fbpx
 
Șeful de Post doarme de 18 luni: țeapă cu un teren la Movileni

Șeful de Post doarme de 18 luni: țeapă cu un teren la Movileni


Neîncrederea în Justiţie porneşte de cele mai multe ori de la cazurile mici, tratate cu dispreţ. Mihai Stelian a intrat într-o încurcătură imobiliară ce l-a lăsat fără o parte din banii munciţi peste hotare. A vrut să cumpere un teren, dar statutul neclar al proprietăţii l-a făcut să dea înapoi. Vânzătorul i-a luat însă nişte bani, nu mai vrea să-i returneze, iar poliţiştii îşi bat joc de plângerea păgubitului.

 

Un ieşean din comuna Movileni se chinuie de mai bine de un an să primească înapoi banii pe care i-a dat avans pentru achiziţionarea unui teren pe care intenţiona să-şi construiască o casă. În momentul în care a constatat că acel teren nu-i aparţine doar celui cu care negociase, Mihai Stelian şi-a cerut banii înapoi, însă nu i-a mai primit nici până în ziua de astăzi. În aceste condiţii, bărbatul a făcut o plângere la postul de poliţie din comună, dar dosarul nu a ajuns încă în instanţă.

Prima suspiciune

În septembrie 2016, Mihai Stelian s-a decis să cumpere un teren de 800 de metri pătraţi în Larga Jijia, loc unde intenţiona să-şi construiască o casă.

„Am muncit câţiva ani în străinătate şi m-am întors să-mi cumpăr teren pentru a-mi construi o casă în sat. Am găsit un teren şi am ajuns la o înţelegere cu proprietarul, Gigi Şcoban. Mi-a cerut 2.000 de euro şi ne-am înţeles la 1.500 de euro. Am mers la Primărie pentru a obţine toate actele, însă dumnealui mi-a zis că nu are banii necesari pentru a obţine actele. Îi trebuia anexa 24 şi avea de achitat nişte impozite. Ne-am înţeles să-i dau eu banii şi să-i scădem ulterior din suma totală pe care trebuia să i-o achit pentru teren“, explică Mihai Stelian.

Bărbatul a plătit pentru toate actele şi impozitele la contravaloarea a 100 de euro. În plus, Stelian i-a mai dat 200 de euro, urmând ca şi aceşti bani să fie scăzuţi din suma totală.

 

N-ar fi de mirare ca Stelian să-şi ia lumea în cap

 

Uite sora, nu e sora

În momentul în care s-au înţeles să facă tranzacţia, Şcoban i-a spus cumpărătorului că este unic proprietar al terenului ce urma să fie vândut. De altfel, bărbatul avea acte de la Primăria Movileni care atestau faptul că este unic moştenitor.

Un angajat din Primărie, care îl ştia pe Gigi Şcoban, i-a spus însă vânzătorului că nu este unic proprietar al acelui teren, iar Mihai Stelian a aflat acest lucru. „Mihai Zaborilă, un angajat din primărie, i-a spus lui Gigi Şcoban înainte de a-i da actele că el mai are o soră şi că nu este singurul proprietar. Şcoban mi-a zis atunci că sora lui, Petronela Şcoban, este moartă şi că este unic proprietar. Normal că asta m-a pus pe gânduri“, explică păgubitul.

În plus, în actele primite de la Primăria Movileni, Gigi Şcoban era trecut ca proprietar împreună cu sora sa, însă acesta a continuat să susţină că este unic moştenitor.

Avea aliat un notar

Pentru a-l convinge pe Mihai Stelian că este unicul proprietar, Şcoban i-a spus cumpărătorului să meargă să facă tranzacţia la notarul Iulia Păduraru, la Miroslava, unde în urmă cu câţiva ani mai vânduse un teren. „Când am ajuns la notar, doamna de acolo i-a spus că el a mai făcut o tranzacţie în 2010. În actele de la notar, într-adevăr, el figura ca unic moştenitor“, spune Stelian.

Cu toate acestea, convins că ceva nu este în regulă, Stelian i-a spus lui Şcoban că nu mai cumpără terenul şi că vrea banii înapoi.

Vânzarea anterioară, un fals

Ulterior, Mihai Stelian a aflat că Gigi Şcoban obţinuse un act fals de la Primăria Movileni, în 2010, care îl dădea drept unic moştenitor.

Întrebând mai mulţi oameni din sat, Stelian a aflat un număr de telefon al surorii lui Şcoban, care este plecată la muncă în Anglia. „Sora lui mi-a spus că ea habar nu avea de vânzarea terenului din 2010 şi că ea nu vrea să vândă. Petronela Şcoban mi-a zis că îşi va acţiona fratele în judecată pentru că a vândut acel teren“, menţionează Stelian.

Bărbatul a încercat să-şi recupereze banii pe cale amiabilă, însă s-a lovit de refuzul lui Şcoban. „Mi-a zis că nu are de unde să-mi dea banii şi să aştept să vină sora lui din Anglia. Deodată şi-a amintit că are o soră şi că este şi ea proprietar“, îşi aminteşte bărbatul.

 

„În cauză, de aproximativ 1 an şi 6 luni, nu a mai fost efectuat niciun act de cercetare penală. (...) se constată întârzierea nejustificată a cercetărilor”, Fragment din ordonanţa procurorului Anişoara Pleşca

 

Plângere la Poliţie şi Parchet

În condiţiile în care Şcoban a refuzat să-i restituie cei 300 de euro, Mihai Stelian a depus pe 23 septembrie 2016 o plângere la Poliţia Movileni.

„După aceea am plecat din nou la muncă în străinătate. Când m-am întors, dupâ câteva luni, în februarie 2017, m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru că şeful de post din Movileni nu-mi dăduse niciun răspuns concret. De la Parchet mi s-a comunicat că pe 3 octombrie a început cercetarea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals“, menţionează Stelian.

 

Acesta este terenul pe care şi l-a dorit păgubitul

 

Un an şi jumătate nu s-a întâmplat nimic

Mihai Stelian a plecat pe urmă din nou la muncă în Spania, timp în care, susţine el, nu s-a mai întâmplat nimic în dosar. Revenit în ţară, bărbatul s-a adresat în luna iunie a acestui an Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, iar răspunsul este halucinant. „Procurorul Anişoara Pleşca a recunoscut că de aproximativ un an şi jumătate nu s-a mai întâmplat nimic în dosarul meu, că întârzierea este nejustificată şi că va fi sesizată Secţia de Poliţie 8 Rurală Leţcani pentru a lua măsurile ce se impun. Cu alte cuvinte, mai am de aşteptat mult şi bine până să-mi văd banii înapoi“, se plânge Mihai Stelian.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: