fbpx
 
Scandal la fonduri europene: au schimbat regulile jocului pentru rechinii mari de la incubatoarele de afaceri

Scandal la fonduri europene: au schimbat regulile jocului pentru rechinii mari de la incubatoarele de afaceri


Cu fix o oră și jumătate înainte de expirare, termenul a fost prelungit cu două luni. Pe 7 mai, când trebuia închisă sesiunea de proiecte, Ministerul Dezvoltării a anunțat că se prelungește perioada până în iulie. Firmele care au depus proiecte cer ca evaluarea să se facă strict pentru cei care au respectat termenul inițial. Cum plafonul va fi sigur depășit, riscul este ca „cei dintâi” să se trezească ultimii, putând fi bătuți la punctaj. Tărăgănarea procesului cu încă un an compromite planurile de afaceri ale celor care s-au grăbit.



O manevră uluitoare cu zeci de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile. Asta au făcut reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) prin prelungirea cu două luni a apelului de proiecte pe incubatoare de afaceri.

Practic, au schimbat regulile în timpul jocului. Cu o oră și jumătate înainte de închiderea perioadei de depunere a dosarelor, ministerul a extins termenul cu două luni. Fără explicații. Teama experților: în jocul pentru milioanele de euro vor intra firme aflate în siajul politicienilor. Și vor lua „smântâna” fondurilor UE. Lipsa de transparență și lipsa egalității de șanse pentru cei ce deja s-au înscris în competiție sunt cele reclamate.

20 milioane de euro
Apel de proiecte POR/2017/2/2.1./B: „Promovarea spriritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Această definiție tehnică înseamnă, de fapt, un lucru simplu: UE dă bani României pentru înființarea de incubatoare de afaceri.

Ideea a apărut acum vreo doi ani, un an au durat consultările pentru realizarea programului. În fine, pe 5 decembrie 2017 a apărut informația că de pe 5 februarie 2018 se deschide apelul. Termenul limită de depunere a proiectelor a fost stabilit pentru 7 mai, ora 12:00.

România este împărțită în 8 regiuni de dezvoltare, cea în care este Iașul fiind Nord-Est. I-au fost alocate aproximativ 20 milioane de euro pentru finanțarea acestui tip de proiecte.

 

Ministrul Paul Stănescu acuzat că face jocurile celor mari. În fondurile europene, rechinii financiari îi mănâncă de viu pe patronii firmelor mici

 

Nu este echitabil”

Pe 7 mai, la ora 10:30, deci cu 90 de minute înainte de expirarea termenului limită, șefii MDRAP au decis să prelungească cu două luni, până pe 7 iulie, apelul de proiecte.

Reprezentanții firmelor care au respectat înțelegerea inițială au privit înmărmuriți anunțul ministerului. „Am muncit foarte mult să ne încadrăm, au fost condiții foarte dure, dar am fost printre primii din țară. Vestea prelungirii a căzut ca un trăsnet. Nu este echitabil ca proiectul nostru să intre în competiție cu potențiali solicitanți ce aplică de-acum până pe 7 iulie”, a spus un om de afaceri din Regiunea Nord-Est ce a dorit să-și păstreze anonimatul.

De-a alba-neagra
Dragoș Jaliu, de la portalul www.fonduri-structurale.ro, a prezentat o cronologie legată de această speță. „Pe 27 martie, în cadrul unei întâlniri, ministerul (...) dezminte categoric posibilitatea prelungirii acestui apel (...). Pe 2 mai 2018, cu cinci zile înainte de termenul limită pentru depunerea proiectelor, apar primele zvonuri privind o eventuală prelungire a apelului (...). Cântărim atent și vineri, 4 mai de dimineață, www.fonduri-structurale.ro trimite către minister o adresă prin care solicită respectarea termenului inițial, 7 mai, ora 12.00, o eventuală prelungire încălcând grav egalitatea de șanse și tratament, reprezentând o discriminare la adresa celor care și-au organizat și alocat riguros resursele pentru a putea depune în timp proiectele. 7 mai 2018, ora 10.30 – apelul se prelungește cu 2 luni (...). 8 mai 2018, ora 13.58 – Incredibil, la o zi după prelungire, primim răspunsul la adresa trimisă vineri prin care solicităm respectarea termenului! În răspuns aflăm că <<ministerul analizează posibilitatea prelungirii perioadei de depunere a proiectelor>>. (sic!). Prin aceeași adresă ni se transmite că vineri 4 mai în my SMIS erau încărcate doar 2 proiecte”.


Mobilizare pe ultima sută
Așadar, s-ar putea crede că în toate cele 8 regiuni de dezvoltare au fost depuse doar două proiecte, aceasta fiind cauza prelungirii. „Pe pagina de Facebook al ADR Nord Vest, pe 8 mai apare informația că pe regiunea Nord-Vest pe acest apel au fost depuse 8 (OPT) proiecte a căror sumă cumulată atinge 130% din alocare! hopa! deci, cel puțin pe o regiune proiecte depuse sunt”, a mai scris Dragoș Jaliu.

Acesta a fost completat de omul de afaceri din zona Moldovei: „Pe Regiunea Nord-Est au fost depuse în total cinci proiecte cu o valoare de aproximativ 84% din cea disponibilă”. Adică, așa cum se întâmplă de multe ori, majoritatea și-a terminat documentația și a depus dosarele în ultimele zile, pe ultima sută de metri.

Afacerea incubatoarelor e la mare căutare: sedii pe bani europeni transformate în chirii subvenționate pentru companii mici



Risc major: pierderea finanțării
Teama aplicanților este că cei care vor depune de-acum încolo, până pe 7 iulie, să nu ia finanțarea celor care au trimis dosarele în termenul inițial. Mai mult, o parte dintre ei au depășit prima etapă de verificare a conformității administrative și eligibilității.

„Pentru prima dată, s-a permis solicitanților demararea investițiilor după momentul aplicării pe program cu recunoașterea cheltuielilor eligibile și nu după momentul semnării contractului de finanțare. Am procedat la demararea activităților proiectului și edificarea incubatorului s-ar putea realiza până la sfârșitul anului, cu utilizarea de resurse financiare proprii, împrumuturi bancare. Această prelungire și evaluarea potențial neechitabilă ne va crea dificultăți majore în derularea activităților și asigurarea unui cash-flow coerent în cadrul proiectului nostru”, a afirmat omul de afaceri. Adică, a băgat bani împrumutați în proiect, fiind sigur că-i va recupera. Acum nu doar că a fost întârziat, dar există riscul să piardă cu totul finanțarea dacă până pe 7 iulie se vor depune proiecte cu o valoare mai mare decât finanțarea, iar inițiativa sa, deși eligibilă, nu e în topul punctajelor.

Ministerul n-are răspuns
Continuarea firească, spun aplicanții, ar fi fost ca proiectele depuse până pe 7 mai să fie toate evaluate, iar cele care îndeplineau condițiile să fie finanțate. Ulterior, dacă mai rămâneau fonduri disponibile, putea fi organizată o nouă sesiune. În mediul consultanților se vorbește că perioada a fost extinsă ca să intre în joc și firme apropiate de politic, companii care nu au reușit să se încadreze în termenul inițial sau n-au știut cum să-și întocmească dosarul.
Reprezentanții MDRAP nu i-au răspuns nici lui Dragoș Jaliu, nici omului de afaceri moldovean, nici jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI.

 

 

Printre cei mai puternici consultanți din țară
Fonduri-structurale.ro este un proiect marca Structural Consulting Group menit să ofere informare și consiliere în domeniul fondurilor structurale. Dragoș Jaliu (foto) este inițiatorul și arhitectul șef la portalului fonduri-structurale.ro, consultant, formator, expert în implementarea proiectelor europene, conferențiar SNSPA - Facultatea de Administrație Publică.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: