fbpx
 
Mașina timpului la Primărie: firma cu artificiile a luat avizul ISU cu o zi înainte de a câștiga licitația

Mașina timpului la Primărie: firma cu artificiile a luat avizul ISU cu o zi înainte de a câștiga licitația


Temexson Brașov a primit avizul inițial pe 8 octombrie, iar ofertele s-au deschis pe 9 octombrie. Administratorul Temexson spune că a anticipat corect, dar n-a mai ghicit și că focurile de artificii vor fi anulate. Contractul cu trupele care au cântat la Iași s-a derulat prin aceeași firmă cu care Primăria lucrează de când e Mihai Chirica primar. Onorariile rămân confidențiale.

În scandalul artificiilor, o dezvăluire importantă. Firma organizatoare, Temexson Brașov, a cerut acord de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență cu patru zile înainte ca Primăria să finalizeze procedura de selecție a firmei organizatoare a „Super Concertul Sărbătorilor Iașului 2018”.

Pe scurt, pe 5 octombrie Primăria a publicat anunțul de selecție și tot pe 5 firma din Brașov a cerut acordul ISU. Pe 8 octombrie l-a și primit, dar procedura de selecție s-a închis abia pe 9 octombrie la ora 10:00. Adică, brașovenii au fost vizionari, știau că firma lor va câștiga licitația organizată de Primăria Iași.

Fix sub pragul de licitație
Licitația desfășurată de Primărie pentru organizarea concertului de pe 15 octombrie ridică cel puțin trei mari semne de întrebare. Primul și cel mai important: ofertele s-au putut depune la Registratura Primăriei din 5 octombrie, data publicării anunțului, până pe 9 octombrie la ora 10.00. A fost o singură firmă, Music Award SRL din Bacău a lui Dănuț Leonte, abonată la contracte cu Primăria Iași în ultimii doi-trei ani. Suma pusă la bătaie a fost de 550.000 de lei, echivalentul a aproximativ 120.000 de euro, fix sub pragul de licitație.

Anunțul Primăriei, din 5 octombrie, menționa că ofertele se deschid pe 9 octombrie, ora 10.00 (facsimil 1). Firma Temexson a primit avizul ISU pentru focul de artificii pe 8 octombrie, deci cu o zi mai devreme (facsimil 2)



Au luat acordul înainte de selecție
Dintre toate acțiunile (scenă, tocmire artiști), organizarea focului de artificii a fost încredințată de firma din Bacău către o alta din Brașov. Doar că Temexson Brașov s-a grăbit: au cerut acordul de la ISU Iași pe 5 octombrie, l-au primit pe 8 octombrie, dar înscrierea firmelor în procedura de selecție a Primăriei a expirat abia pe 9 octombrie la ora 10:00. „A fost un acord de principiu. Nu este un lucru anormal să cer din timp. Și nici nu e obligatoriu ca focul de artificii să aibă loc”, a declarat Mihai Bondria, administratorul Temexson Brașov.

Cu alte cuvinte, toate firmele care ar participa la o astfel de selecție, ar putea cere un acord de la ISU. Deci dacă, spre exemplu, ar fi fost patru oferte pentru focul de artificii toate ar fi cerut acordul pentru aceeași zi, aceeași oră, același amplasament, ISU le-ar fi dat tuturor celor patru? Bondria nu a reușit să ofere un răspuns la această întrebare. „Această înșiruire arată că se știa numele firmei care a câștigat organizarea concertului de luni 15 octombrie. Este, oricum, una din firmele care în ultimii ani lucrează cu Primăria Iași”, a declarat o sursă din Palatul Roznovanu.

Enervat, Mihai Chirica a anunțat, lângă scenă, că va da foc de artificii la înmormântarea lui Dragnea


Artiști de top, tocmiți într-o săptămână
A doua chestiune discutabilă. În caietul de sarcini publicat pe 5 octombrie, Primăria a solicitat expres ca firma care va câștiga organizarea concertului să aducă la Iași următorii artiști: Delia (recital de 45 de minute), Holograf (45 de minute), Iris (45 de minute), Compact (45 de minute), Nicoleta Nucă (45 de minute), trupele N&D și RAO (câte 30 de minute fiecare), iar show-ul să fie prezentat de Dan Negru. Sunt nume importante ale scenei românești.

„Chiar dacă anul acesta concertul a fost programat într-o zi de luni, când artiștii sunt cumva mai liberi, nu putem fi naivi să credem că negocierea cu ei s-a facut de pe 5 până pe 9 octombrie. Adică, toți au fost convinși, cu doar șase zile înainte, să vină să performeze la Iași. Numele artiștilor erau cunoscute cu măcar o lună înainte”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Primărie.

„În Consiliul Local nu am votat pentru cheltuirea banilor din bugetul orașului pentru concertul și focul de artificii din fața Palatului pentru că, din punctul meu de vedere, prioritățile orașului sunt altele. Plus că e o crasă lipsă de transparență în cheltuirea acestor bani publici. În fiecare an se cheltuie sute de mii de euro pe concerte și niciodată nu se fac publice onorariile pentru artiștii care sunt invitați”, Răzvan Timofciuc, consilier local PNL

Au înlocuit două trupe
În al treilea rând, din lista cerută prin caietul de sarcini au dispărut trupele Iris și N&D. De fapt, la Iris a fost o neglijență. Cristi Minculescu și ceilalți doi colegi din vechea trupă nu mai dețin drepturile asupra mărcii Iris, cântând sub titulatura „Bună seara prieteni”. Iar N&D n-a mai venit deloc, fiind înlocuită cu artiști locali. „Pentru că au înlocuit cele două trupe cu altele, oferta este neconformă”, a declarat sursa, fiind pusă astfel la îndoială inclusiv legalitatea procedurii de selecție.

Holograf au fost capul de afiș al evenimentului de 500.000 de lei

Focul de artificii, anulat

Până la urmă, luni pe 15 octombrie, la finalul concertului, jocul de artificii nu a mai avut loc. Și asta pentru că Inspectoratul de Poliție Județean Iași a notificat firma responsabilă de organizarea jocului de artificii chiar în ziua de 15 octombrie că nu eliberează avizul necesar pentru desfășurarea spectacolului. Primarul Mihai Chirica a acuzat responsabili din Casa Pătrată, fără a nominaliza pe cineva anume. „Sunt pierderi pe care ni le asumăm. Nu se poate să luăm bani pentru un serviciu neexecutat”, a afirmat Mihai Bondria, administratorul Temexson Brașov, firma care trebuia să producă acest spectacol luminos


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: