fbpx
 
Chirica demolează magazia unor bătrâni de 80 de ani, dar protejează de 2 ani blocul ilegal al lui Băcăoanu

Chirica demolează magazia unor bătrâni de 80 de ani, dar protejează de 2 ani blocul ilegal al lui Băcăoanu


Dreptatea lui Chirica: demolează magazia unor bătrâni de 80 de ani, dar protejează interesele unui dezvoltator al cărui bloc ilegal trebuia demolat de 2 ani, prin sentință definitivă. Judecătoara Cazacu, asociata lui Filip, care vrea un turn cu 10 etaje în Oancea, a cerut în august demolarea anexei unei familii de octogenari, iar în 30 de zile primarul Mihai Chirica a și semnat dispoziția. Scandalos: pe acea magazie există proces în instanță, bătrânii obținând suspendarea demolării. Primarul a ignorat însă decizia puterii judecătorești. În același timp, la blocul lui Băcăoanu din Moara de Vânt există de 2 ani sentință definitivă de demolare, dar primarul refuză să o pună în executare.


O situație fără precedent. Pe 13 septembrie, primarul Mihai Chirica a dat o dispoziție de demolare a unor construcții, ridicate fără autorizație, aflate pe proprietatea privată a familiei de octogenari Brătuleanu.

Iar Chirica a luat decizia peste capul judecătorilor care în această speță au suspendat executarea silită. Adică, în cazul bătrânilor Brătuleanu care și-au ridicat niște scări și-o anexă, Chirica pozează în intransigent. În cazul samsarilor imobiliari prinși cu zeci de nereguli, primarul e blând ca un mielușel.

Dispoziție de demolare
Cazul familiei Maria și Costachi Brătuleanu are trei paliere ale discuției. Primul este și cel mai recent. Pe 13 septembrie 2018, primarul Mihai Chirica a semnat o dispoziție prin care a cerut: „desființarea lucrărilor realizate nelegal în curtea imobilului din Iași, strada Roșcani, nr. 32, respectiv a extinderii pe latura posterioară, în plan demisol și parter a locuinței notată cu C1 în planul de amplasament, a scării metalice neacoperite alipite fațadei lateral dreapta a locuinței, a copertinei și a ușii de tâmplărie PVC, montată la partea superioară a acesteia, lucrările realizate fără autorizație, în conformitate cu titlul executor – Sentința civilă nr. 2151/30.09.2015 și Legea 50/1991”.

Ce invocă, concret, primarul? Că la locuința soților Brătuleanu din Roșcani 32 s-au făcut lucrări de extindere (clădire și scări) fără a exista autorizație, că din 2016 există o sentință definitivă a unei instanțe din Vaslui (care atestă acest lucru) și că, tot de-acum doi ani, există un dosar de executare la BEJ Gabriel Bârcă.

Familia Cazacu i-a cerut primarului, iar acesta s-a executat imediat, să demoleze o scară exterioară, o copertină și o anexă la casa unor bătrâni de 80 de ani

Primarul a reacționat la sesizarea lui Cazacu
În octombrie 2016, executorul judecătoresc Gabriel Bârcă a încheiat un proces verbal prin care a constatat că lucrările fără autorizație nu au fost desființate. Iar în august 2018, un oarecare Daniel Cazacu a solicitat Poliției Locale desființarea respectivelor lucrări. După o lună și o săptămână de la cererea lui Cazacu, primarul Mihai Chirica dă respectiva dispoziție de demolare. Acesta este firul cronologic al evenimentelor din punctul de vedere al primarului așa cum reiese chiar din corpul dispoziției.

Încă se judecă pe demolare

De cealaltă parte, familia Brătuleanu are propria apărare. Astfel, soții octogenari susțin că Mihai Chirica nu poate emite o astfel de dispoziție cât timp există un proces pe rol. Brătulenii au contestat executarea silită din 2016, iar judecătorii au suspendat-o în 2017. „În acest moment, subsemnata Maria Brătuleanu mă regăsesc în această situație juridică în care nu este lămurit ceea ce trebuie desființat și pe cale de consecință ne aflăm în procedurile judiciare mai sus indicate”.

Concret, femeia susține că ar trebui să demoleze, cel mult, doar scările, copertina și ușa de tâmplărie PVC, nu și extinderea la clădire, în fapt o magazie lipită de casă în care ține centrala. Iar argumentul său este o interpretare greșită a semnelor de punctuație între ce a cerut Poliția Locală și ce a reținut instanța de la Vaslui. Și că „nici prin cererea de chemare în judecată, nici prin precizările făcute la dosar, nu se poate înțelege că extinderile ar face referire la clădire în esența sa, întrucât nu s-a precizat cât și ce ar însemna extinderea în plan demisol și parter a clădirii, dacă acestea ar fi fost realizate”.

Daniel Cazacu, soțul judecătoarei, este în procese de ani de zile cu familia Brătuleanu, care deține casa din zona Eternitate

Primarul a trecut peste capul judecătorilor

În acest context, familia Brătuleanu a primit pe 20 septembrie dispoziția semnată de primar pe 13 septembrie. „Peste instanța de judecată și ceea ce decide prin puterea sa judecatorească, primarul emite în baza art. 32 din Legea 50/1991 dispoziția de demolare ce vizează chiar dispozitivul hotărârii ce face obiectul dosarului de executare suspendat la acest moment, nr. 626/2016 la Bej Bârcă”, a precizat Maria Brătuleanu atât în cererea depusă la Tribunal cât și în adresa trimisă primarului. Adică Brătuleanu a afirmat că primarul a trecut peste decizia judecătorilor care au suspendat executarea.
Acum, Maria Brătuleanu a cerut suspendarea executării deciziei de demolare semnată de Chirica. „Suspendarea executării actului administrativ reprezentat de decizia 1991/13.09.2018 (dispoziția primarului – n.r.) pentru prevenirea pagubei iminente de a-mi fi desființată în mod abuziv extinderea la construcția casă de locuit, până la soluționarea instanțelor de fond”, a cerut Maria Brătuleanu judecătorilor de la Tribunalul Iași, secția contencios administrativ.

O afacere imobiliară cu cântec
Al doilea plan al discuției are în prim plan familia Cazacu, soții Cerasela (judecătoare) și Daniel Cazacu. Așa cum reiese și din dispoziția primarului, Daniel Cazacu a cerut Poliției Locale, în august acest an, desființarea lucrărilor de la locuința soților Brătuleanu.
Dar conflictul dintre familiile Cazacu și Brătuleanu e unul vechi. Astfel, în 2002, părinții lui Daniel Cazacu au vândut familiei Brătuleanu casa de pe strada Roșcani, obligându-se, prin contractul de vânzare-cumpărare, ca la data expirării termenului de interdicţie prevăzut de lege, respectiv la data de 23 septembrie 2013, să perfecteze actele și pentru suprafața de teren de 217 mp, aferent construcției. Aşa era legea pe-atunci, terenul obţinut în baza Legii 18/1991 neputând fi înstrăinat imediat.

Vasile Filip (stânga) este asociat cu judecătoarea Cerasela Cazacu la proiectul unui turn uriaș pe Esplanda Oancea, care a scos tot cartierul în stradă


Terenul a rămas la Cazacu
Dar terenul nu a mai ajuns la familia Brătuleanu, cei 217 mp aferenți casei au fost vânduți în septembrie 2013 către Cerasela și Daniel Cazacu. Deci tatăl Cazacu i-a vândut fiului Cazacu, deși terenul ar fi trebuit să ajungă la Brătuleanu, cei ce luaseră și casa. Acum, Maria şi Costachi Brătuleanu au doar un drept de superficie pe toată durata existenţei construcţiei. Adică, sunt proprietarii casei pe terenul altei persoane şi au drept de folosinţă asupra acelei parcele. Din 2013 şi până în prezent, soţii Brătuleanu şi soţii Cazacu s-au întâlnit, în mai multe procese, în sălile instanțelor de judecată.
Lipit de această proprietate, familia lui Daniel Cazacu a obținut alți 318 mp, invocând uzucapiunea, adică au dobândit dreptul de proprietate susținând că l-au posedat timp de 30 de ani neîntrerupt. Deși argumentele familiei Cazacu au fost cusute cu ață albă, instanța le-a dat dreptate și a constatat că aceștia au dobândit dreptul de proprietate ca efect al uzucapiunii de 30 de ani.
Deci, Daniel Cazacu, care deține terenul aferent casei Brătulenilor, dar și alți 318 mp lipiți de această proprietate, s-a adresat Poliției Locale cerând ca bătrânii să-și demoleze extinderile.

Scandalul imobiliar din Oancea
Al treilea plan al discuției este implicare familiei Cazacu într-un proiect imobiliar controversat. Astfel, omul de afaceri Vasile Filip vrea să ridice un bloc în partea de sud a esplanadei Oancea. Potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), imobilul va avea două niveluri în subsol, parter, mezanin, 10 etaje şi încă unul tehnic.

La proiect trebuia să participe şi judecătoarea Cerasela Cazacu, aportul său constând în teren pus la dispoziţie pentru realizarea investiţiei. În schimb, judecătoarea şi soţul său ar fi primit 25% din viitoarea construcţie şi locuri de parcare.

Acum, proiectul imobiliar din Oancea, contestat vehement de locatarii din zonă, de Opoziția din Consiliul Local și de societatea civilă, a fost pus pe o linie de așteptare. Dar în momentul aprobării în Consiliul Local a PUZ-ului pentru acest imobil, cei mai înfocați apărători ai investiției s-au dovedit a fi primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu. Deznodământul acestei afaceri este greu de intuit.

 

În aprilie anul acesta, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în exclusivitate secretele Afacerii Oancea, legăturile dintre Filip și familia judecătoarei Cazacu

Un dosar fierbinte

Și încă un amănunt. Același Vasile Filip a primit, în 2010, prin aceeași metodă a uzupaciunii, 4.000 de metri pătrați în Copou, mai jos de Penitenciar, lângă blocurile Bellevue. Judecătoarea Cerasela Cazacu a fost cea care a dat sentința de împroprietărire. După 8 ani, Filip și Cazacu au devenit asociați pentru edificarea turnului din Oancea.

Pentru prima oară, un bloc ilegal din Iași avea ordin de demolare. Dar nu s-a putut, din 2016 până în prezent

Cazul Băcăoanu: primarul a inventat un nou proces ca să nu-i demoleze blocul

În loc să pună în aplicare sentința definitivă de demolare, Poliția Locală i-a mai dat dezvoltatorului un răgaz de doi ani, lansându-se într-un nou proces steril: contestarea unei simple amenzi.

Șefii Primăriei se apără în cazul blocului ilegal din Moara de Vânt, construit de Radu Băcăoanu, prin existența unui nou litigiu care face imposibilă învestirea unei sentințe definitive de demolare. Dar acest proces a fost inventat chiar de către oamenii Primăriei, tocmai pentru a tergiversa lucrurile.

O amendă care nu-și mai avea rostul

Băcăoanu primise o autorizație doar pentru o vilă cu două apartamente pe str. Walter Mărăcineanu, dar a ajuns să construiască un bloc cu 14 apartamente. Vecinii l-au dat în judecată pentru că depășise toți indicatorii din autorizație: amprentă la sol, suprafață totală construită, înălțime. Inițial, au câștigat la Judecătoria Vaslui, apoi la Tribunalul Bacău, care a dat sentință definitivă de „revenire la starea inițială a imobilului, prevăzută în autorizația de construire”. Se întâmpla în 2016.
Tot ce avea de făcut Mihai Chirica, primar al Iașului, era să ceară unui executor judecătoresc să pună în aplicare sentința. Planul a fost altul: au trimis sentința la Poliția Locală – Control Urbanism, care s-a lansat într-un nou proces cu dezvoltatorul aflat în ilegalitate. I-au dat o amendă, pe care acesta a constestat-o în instanță, câștigând practic timp, și au dispus „reintrarea în legalitate, până în februarie 2018”. Adică i-au dat un nou răgaz să se reautorizeze, deși exista o sentință clară prin care s-a dispus demolarea.

Citește și SECRETELE AFACERII OANCEA: Judecătoarea Cazacu are 25% din proiect după ce l-a îmbogățit pe imobiliarul Filip în instanță

Bloc ilegal sub protecția primarului

Văzând că lucrurile tergiversează, existând chiar rugăminți ale unor emisari ai Primăriei la oamenii din zonă să nu se ceară demolarea, unul dintre vecini, Florinel Popa, a dat Primăria în judecată cu motivul că nu vrea să pună în aplicare o decizie judecătorească. Acum, șefii Primăriei se folosesc și de acest proces pentru a amâna inevitabilul. Practic, Mihai Chirica se substituie puterii judecătorești din România.
În plus, termenul din februarie a fost depășit, iar în aprilie anul acesta, Serviciul de Urbanism din Primărie a respins cererea lui Băcăoanu de reautorizare, tocmai pentru că legea interzice acest lucru.
Aceste vicleșuguri administrative care sfidează logica au un singur rezultat: protejarea dezvoltatorului Radu Băcăoanu, ale cărui interese sunt de milioane de euro.
Comparativ, bătrânii de 80 de ani care și-au făcut o magazie și niște scări metalice, au fost executați de primar în doar 30 de zile de la sesizarea făcută de soțul judecătoarei Cazacu. Aceasta, deși ordinul de demolare fusese suspendat tot de către o instanță. Dar primarul s-a făcut că nu știe.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: