fbpx
 
Futsal, sportul-regină la Primăria Iași

Futsal, sportul-regină la Primăria Iași


Doar amatorii mai primesc bani la Iași, deși alte primării din țară finanțează masiv sporturile. Și-au schimbat denumirea și au contracte de amatori, cu salariul minim. Rugby-ul ar putea fi înscris în campionat la toamnă, la nivel de juniori, iar la handbal se va închega o echipă din studenți. Echipa de futsal se laudă cu 200 de spectatori pe meci. Întrebarea este de ce Mihai Chirica a mai schimbat parchetul la Polivalentă, dacă nu mai joacă nimeni acolo?

În condițiile în care trei echipe de primă ligă (handbal, baschet și rugby, toate la masculin) au fost lăsate să moară din cauza lipsei de finanțare din partea Primăriei, în prezent, la sporturi de echipă, Iașul mai este reprezentat doar de Politehnica, la fotbal, unde finanțarea este asigurată în mare parte din banii de televizare și unii sponsori, echipa de popice CFR, care se zbate într-un anonimat total, și echipa de futsal ACS Futsal Poli Iași, grupare care a fost nevoită să-și schimbe denumirea pentru a mai putea primi bani de la municipalitate.

Pentru ultimele luni ale anului, ACS Futsal a primit 165.000 de lei de Primărie, bani ce reprezintă peste 90% din bugetul clubului pentru această perioadă.

Buget de 80.000 de euro pe an competițional

Până în luna noiembrie a anului trecut, echipa de futsal primea câte 80.000 euro pe an, bani care ajungeau pentru întreg sezonul competițional. După ce primarul Mihai Chirica a tăiat anul trecut orice sursă de finanțare, conducerea clubului, de comun acord cu jucătorii, a decis să se continue campionatul fără ca aceștia să fie plătiți.

„Am discutat toți și am decis să nu ne retragem din campionat. Ne-am descurcat din banii noștri și am încheiat campionatul. Nu cred că vom mai vedea vreodată acei bani. Unii jucători aveau serviciu și mai veneau seara la antrenamente. Doar pasiunea i-a ținut aproape de futsal“, spune Ștefan Tudorache, președintele ACS Futsal Poli Iași. Chiar și fără bani, ieșenii au reușit să intre în play-off și să ajungă în „final-four“ în Cupă.

Ieșenii au fost „puși la zid” la începutul acestui an din cauza lipsei banilor

Au renunțat la CSM Politehnica

Echipa de futsal, care sezonul trecut a evoluat sub numele de CSM Politehnica Iași, a fost nevoită să-și schimbe numele și forma de organizare pentru a putea primi bani în continuare. „Ni s-a transmis foarte clar că nu primim niciun ban dacă vom continua alături de clubul din Copou. În urma unei discuții purtate cu domnul primar, ni s-a transmis că vom putea primi bani dacă devenim asociație cu jucători amatori, nu profesioniști“, menționează Ștefan Tudorache.

Probleme cu actele

Prima dată când au depus actele pentru înființarea asociației, s-a ales denumirea de Asociația Futsal Club Sportiv Poli Iași. După ce s-au obținut toate actele de Judecătorie, Ministerul Tineretului și Sportului i-a obligat să-și schimbe denumirea deoarece cuvântul „club“ trebuie să fie după cuvântul „asociație“.

„Din acest motiv am riscat să nu mai fim înscriși în campionat și să nu mai primim banii de la Primărie. Am obținut noile acte de-abia pe 31 iulie, în ultima zi de înscriere la Federația Română de Fotbal. Banii de la Primărie au fost aprobați de-abia la rectificarea bugetară de pe 31 august“, adaugă șeful noului club.

90%, bani de la Primărie

Pentru perioada septembrie-decembrie 2018, formația ieșeană a primit suma de 165.000 lei. Până la finalul campionatului, în mai anul viitor, clubul ieșean trebuie să depună un nou proiect și să aștepte adoptarea bugetului Primăriei pentru 2019, undeva în februarie-martie anul viitor. „Știm foarte bine care este situația și în perioada ianuarie-martie ne vom descurca fără bani de la Primărie. Mai primim ajutor de la câțiva sponsori, undeva la 10% din bugetul nostru. În general, este vorba de mici firme din Iași care ne mai ajută cu o masă pentru jucători, apă plată la meciuri, medicamente, susținătoare de efort“, precizează Tudorache.

Media salariilor celor 12 jucători din lot este de aproximativ 1.200 lei, în condițiile în care la Deva, Galați sau Miercurea Ciuc media este peste 1.600 euro. Pe lângă salariu, jucătorii mai au prime de joc: 100 de lei pentru fiecare punct obținut.

 

Clubul lui Manole se confruntă cu zeci de procese intentate de sportivii de la echipele desființate, motivul fiind salariile restante

Handbal și rugby... poate la anul

Lăsat într-o situație aproape fără ieșire, președintele Clubului Sportiv Politehnica, Vasile Manole, speră ca anul viitor să se poată vorbi din nou de handbal și rugby la Iași. „Suntem în proces cu Primăria Iași și văd că toată lumea dă vina pe mine pentru desființarea echipelor, dar nimeni nu spune că primarul Mihai Chirica este principalul vinovat. Dacă el nu ar fi insistat să susținem acele echipe și nu ne-ar fi promis, în mod repetat, susținerea financiară, nu am fi ajuns acum în situația de a fi executați silit de mai mulți sportivi. Eu sper ca anul viitor să putem înscrie în campionat echipa de juniori la rugby, iar la handbal să formăm o echipă de tineri, de studenți, cu care să începem de la cel mai jos nivel. Este foarte dificil să aduci un sportiv când noi putem da doar salarii de 500 lei“, precizează Vasile Manole, care îi cere primarului să explice de ce a dat bani de la Primărie pentru schimbarea parchetului din Sala Polivalentă, în condițiile în care nu mai joacă nimeni pe acea suprafață de joc.

Cea mai mare finanțare: șahul

La sfârșitul lunii iunie, Primăria Iași a decisă să acorde Asociației Clubul Sportiv RISEI Iași (karate) suma de 20.000 lei, Asociației Club Sportiv „Al.I. Cuza” Iași – 10.000 lei și Asociației Județene de Șah Iași – 80.000 lei. Pentru Asociația Județeană de Gimnastică Ritmică Iași, municipalitatea a alocat suma de 10.500 lei, iar Clubul Sportiv CFR Iași a primit 10.000 lei pentru haltere, 50.000 lei  pentru organizarea Trofeul Municipiului Iași la tenis și 10.000 lei pentru echipa de popice.

Aceasta în condițiile în care primarul Mihai Chirica declara, la începutul anului, că a alocat un buget de 5 milioane de lei pentru susținerea sportului ieșean.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: