și al densității de oameni și clădiri cu regimuri diferite de înălțime, case individuale sau blocuri. Măsurile trebuie aplicate particular pentru fiecare zonă în parte
Să se poată schimba ușor: amenajarea străzilor trebuie să asigure distribuirea corectă a spațiului pentru diferiții utilizatori. Cei care administrează orașul ar trebui să „forțeze granițele”, să încerce lucruri noi, să fie creativi. Să implementeze proiectele rapid, permițându-le oamenilor să experimenteze facilitățile stradale în moduri diferite


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare